Osnivanje prvog privatnog fonda u Srebreniku 

Poštovani mediji, zadovoljstvo nam je pozvati vas da medijski propratite potpisivanje prvog Ugovora o osnivanju Fonda za očuvanje okoliša na području općine Srebrenik pod nazivom „Eko fond –Butro“.  

Prvi fond ovakve vrste u Srebreniku, a vjerovatno i u široj regiji će osigurati da udruženja i aktivne grupe građana mogu aplicirati za sredstva za uređenje, saniranje i čišćenja korita rijeka i potoka, javnih zemljišta i druge projekte za unapređenje okoliša u Srebreniku.

Osnivač fonda je poznati srebrenički humanista i filantrop Fahir Zukić-Butro, a Fond se osniva pri Fondaciji tuzlanske zajednice kao privatni fond za koji će sredstva obezbjeđivati osnivač i drugi donatori zainteresirani da doprinesu unapređenju očuvanja čovjekove okoline na području općine Srebrenik.

Pozivamo sve zainteresirane medije da dođu i saznaju više o ovoj inovativnoj inicijativi za bolji i čišći Srebrenik i da predstavimo  građanima plan podrške za 2015. godinu.  Fond nije zamišljen kratkoročno i podrška projektima će se realizovati najmanje u periodu od naredne tri godine.

Predstavljanje fonda je planirano u: Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku, 10.12.2014 (srijeda) sa početkom u 14:00 sati.

Nadamo se da ćete biti u prilici pratiti ovaj događaj od velikog značaja za sve građane Srebrenika koji žele da mjesta u kojima žive budu zdrava, čista i lijepo uređena.  

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na brojeve telefona ili e-mail: angelina@fondacijatz.org

Srdačno,

Angelina Hodžić,

Menadžerica za razvoj fondova i filantropiju

opširnije >>

Najava Konferencije 

U petak, 05.12.2014 godine, sa početkom u 11 sati u Konferencijskoj sali Dramar-ing centra u Tuzli, Fondacija tuzlanske zajednice, u okviru programa Omladinske banke, organizuje konferenciju pod nazivom ‘’Ja sam junak svoje zajednice’’.

Konferencija predstavlja finalni događaj uspješno realizovane kampanje “Budi junak svoje zajednice”, koja je udružila mlade aktiviste, biznise, individualne donatore i lokalne vlasti.

Podsjećamo da je u okviru kampanje podržano 22 projekta mladih aktivista iz Tuzle, Lukavca, Kalesije, Živinica i Srebrenika, sa gotovo 30000 KM, obezbjeđenih od strane Fondacije tuzlanske zajednice, 19 biznisa i preko 300 individualnih donatora.

Na konferenciji  se očekuje prisustvo više od 120 mladih osoba iz 5 opština, uključujući  nosioce realizovanih projekata kao i predstavnike biznisa koji su podržali ovu kampanju. Ovo će ujedno biti prilika da mladi čuju motivirajući govore onih koji svakodnevno osiguravaju zaposlenje za veliki broj građana, kao i mladih aktivista koji svojim projektima nastoje poboljšati zajednicu u kojoj žive.

Konferencija ‘’Ja sam junak svoje zajednice’’ počinje u 11 sati i trajat će do 15 sati, a izjave za medije su predviđene u 10h i 45min.

Obzirom da se konferencija organizuje na Međunarodni dan volontera, ovo je prilika da zajedno vrednujemo volonterski rad i doprinos razvoju zajednice koji nesebično daju članovi Odbora Omladinskih banaka kao i nosioci projekata koji se realizuju uz podršku Omladinske banke.

Nadamo se da ćete biti u prilici ispratit ovaj događaj kojim promovišemo uspjehe mladih aktivista i važnost udruživanja podrške društveno odgovornih preduzeća i lokalnih donatora, sa podrškom Fondacije tuzlanske zajednice.

Omladinska banka Fondacije tuzlanske zajednice je program podrške idejama i inicijativama mladih koji na poseban način uključuje mlade u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama unutar iste.

Ovaj program Fondacija je započela 2004 godine u Tuzli ,a svoje djelovanje na opštine Lukavac, Kalesija, Srebrenik i Živinice je proširila 2012 odnosno 2013 godine.

Samo u 2014 godini Fondacija je u okviru svog programa Omladinske banke, podržala projekte mladih ukupne vrijednosti više od 90000 KM, a pretpostavka je da će od ovih projekata indirektnu korist imati oko 16000 mladih osoba.

Na našoj facebook stranici možete pronaći fotografije, koje samo djelimično prezentuju tok uspješne kampanje Budi junak svoje zajednice.

Za dodatne informacije možete kontaktirati: Ismara Kutlovca,  061 234 222

opširnije >>

U “Potrazi za blagom” prikupljeno preko 10.000,00 KM za projekte mladih

Promotivni događaji, simbolično nazvani ''Potraga za blagom'', u Tuzli, Lukavcu, Srebreniku, Živinicama i Kalesiji, a koje smo organizovali kao drugi dio kampanje ''Budi junak svoje zajednice'', bili su više nego uspješni. Uz prikupljanje značajnih sredstava, ''potrage'' su promovisale pozitivne vrijednosti mladih aktivista, individualnih donatora i biznisa koji su se uključili u osnaživanje mladih i zajednice u kojoj žive, kaže Emir Bašić, menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice.

Uključivši 22 formalne i neformalne grupe mladih iz ovih 5 općina, zatim 19 biznisa sa 26 lokalnih poslovnica, te više od 300 individualnih donatora, Fondacija tuzlanske zajednice ostvarila je zacrtani cilj zajedničkog osnaživanja mladih i lokalne zajednice. Ujedno su u okviru ''Potrage za blago'' u svih pet gradova, prepoznate vrijednosti istinskih junaka zajednice, mladih aktivista i filantropa koji zaslužuju puno više pažnje od negativnih vijesti koje nas okružuju.

Sa 5.350,00 KM doniranih od strane biznisa i 5.180,00 KM od strane individualnih donatora, uz sredstva koja je obezbijedila Fondacija, 22 projektne ideje mladih biće podržane sa ukupnim iznosom od preko 30.000,00 KM.

Posebna vrijednost kampanje je veliki broj uključenih osoba, kako ih mi zovemo, istinskih junaka zajednice, a zbog kojih se ova kampanja i pokrenula. Samo u okviru pet ''Potraga za blagom'', učestvovalo je preko 300 mladih osoba, predstavnika biznisa i individualnih donatora, ističe Emir Bašić, i nastavlja, ova inovativna kampanja omogućila je mladim, ne samo finansijsku podršku, nego i priliku da upoznaju ljude iz biznisa, spremne da ulože u njihove ideje, spremne da prepoznaju i ohrabre njihove napore. Danas je teško biti junak, a ovi mladi aktivisti i filantropi su istinski junaci zajednice.

Fondacija tuzlanske zajednice, u okviru svog programa Omladinska banka, od 2012 godine radi sa mladima u ovih 5 opština, a kampanju “Budi junak svoje zajednice”, su podržali i Vlada Tuzlanskog kantona, te općinske administracije Lukavca, Srebrenika, Kalesije i Živinica.

Biznisi koji su se uključili u ovu kampanju su: BINGO doo Tuzla , Sberbank BH d.d. Sarajevo, OMEGA doo Živinice, Advokatska kancelarija Amila Kunosić Ferizović, Drampek doo Tuzla, Cosmos Commerce d.o.o. Tuzla, ZH-ZOLA doo, Algoritam-injžinering doo, Aksemont doo Srebrenik, Ordagić doo Srebrenik, Auto škola USPON, Restoran Mama Mia, Fabrika cementa Lukavac dd, AMOX Treyd doo, ZUX-4 doo, A-3 promet doo, Lafat komerc d.o.o, U.R. ZDRAVLJAK “MISIR ČARŠIJA”, te preko 300 individualnih donatora, posebno Fahir Zukić-Butro iz Srebrenika. Iz Fondacije tuzlanske zajednice, još jednom se zahvaljuju svima koji su podržali kampanju i ohrabrili mlade na aktivizam, usavršavanje sebe i poboljšavanje uslova života u svojim zajednicama.

Kampanja će svoje finale imati 05.12.(Međunarodni dan mladih) u Tuzli, kada je planirana konferencija pod nazivom “Ja sam junak svoje zajednice”. Konferencija će biti još jedna prilika za prezentovanje uspješnih priča podržanih mladih aktivista, kao i filantropa koji su prepoznali vrijednost ulaganja u mlade.

Više zanimljivih fotografija sa događaja pogledajte na našoj facebook stranici.
opširnije >>

Poziv za medije

Mediji, budite naš gost! Fondacija tuzlanske zajednice poziva predstavnike medija da nam se pridruže na potpisivanju ugovora sa predstavnicima mjesnih zajednice iz Tuzle. Ugovori sa predstavnicima mjesnih zajednice iz opština Kalesija, Lukavac,Srebrenik i Živinice će biti potpisani naknadno. Građanima će biti dodjeljeno ukupno 134.909 KM za sanaciju šteta od poplava i klizišta iz istoimenog Programa.

Potpisivanje ugovora planirano je u četvrtak, 2. oktobra, u 14 sati u TC Dramar (Konferencijska sala na prvom spratu). Očekujemo vas.

Vaša Fondacije tuzlanske zajednice

opširnije >>

Fondacija obezbijedila 150.000,00 KM za sanacije šteta od poplava 

Kao odgovor na katastrofalnu štetu, prouzrokovanu poplavama i pokrenutim klizištima, nastalu na individualnim i društvenim infrastrukturnim objektima te privrednim i poljoprivrednim dobrima, Fondacija tuzlanske zajednice osigurala je finansijska sredstva koja će biti distribuirana kroz poseban program finansijske podrške. Ovaj program će biti realizovana u punoj saradnji sa općinskim administracijama- 5 općina Tuzlanskog kantona, a u kojima Fondacija tuzlanske zajednice djeluje. 

Fondacija tuzlanske zajednice je interventno djelovala odmah nakon elementarne nepogodne kako bi prikupila neophodne informacije te kreirala jasnu strategiju pružanja pomoći ugroženim porodicama te revitalizaciji individualnih, društvenih i privrednih objekata u najugroženijim područjima. Istovremeno, Fondacija je angažovala sve raspoložive resurse za prikupljanje finansijskih sredstava iz inostranstva i BiH kako bi došlo do mogućnosti realizacije posebnog programa podrške.

Program podrške za sanaciju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima će biti realiziran na području 5 općina sa područja Tuzlanskog kantona (Tuzla, Lukavac, Kalesija, Srebrenik i Živinice) u kojima Fondacija realizuje svoje programe, a sve u partnerstvu sa lokalnim općinskim administracijama. Za namjene ovog programa finansijske podrške Fondacija je uz podršku donatora i partnera obezbijedila minimalno 150.000 KM.

Sve detalje o javnom pozivu, načinu i mogućnostima apliciranja na ova sredstva pročitajte u kategoriji Aplicirajte.

opširnije >>

Javni poziv: Stipendije za sportske talente iz Fonda "Vitalis"

Javni poziv za dodjelu stipendija sportskim talentima sa područja općine Tuzla

U cilju jačanja tuzlanskog sporta i zadržavanja mladih sportskih talenata, Fondacija tuzlanske zajednice će i ove godine iz Vitalis Fonda dodjeliti stipendije sportskim talentima sa područja općine Tuzla.

Poziv je završen!

Vitalis Fond je prvi privatni-tematski fond koji ima za cilj promociju zdravog načina življenja kroz bavljenje sportom. Vitalis Fond je pri Fondaciji tuzlanske zajednice osnovao, u ime svog preduzeća, vlasnik i direktor tvornice bezalkoholnih pića i voćnih sokova „BONY", g. Nermin Čolić.

Ko može aplicirati ?

Svi mladi sportski talenti, državljani Bosne i Hercegovine nastanjeni na području općine Tuzla, uzrasta od 15-19 godina (rođeni u periodu od 1995-1999) a koji su u protekle dvije godine pokazali izuzetno zalaganje i dobre rezultate u sportu kojim se bave, uz slijedeće napomene:

 • Da su sportski rezultati postignuti iz oblasti olimpijskih sportova
 • Da su sportski rezultati postignuti u okviru sportskih klubova sa područja općine Tuzla
 • Da su kandidati za stipendiju pored izuzetnog zalaganja i sportskih rezultata u protekle dvije godine pokazali zalaganje i zavidne rezultate u okviru svojih školskih obaveza

Stipendiranje u okviru VITALIS Fonda, za jednu osobu se vrši za period od minimalno 1 (jedne) školske godine do maksimalno 2 (dvije) školske godine.

Potrebni dokumneti :

 • Popunjen zahtjev za dodjelu stipendije u okivru kojeg kandidat/kinja treba da napiše motivaciono pismo, odnosno kratki esej na temu ''Tuzla grad sporta, moje zalaganje zaslužuje podršku''. 
 • Izjavu roditelja o saglasnosti za dostavljanje zahtjeva za dodjelu stipendije
 • Preporuku trenera za zalaganje u sportu i ostvarene rezultate u posljednje dvije godine
 • Pismene potvrde o ostvarenim sportskim rezultatima (ovjerene potvrde od kluba ili sportskog saveza)
 • Potvrdu CIPS-a o mjestu prebivališta
 • Potvrdu od škole o pohađanju i uspjehu kandidata u zadnja dva razreda (kopije svjedočanstva o uspjehu)

Popunjen zahtjev i dodatnu dokumentaciju potrebno je dostaviti poštom ili lično u prostorije Fondacije tuzlanske zajednice na adresi Fondacija tuzlanske zajednice, Pozorišna 13, 75000 Tuzla, BiH.

Za više informacija možete nas kontaktirati na telefon 035 362 832 ili putem email-a: fondtz@fondacijatz.org.

Poziv je otvoren u periodu od 14. Jula do 11. Augusta 2014.

opširnije >>

Informacije o donacijama za saniranje šteta od poplava i klizišta 

Dragi donatori i prijatelji!  Hvala Vam na donacijama za sanaciju šteta od poplava i klizišta putem Fonda solidarnosti! 

Do 04.7.2014. više  pojedinaca iz zemlje i inostranstva je ukupno doniralo 19.600 KM putem on-line aplikacije, bankovnog računa i direktne donacije putem blagajne i donacijske kutije FTZ-a.  Dodatno, naši dugogodišnjih donatori i partneri i dalje sakupljaju sredstva za ove namjene, koja će nam doznačiti u skoroj budućnosti.

U proteklom periodu započeli smo distribuciju pomoći ugroženom stanovništvu.  Pregled distribuiranih donacija je dat u istom dokumentu. Dinamika distribucije pomoći će zavisiti od pristiglih donacija, a pojedinačne intervencije će, kao i dosada, biti koordinirana sa općinskim informativnim centirma i drugim organizacijama i institucijama koje se bave dodjelom pomoći u tuzlanskoj regiji.

Prema odluci Upravnog odbora, Fondacija tuzlanske zajednice će prikupljena sredstva za saniranje posljedica od poplave i klizišta distribuirati na području sjeveroistočne BiH, i to za sljedeće namjene:

 • kratkoročne male donacije za za socijalno ugrožene porodice koje su pogođene katastrofom
 • kratkoročne donacije porodicama za saniranje šteta na individualnim objektima
 • podrušku građanskim akcijama za kupovinu materijala i drugih potrepština za saniranje šteta od klizišta i poplave na individualnim objektima, društvenim domovima, školskim objektima i drugoj infrastrukturi.
 • druge namjene po želji konkretnog donatora.

Iskreno se nadamo da ćete nastaviti da nam pomažete u prikupljanju pomoći kroz naš Fond solidarnosti kako bi udruženim snagama mogli pomoći što više porodica u našoj regiji.

opširnije >>

Velika odgovornost je na svima nama 

Fondacija tuzlanske zajednice je uz sve građane pogođene poplavama. Podržavamo napore svih koji su angažovani za pomoć ovih dana, ali smo i svjesni da će potrebe tek biti ogromne i dugoročne. U skladu sa novonastalom situacijom i potrebom da se štete od poplava što prije ublaže i saniraju, Fondacija tuzlanske zajednice će svoje programe podrške prilagoditi i dobrim dijelom usmjeriti  u ove namjene:

Sredstva iz interventnog Fonda solidarnosti: u cijelosti biti usmjerena na ublažavanje posljedica od poplava i klizišta prema porodicama koje su najugroženije.  U prvih 5 dana nakon poplave (od 16 - 21. maja) prikupili smo 2700 KM, tako da trenutno u fondu raspolažemo sa 5300 KM.  Cilj nam je prikupiti 50.000 KM za potrebe intervencija sanacija od poplave.  S obzirom na svakodnevne pozive od prijatelja iz zemlje i inostranstva koji nam kažu da prikupljaju donacije sa željom da ga proslijede preko našeg Fonda solidarnosti, sigurni smo da ćemo postavljeni cilj od 50.000 KM brzo dostići i tim u narednom periodu pomoći najugroženijim.  Do sada je uz drugu podršku, iz ovog fonda na prve intervencije utrošeno 550 KM za nabavku vode, hrane, higijenskog materijala, čizama i rukavica za MZ Dokanj, Donja Obodnica i prijemni centar u Vatrogasnom domu Tuzla.

Dodatno apelujemo za pomoć u donacijama u interventni Fond solidarnosti  kako bi se ublažile posljedice poplava i pružila podrška porodicama koje je zadesila nesreća  Tuzlanskom kantonu.

Sredstva iz Fonda za aktivne zajednice: u ukupnom iznosu od minimalno 30.000 KM će dobrim djelom biti presumjerena takođe na saniranje posljedica od poplave i klizišta.  Naime, aktivne zajednice su pozvane na solidarnost i zajedničko provođenje akcija u naseljima koja su naviše pogođena. 

Sredstva iz Fonda za mlade: u ukupnom iznosu od minimalno 25.000 KM će takođe biti dijelom preusmjereno na mobiliziranje mladih i njihovo solidarno djelovanje kroz radne akcije za saniranje posljedica od poplava. 

Sredstva iz drugih Fondova u minimalnom iznosu od 12.000 KM će biti usmjerena na podršku udruženjima u TK koja se žele samoorganizovati i pomoći ugroženim porodicama i naseljima koje su najviše pogođene poplavom i klizištima. 

opširnije >>

Javni poziv: Podrška projektima aktivnih zajednica 

Kao odgovor na novonastalu kriznu situaciju u području naše regije, Fondacija tuzlanske zajednice je u dogovoru sa donatorima i partnerima prilagodila postojeći program podrške aktivnim zajednicama uvažavajući izuzetno tešku situaciju na terenu i novonastale prioritete.

Pozivamo naše članice Mreže aktivnih zajednica da predlože projekte i da mobiliziraju građane u akcije za saniranje i ublažavanje šteta nastale prirodnim nepogodama i preventivno djeluje kako bi se spriječila daljnja razaranja. Poziv je završen.

Novi rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 15.6.2014.

opširnije >>

Produžen poziv za mlade Kalesije,Srebrenika,Lukavca i Živinica, za I aplikacioni krug OB-a 2014

Kao odgovor na novonastalu kriznu situaciju u području naše regije, Fondacija tuzlanske zajednice je u dogovoru sa donatorima i partnerima prilagodila postojeći program podrške Program podrške omladinskim projektima i inicijativama uvažavajući izuzetno tešku situaciju na terenu i novonastale prioritete.

Pozivamo omladinske organizacije i grupe da predlože projekte i da mobiliziraju građane u akcije za saniranje i ublažavanje šteta nastale prirodnim nepogodama i preventivno djeluje kako bi se spriječila daljnja razaranja. Poziv je zavaršen. 

Maksimalni iznos granta za projekte iznosi  800 KM. 

Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga je otvoren do  01.07. 2014 godine

opširnije >>

Prvih 26 dana aktivnosti nakon poplava 

Od samog početak prirodne katastrofe, Fondacija tuzlanske zajednice nastojala je pružiti podršku ugroženim u mjeri u kojoj smo bili u mogućnosti. Sa ciljem transparentnosti i bolje informisanosti građana, prijatelja i donatora na ovom mjestu smo Vas izvještavali o dnevnim aktivnostima koje smo preduzimali od 19 maja do 10 juna. Obzirom na veliki broj aktivnosti, a u želji da što brže podijelimo što veći broj informacija, neke od aktivnosti i nisu spomenute. Ipak, kao uvijek odgovorni, nastojali smo ovim dnevnikom približiti tešku situaciju u kojoj su se našli naše komšije, prijatelji, naše lokalne zajednice kao i sve ono čime smo nastojali pomoći.  

Aktivirali smo naš Fond solidarnosti, distribuirali prve donacije, aktivno prikupljali i nastavili prikupljati sredstva kako bi bili u prilici pružiti podršku ugroženim, razgovarali sa građanima iz lokalnih zajednica, posjetili općinske administracije sa kojima radimo, prilagodili neke od naših programa aktuelnoj situaciji, nastojali i nastavili pružati podršku općinskoj administraciji u Tuzli i nastavili sa radom u zajednici... 


Više je nego jasno da će dugo vremena biti potrebno da saniranje šteta nastalih poplavama i klizištima. Fondacija nastavlja sa aktivnostima podrške i o tome ćemo vas svakako dodatno informisati...


Srijeda 02.06 do utorak 10.06  Udruženi nastavljamo dalje...

Uz stalne napore da prikupimo što više sredstava u Fond solidarnosti, kako bi pomogli ugroženim od poplava i klizišta i dalje nastojimo, obilascima i komunikacijom sa lokalnim zajednicama saznati što više informacija kako bi pomoć Fondacije bila što efikasnija i konkretnija. 

Kako smo već izvještavali, jedan dio manjih sredstava iz Fonda solidarnosti već je ranijih dana uručen najugroženijim, a ubrzo će biti podržano još nekoliko porodica. 

Dodatno smo se posvetili i svim našim redovnim programima vjerujući da će sve ono što radimo na osnaživanju zajednice biti od posebne važnosti u periodu koji slijedi. U protekloj sedmici smo imali i redovnu posjetu  Monike Kleck, savjetnice Freudenberg fondacije iz Njemačke, partnerske organizacije na našem projektu „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih na području TK".  Zajedno smo obišli ciljane lokalne zajednice na području partnerskih općina Kalesija, Lukavac, Živinice i Srebrenik kao i općinske administracije. I ovu priliku smo iskoristili da u tim posjetama prikupimo  što više informacija o nastalim štetama,  te razmijenimo prijedloge koje nudi Fondacija tuzlanske zajednice u kontekstu saniranja šteta, analiza ostvarenih rezultata u prethodnom periodu i planovima za period 2015-2016 godina.

Organizovani su sastanci sa Hasanom Muratovićem, načelnikom općine Živinice, Sanelom Bulubašićem, načelnikom općine Srebrenik i  Zuhdijom Hrvatovićem, šefom službe za budžet i finansije općine Lukavac. Sve općinske administracije zbrajaju štete koje su, čini se, svakim danom sve veće. Na vrlo konstruktivnim sastancima dobili smo, kako informacije, tako i podršku da nastavimo sa našim aktivnostima.

Sa Monikom Kleck  smo posjetili i MZ Seona, MZ Priluk, MZ Vukovije, MZ Prokosovići i MZ Šerići. Razgovarali o realizaciji ranijih projektnih aktivnosti, te nastalim štetama i mogućnostima planiranja akcija kako bi se, u mjeri u kojoj je to moguće, štete sanirale. 

Fondacija nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima ali će i dalje biti aktivna u pronalascima svim mogućih rješenja za podršku žrtvama poplava i klizišta. 


Ponedeljak 02.06 do srijeda 4.06.

Naši volonteri i timovi i dalje su na terenu. U stalnoj smo komunikaciji sa lokalnim zajednicama, općinama, mjesnim savjetima, a nastojimo da koordiniramo neke od aktivnosti u sa drugim udruženjima kako bi pomoć bila što efikasnija. Volonteri i osoblje Fondacije, u saradnji sa Tuzlanskim operativno-komunikativnim centrom i Centrom za socijalni rad Tuzla, te savjetima mjesnih zajednica i u ova tri dana posjetili su i radili na popisu ugrožnih porodica i procjene šteta. Bilo smo u  Doknju-Crno blato, Slavinovićima, G.Lipnici, S. Lipnici, Planama. Iako naši resursi nisu veliki, nastojimo da u svakom momentu pružimo podršku koja će doprinijeti bržem i lakšem oporavku ugroženih.

U Mjesnoj zajednici Gornja Tuzla smo aktivirali i sredstva iz našeg Fonda solidarnosti. Odobrena su sredstva porodici B.R. u naselju Kovačica  u iznosu od 200,00KM. Novčanu donaciju u ismo iznosu dodijelili smo i porodici I.K. iz naselja Kuranovići.

Privremene novčane donacije namjenjene su socijalno ugroženim porodicama za ublažavanje posljedica od poplava i kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Nastavljamo dalje...


Utorak 27.05 do petak 30.05  Kontinuirano pružamo podršku ugroženim

Zahvaljujući prvim donacijama iz Fonda solidarnosti, Fondacija nastavlja sa pružanjem skromne, ali konkretne pomoći ugroženim građanima. Volonteri i osoblje Fondacije, u saradnji sa Tuzlanskim operativno-komunikativnim centrom i Centrom za socijalni rad Tuzla, te savjetima mjesnih zajednica, pomažu u popisu ugroženih porodica i procjeni potreba ugroženog stanovništva na području općine Tuzla. Prikupljeni podaci će nam svima pomoći u boljem i efikasnijem  planiranju konkretne podrške ugroženim porodicama i sanaciji nastalih šteta. U utorak, 27.5. posjetili smo  društveni dom Dragunja u kome je privremeno smješteno 3 porodice čija je zajednička kuća ugrožena klizištem.  Od ukupno 10 osoba, četvero je djece, kojima je FTZ iz Fonda solidarnosti obezbjedila šporet, frižider i grijalicu.  

Tokom posjete smo saznali da je klizište ugrozilo 5 kuća u Donjoj Dragunji, gdje je klizište odnijelo 4 bunara pitke vode i gdje se najlonima nastoji spriječiti dalje klizanje terena.  Geolozi su savjetovali iseljavanje i ovih kuća, pri čemu porodice na vlastiti rizik žele ostati u svojim kućama kako bi pokušali dodatno osigurati okolno zemljište od daljeg urušavanja.  Iz Fonda solidarnosti se nije moglo pomoći ovim porodicama jer se radi o većim intervencijama na sanaciji tla. .

I u MZ Mihatovići u Tuzli smo se uvjerili u velike štete prouzrokovane popplavom. Naime, dio usjeva koji su se nalazili u blizini Mramornog potoka su poplavljeni i uništeni.  Nekim porodicama je to bio jedini izvor prihoda, kao u slučaju porodice M.K.  Iz Fonda solidarnosti je odobrena pomoć od 200 KM ovoj porodici za osiguranje osnovnih životnih namirnica.  


U srijedu, 28.5. posjetili smo Gornju Tuzlu, te sa našim aktivistima obišli naselja Kuranovići i Kovačica. Ova povratnička naselja su također pretrpjela veliku štetu od poplava i klizišta a Fondacija će i u ovom slučaju aktivirati dio sredstava iz Fonda solidarnosti radi sanacije uništenog bunara i obezbjeđivanje pitke vode za 25 kuća u ovim naseljima.   Isti dan je u MZ Centar u Tuzli dostavljeno 50 kanistera vode.

Nastvaljamo redovnu komunikaciju sa općinama/pštinama Tuzlanskog kantona u cilju koordiniranja aktivnosti oko pružanja pomoći ugroženim naseljima.  Iako su sredstva u Fondu solidarnosti još uvijek simbolična, nastojaćemo da naša podrška i pomoć bude efikasna i konkretna. Više o distribuiranim sredstvima možete pronaći u našem redovnom izvještaju o donacijama. 


Četvrtak 22.05. do utorak 27.05.

Tim FTZ ovi Fondacije u ovom periodu nastavili su kontinuirano sa komunikacijom, posjetama i pružanjem podrške građanima i lokalnim zajednicama tuzlanske regije. Obišli smo ineke od opština, nastavili sa komunikacijom i obilascima lokalnih zajednica, jedna od timova posjetio je i prihvatilište u Dubravama, a posjetili smo i Maglaj.  

Organizacija za mlade Osmijeh za Osmijeh, nastala iz programa Fondacije, na Dubravama je svaki dan i nastoji svojom podrškom olakšati boravak djeci koja se nalaze u ovom prihvatilištu.

U ovom periodu kontinuirano prikupljamo sredstava u naš Fond solidarnosti, te smo u stalnom kontaktu sa našim donatorima , partnerima i prijateljima Fondacije. Štete u tuzlanskoj regiji se još uvijek se  zbrajaju ali je više nego jasno da će pomoć ugorženima biti još dugo potrebana. Zahvaljujemo se svima koji su do  sada donirali u Fond solidarnosti,  a pozivamo i ostale koji su u mogućnosti da učine isto.

Kako smo već ranije naveli, sva prikupljena sredstva u Fondu solidarnosti pri Fondaciiji tuzlanske zajednice će biti u potpunosti usmjerena na podršku porodicama čije su kuće poplavljene, uništene ili su oštećene klizanjem tla.Prošle sedmice, FTZ je svoje ljudske i materijalne resurse stavila na raspolaganje kriznom štabu civilne zaštite Općine Tuzla.Animirali smo volontere da pomognu u registraciji porodica ugroženih kizištima i poplavom, što će nam svima dati jasniju sliku o stvarnim potrebama za podrškom .


Srijeda 21.05. Mreža aktivnih zajednica: Aktivna i solidarna

Nastavljući sa aktivnostima, a u cilju pružanja pomoći,  te  formulisanja akcionih planova i buduće podrške lokalnim zajednicama, naši timovi su danas posjetili i neke od općina sa kojima Fondacija sarađuje.

Srebrenik : Prema dosadašnjim informacijama u  općini je 250 objekata potopljeno, 15 objekata iseljeno, a najteže su pogođene zajednice Tinja Donja, Tinja Gornja, Potpeć i Špionica. U opštini je pozdravljena inicijativa Fondacije da se podrška aktivnim zajednicama prilagodi stanju na terenu, te je predloženo povezivanje naših naselja u Srebreniku sa naseljima ugroženim poplavama.  

Seona – omladinski centar U  razgovoru sa  našim aktivnistima saznajemo da su u Seoni dvije kuće ugrožene(iseljena porodica smještena u jednu praznu kuću). Mladi Seone su se organizovali, a  učestvovali su i u akciji izgradnje nasipa na Orašju sa grupom iz Srebrenika. Prikupljala se pomoć  za mještane poplavljenih područja, a planira se i još akcija jer stanovnici žele da pomognu.  Aktivisti se u potpunosti  slažu sa inicijativom izmjene poziva AZ  i pružit će svu dodatnu podršku..  područja ADA u mjestu Babunovićima u koje su akteri  prošle godine uredili, sada je potpuno poplavljeno. Puno je posla pred nama.

Živinice :  U općini za sad raspolažu sa nezvaničnim informacijama koje govore o: 4  potopljene kuće, 621 ugroženom objekatu  i iseljenim porodicama, 27 aktiviranih klizišta, a  3200 Ha zemljišta je poplavljeno.Gradski i prigradski vodovodi su oštećeni i jedino je voda iz Toplica odgovarajuće kvalitete.

[Živinice] Situacija je najteža u živiničkim naseljima Podgajevi, Đurđevik, Litve, Oskova i Centar, te se svi slažu sa našom inicjativom  da se poziv AZ proširi i na te zajednice.

U općini Kalesija je na odobravanje naišla inicijativu o planu za preusmjeravanje sredstava iz Fonda AZ i  Fonda za mlade za sanaciju poplavom ugroženih područja općine Kalesija.

Saznali smo da je 610 ljudi izmjesteno, a da je 545 objekata ugroženo ili srušeno.

Općinska Komisija obilazi teren te geolozi treba da odrede u koje kuće ce se može vratiti. Prema njihovim inforamcijama najugroženije MZ su: MZ Hrasno (Horozovi, Paraći i Lešovine )- Mz Seljublje, Mz Kikači (Kundakovići, Avdibašići), MZ G. Petrovice (Bačići, Ibralići), a najpotrebnija će biti pomoć u sanaciji i izgradnji kuća.

U svim općinama i lokalnim zajednicama koje obilazimo i kontaktiramo svi nastoje dodatno pomoći najugroženijim. Svi su solidarni i aktivni  ali i svjesni da će se tako morati i nastaviti.  Predstoji nam puno zajedničkog truda i rada kako bi se sanirale štete i nastavio normalan život.


Utorak 20.5.2014. 

U koordinaciji sa Crvenim križom /krstom i Mjesnim zajednicama  distribuirali smo pakete vode, hrane i higijenskih artikala u naselja Par selo Orašje, Požarnica, Dragunja i Mramor, a u naselju Rasovac i nešto alata.

Stanovnici se samoorganizuju na akcijama čišćenja, ali je neophodna pomoć mehanizaciji.

Kao i svih ovih dana građani su solidarni, organizuju smještaje za svoje komšije, distribuciju vode i hrane i nastoje sanirati sve što je u njihovoj moći.

I u Čanićima su mještani uspjeli samostalno organizirati u čišćenju koje je klizište velikim dijelom onesposobilo. Istakli su da je i njima neophodna pomoć mašina, a posebno kako bi osposobili dio puta koji vodi u zaseok do kojeg se trenutno može proći samo pješke.

U Gornjoj Lipnici je situacija je bila jako složena.Građani su uspjeli da osposobe put u zaseoku Trstje koji je bio potpuno odsječen zbog klizišta. Nekoliko stambenih objekata je direktno ugroženo klizištem u zaseocima Tisovac i Čane. Mještani se organiziraju da bi spriječili nastajanje šteta katastrofalnih razmjera.

U Rasovcu i Požarnici je pokrenut veliki broj klizišta. Nekoliko porodica je iseljeno, a u opasnosti je više kuća. I u ovim naseljima se očekuje podrška mehanizacije.

Građani rade sve što je u njihovoj moći. Solidarni i hrabri kao i svih ovih dana. Ipak sigurno je, da predstoji još puno posla u organizovanju, procjeni i saniranju šteta.


Ponedeljak 19.5.2014. 

Dokanj: Veliki broj stanovnika iz naselja Crnog Blata je ugroženo klizištima koja su se pokrenula na teritoriji cijelog naselja. Oko 40 porodica je preko noći izmješteno u prostorije OŠ Dokanj ili kod prijatelja i porodice.

Donja Obodnica: Cjelokupno naselje je ugroženo klizištima i put do Brežaka je odsječen. Građani su samoorganizovani i rade na čišćenju puteva i kopanju kanala oko ugroženih kuća. Naš tim je dovezao nešto hrane, vode i higijenskih potrepština, te gumene čizme i rukavice za aktiviste koji rade na čišćenju puta.

Put prema Groblju i dio naselja Čanićije odsječen zbog 50-ak pokrenutih klizišta. Član savjeta MZ procjenjuje da je 5 porušenih objekata. Mještani

su se organizovali i ručno očistili dio puta, ali da bi se put prosjekao neophodna je mehanizacija i posipni materijal. U Grabovici se mještani organizuju i već rade na saniranju mnogobrojnih klizišta u naseljima. Lovačka sekcija je došla da pomogne sa 20ak lovaca. Iako i na području Mramora ima ugroženih dijelova naselja, stanovnici Mramora su dobro organizovani i solidarani. U ovom je naselju smješteno 5 porodica iz ugroženijih dijelova BiH.

U Dragunji je jedna porodica iseljena zbog klizišta, a 14-15 kuća je ugroženo .

U Prokosovićima, Vukovijama, Šerićima, Priluku, Seoni su organizovane akcije sakupljanja pomoći za mještane ugroženih naselja i komšije u neposrednoj opasnosti. U kontaktima sa našim aktivistima iz Mreže aktivnih zajednica saznajemo da su građani dobro organizovani i da su usprkos teškoj situaciji u proteklim danima organizovali akcije čišćenja, podjelu pomoći i smještaj porodica čije su kuće srušene ili nisu bezbjedne.

opširnije >>

Donirajte za saniranje posljedica od poplava i klizišta u TK 

Fondacija tuzlanske zajednice će sredstva iz svog interventnog Fonda solidarnosti usmjeriti na ublažavanje posljedice od poplava prema porodicama koje su najugroženije u TK i šire. Lokalno stanovništvo i službe spašavanja čine ogromne napore da se posljedice ublaže, ali će trebati još dosta sredstava da se nastala šteta djelimično sanira.

Svi koji žele uplatiti sredstva na ime Fonda solidarnosti – za saniranje posljedica od poplava  mogu to učiniti na sljedeće načine:

 • putem blagajne FTZ (Pozorišna 13, Tuzla)
 • putem donacijske kutije u Dramar centru u Slavinovići u Tuzli
 • uplate iz BiH na BAM račun kod NLB Banke Tuzla BiH broj 1321002009889187
 • uplate iz inostranstva na EURO račun ProCredit Bank BiH dd Sarajevo broj BA 39 194 – 104 11082012-81 (IBAN); SWIFT: MEBBBA 22 * sve donacije usmjerene za ovu svrhu oslobođene su bankarske provizije od strane ProCredit Banke.
 • putem on-line doniranja preko sljedećeg linka https://www.ammado.com/nonprofit/fondacijatz
opširnije >>

Dodjeljena sredstva iz Fonda Volim Tuzlu 

U srijedu, 23.04.2014 u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice, potpisani su ugovori o realizaciji 7 projekata podržanih u okviru Fonda Volim Tuzlu. Aplikantima su potpisom ugovora o realizaciji odobrena sredstva sa kojima će, uz vlastito učešće, realizovati uspješno napisane projekte.

U prvom aplikacionom krugu za podršku iz Fonda Volim Tuzlu, pristiglo je čak 22 projektne aplikacije te je, obzirom na ograničena sredstva, Komisija za dodjelu grantova imala zahtjevan posao prilikom odluke o sufinansiranju projekata.

Za podržane projekte, ukupno odobereni iznos od strane Fondacije tuzlanske zajednice iznosi 6900 KM, dok je ukupno vlastito učešće aplikanata u realizaciji projekata 14 230 KM

Još jednom čestitamo svi aplikantima, vjerujući da će implementacijom ovih projekata nastaviti da zajedno sa nama osnažuju zajednicu.

Sve aplikante čiji projekte nismo bili u mogućnosti podržati u ovom krugu, ohrabrujemo da nastave sa daljim radom i aktivnostima, a za sve dodatne informacije i savjete još jednom ih pozivamo da nas slobodno kontaktiraju ili posjete.

Podržani projekti:


DODATI TABELU IZ ČLANKA sa stranice ftz

opširnije >>

Dodjeljena sredstva iz Fonda Volim Tuzlu 

U srijedu, 23.04.2014 u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice, potpisani su ugovori o realizaciji 7 projekata podržanih u okviru Fonda Volim Tuzlu. Aplikantima su potpisom ugovora o realizaciji odobrena sredstva sa kojima će, uz vlastito učešće, realizovati uspješno napisane projekte.

U prvom aplikacionom krugu za podršku iz Fonda Volim Tuzlu, pristiglo je čak 22 projektne aplikacije te je, obzirom na ograničena sredstva, Komisija za dodjelu grantova imala zahtjevan posao prilikom odluke o sufinansiranju projekata.

Za podržane projekte, ukupno odobereni iznos od strane Fondacije tuzlanske zajednice iznosi 6900 KM, dok je ukupno vlastito učešće aplikanata u realizaciji projekata 14 230 KM

Još jednom čestitamo svi aplikantima, vjerujući da će implementacijom ovih projekata nastaviti da zajedno sa nama osnažuju zajednicu.

Sve aplikante čiji projekte nismo bili u mogućnosti podržati u ovom krugu, ohrabrujemo da nastave sa daljim radom i aktivnostima, a za sve dodatne informacije i savjete još jednom ih pozivamo da nas slobodno kontaktiraju ili posjete.

Podržani projekti:


DODATI TABELU IZ ČLANKA sa stranice ftz

opširnije >>

Javni poziv za mlade: Stvarni život, stvarne promjene, stvarni novac. Apliciraj! 

Fondacija tuzlanske zajednice obavještava sve zainteresovane mlade sa područja općine Tuzla koji imaju ideje i žele praviti pozitivne promjene u svojoj zajednici da mogu aplicirati na I krug Programa podrške idejama mladih-Omladinsku banku Tuzla. 

Vaše ideje trebaju biti usmjerene ka poboljšanju društvenog života i položaja mladih u općini Tuzla. Podržavamo inovativne projekte iz različitih područja društvenog života koji odgovaraju na potrebe lokalne zajednice i kojim se direktno unapređuju uslovi življenja mladih u Tuzli. U 2014 godini prednost će se dati kreativnim projektima koji će unaprijediti kulturno-društveni i sportski život mladih u Tuzli, podstaknuti poduzetnički duh i kreativno stvaralaštvo. Poziv je završen.

Poziv je otvoren od 17 . marta do 20. aprila 2014 godine a maksimalni iznos granta za projekte koje podržavamo 1000KM.

Sve detalje pozivu, uslovima i kriterijima podrške i dodatne informacije pogledajte na Poziv za mlade Tuzle a možete se dealjnije informisati na broj telefona 035 362 832 ili direktno u kancelariji Fondacije tuzlanske zajednice, na adresi Pozorišna 13.

Omladinska banka je program Fondacije tuzlanske zajednice koji pruža podršku idejama i inicijativama mladih koji na poseban način uključuje mlade u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama unutar iste.

„Mi podstičemo mlade ljude da čine pozitivne promjene u svojim životima i svojoj zajednici"

opširnije >>

Aplicirajte u okviru Fonda Volim Tuzlu 

Program podrške razvoju zajednice podstiče građanski aktivizam i podržava ideje i inicijative koje će doprinijeti poboljšanju uslova življenja, podstaći građanski aktivizam i animirati mlade da se uključe u razvoj zajednice. U okviru ovog programa Fond Volim Tuzlu usmjeren je na podršku inicijativama građana, udruženja i institucija sa područja općine Tuzla. 

Maksimalni iznos granta je 2000 KM.

Poziv je otvoren tokom cijele godine a nezavisna Komisija razmatra primljene aplikacije tri puta godišnje (april, juli, decembar)

Rok za podnošenje prijedloga projekata za prvi krog je 31.mart 2014 godine

Molimo Vas da se detaljno informišite na linku: Program podrške građanskim projektima i inicijativama Fond Volim Tuzlu

opširnije >>

Javni poziv za prijem novih članica

Fondacija tuzlanske zajednice otvara poziv za prijem novih članica u Mrežu aktivnih zajednica Tuzla. Poziv je otvoren za sve zajednice s područja Općine Tuzla koje mogu uspostaviti partnerstvo između Savjeta mjesne zajednice, organizacija, udruženja i škole koje egzistiraju na tom području i koje žele da doprinesu razvoju svoje zajednice s ciljem osnaživanja građana kako bi postali aktivni sudionici razvoja zajednice i nosioci pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici.

Poziv je otvoren od 30.januara do 15. februara 2014 godine.

Zajednice koje se prijave na poziv proći će kroz obaveznu edukaciju o organiziranju zajednice koja podrazumjeva proces procjene zajednice i izrade akcionog plana zajednice. Procjena zajednice je prilika da se mapiraju resursi, identificiraju saveznici, potencionalni donatori i aktivisti. Građanin koji prepozna problem u zajednici u kojoj živi i predlaže akciju, treba da doprinese i rješavanju tog problema. Prvi trening modela organiziranja zajednice održat će se u subotu 22.februara 2014 godine.

Prijavite se ukoliko ste motivirani, voljni za saradnju i sposobni da učestujete i poboljšate razvoj svoje Lokalne zajednice te izgradite svoj tim aktivista – aktera u zajednici. Želimo stvoriti jaku mrežu organizatora zajednice, koji će kontinuirano raditi na motiviranju građana/ki za aktivno uključivanje u razvoj zajednice.

Prijave možete slati na slijedeću e-mail adresu fondtz@fondacijatz.org, a sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 035 362 831 svakim radnim danom od 8 do 16h.

opširnije >>

Dodijeljene stipendije u okviru Vitalis fonda

Fondacija tuzlanske zajednice je 08.01.2014 godine dodijelila prve stipendije iz Vitalis fonda. Stipendije za školsku 2013/14 godinu sa ukupnim iznosima od po 900 KM dodijeljene su mladim sportistima iz Tuzle: Aniti Perko 16 godina(KK Jedinstvo BH Telecom), Melisi Hasanbašić 17 godina (AK Sloboda Tehnograd ) i Mahiru Kurtalić 18 godina(AK Sloboda Tehnograd).

Iz Fondacije očekuju da će jednogodišnja stipendija za troje mladih talenata biti motiv za još bolje rezultate kako u sportu tako i u njihovim školskim obavezama i drugim planova.

Vitalis Fond pri Fondaciji tuzlanske zajednice osnovao je, u ime svog preduzeća, vlasnik i direktor tvornice bezalkoholnih pića i voćnih sokova Bony iz Tuzle, gospodin Nermin Čolić. Vitalis fond je tematski fond koji ima za cilj promociju zdravog načina življenja kroz bavljenje sportom. U cilju zadržavanja i podrške mladim sportskih talenata, iz ovog fonda će se posredstvom Fondacije tuzlanske zajednice i u naredne dvije godine dodijeliti stipendije sportskim talentima u općini Tuzla.

Za narednu godinu javni poziv će ponovo biti raspisan početkom juna 2014 godine.

Osnovni kriteriji za dodjelu stipedija su pored sportskih uspjeha bili i uspjesi u školi, preporuke njihovih trenera, uslovi u kojima treniraju kao i dosadašnja podrška i materijalna situacija mladih sportista.

Iz Fondacije tuzlanske zajednice i tvornice Bony se nadaju da će ova skromna, ali za mlade sportiste značajna sredstva, potaknuti i druge da više ulažu u tuzlanski sport i sve druge talentovane Tuzlanke i Tuzlake.

opširnije >>

Udruženi možemo više: 1 posto za našu zajednicu 

Kada bi svako u Tuzlanskom kantonu darivao samo 1% od svog godišnjeg prihoda, posredstvom Fondacije tuzlanske zajednice mogli bismo svake godine uložiti preko 7 miliona u naše lokalne projekte i naše neprofitne organizacije, jedna je od poruka kojom nastojimo dodatno animirati građane i građanke da nam se pridruže u razvijanju aktivnije, perspektivnije i zdravije zajednice.

Postignuti rezultati Fondacije, u deceniji mudrog ulaganja u zajednicu, potvrda su dobrog rada s ciljem da se unaprijede uslovi života, osnaži položaj mladih,omogući prilika za cjeloživotno učenje kao i pruži podrška svim inicijativama koje njeguju pozitivne vrijednosti.

Deset godina konkretnih projekata sa stvarnim rezultatima, Fondacija je realizovala u saradnji sa aktivistima, volonterima i filantropima, koji zajedno grade bolju budućnost za sve generacije. Nastojimo da približimo kulturu darivanja i filatropiju građanima u našoj zajednici, te da na inovativan način darivanje pretvorimo u alat za razvoj zajednice, kaže Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Transparentnost i stalno informisanje donatora i javnosti o distribuiranim sredstvima posebno su važan segment rada Fondacije tuzlanske zajednice.  Savjesnim rukovanjem donacijama, u proteklih deset godina, Fondacija je stekla povjerenje partnera, prijatelja, volontera i donatora.

O tome posebno vodimo računa. Mi osiguravamo uslove da svaka donacija dospije u prave ruke i da dobre namjere donatora dobiju zasluženo poštovanje i povjerenje javnosti! Svi uposlenici Fondacije stoje iza toga, a znam da će to potvrditi i svi naši donatori i partneri, kaže Jasna Jašarević, i nastavlja, u uslovima u kojima se danas nalazi bh društvo nije lako biti filantrop. Ipak, kažu da svaka osoba samostalno njeguje čovjekoljublje i na neki način nosi osjećaj darivanja iz svoje kuće. Na nama je da omogućimo dugoročne efekte donacija usmjerenih u razvoj zajednice. Da svaku donaciju, ma kolika bila, povežemo sa drugim donacijama za dobrobit zajednice i da tako napravimo stvarne i pozitivne promjene u društvu.

Svi građani tuzlanske zajednice, pojedinci i preduzeća mogu darivati svojoj zajednici i doprinijeti poboljšanju uslova življenja. O načinima dobrovoljnog darivanja, udruženog uticaja na razvoj društva saznajte više na www.fondacijatz.org, ili u prostorijama pozitivne energije u ulici Pozorišna 13 u Tuzli.

Darujete zajednici, darovali ste sebi!

opširnije >>

Odobreno 7073,00KM za građanske i školske projekte 

Komisije za dodjelu grantova iz Fonda Volim Tuzlu i Fonda za otvorene škole u III aplikacionom krugu Programa podrške građanskim i školskim inicijativama odobrile su finansijsku podršku za 9 projekata (3 školska i 6 građasnkih) u ukupnom iznosu od 7073,00KM.

Komisije su zasjedale 10. i 12. septembra te odobrile sljedeće projekte:

Podržani projekti III aplikacioni krug, Fond za otvorene škole:


TREBA DODATI TABELARNI PRIKAZ IZ ČLANKA SA FTZ

opširnije >>

Podržani projekti mladih-Omladinska banka Tuzla

Omladinska banka Tuzla, program Fondacije tuzlanske zajednice, u srijedu 9.5.2012. godine potpisala je ugovor sa sedam aktivnih grupa i udruženja za finansiranje projekata koji će doprinijeti poboljšanju uslova življenja mladih u Tuzli.

Podržane su četiri formalne i tri neformalne grupe mladih:

 1. Udruga mladih Par Selo, Dubrave - Projekat: "Nogomet bez granica"
 2. Regnum Animalia - Projekat "Zaštitimo prirodna bogatstva"
 3. NG Mladi Mandići - Projekat "Svi za meraju"
 4. HŠKD Dokanj - Projekat "Nogometno, travnato, igralište u Doknju"
 5. NG Pozitivni zastupnici dječijih prava - Projekat : Svako dijete ima pravo na igru i odmor"
 6. NG Omladinski klub - Projekat: Mjesto dječije radosti
 7. OSKU Brgule - Projekat" Mladi za mlade"

"Projekat "Nogomet bez granica" puno znači kako za omladinu, tako i za druge koji čine našu zajednicu. Mi nastojimo na taj način jednostavno napraviti nogomet bez granica, s obzirom da nas ima dosta koji koristimo igralište. Uređenjem igrališta otvorit će se mogućnosti za nove ideje mladih i nova kulturna, društvena dešavanja koji će dobiti novi značaj i važnost u našoj zajednici" istakao je Željko Tomić, Udruga mladih Par Selo, Dubrave

Omladinska banka Tuzla, poziva mlade da i dalje predlažu svoje ideje i konkretne inicijative kako bismo zajedno napravili značajne promjene u zajednici.

opširnije >>

Pružena podrška ugroženim građanima 

Fondacija tuzlanske zajednice putem Fonda solidarnosti pružila je pomoć 61 porodici koje je zadesila nedaća uslijed stanja prirodne nesreće zbog obilnih snježnih padavina i izuzetno niskih temperatura (proglašeno 4.februara).

U prvom krugu distribuirana su sredstva za podršku ugroženim porodicama od 2616,00KM za nabavku paketa sa prehrambenim namirnicama, nabavku ogreva i pećica. Sredstva su prikupljena zahvaljući humanosti i solidarnosti građana Tuzle i predstavnicima Sindikata BH Telecoma, koji su pružili pomoć za dvije porodice. Sa ciljem sistemskog pristupa i pružanja pomoći građanima koji nisu pokriveni postojećim programom zaštite, Fondacija je ostvarila saradnju sa Štabom Civilne zaštite, mjesnim zajednicama i Centrom za socijalni rad. Ostvarena saradnja ogledala se u konsultacijama i usaglašavanju oblika pomoći kako ne bi došlo do preklapanja u aktivnostima. Distribucija sredstava ostvarila je direktan efekat, putem podrške porodicama, ali su indirektno doprinijeli ostvarivanju ciljeva i ideje Fonda solidarnosti.

Fondacija tuzlanske zajednice savjesno rukuje svim donacijama i redovno informiše javnost i odgovara na stvarne potrebe građana Tuzle. 
opširnije >>

Apel građanima

Fondacija tuzlanske zajednice poziva građane da uvećaju sredstva u interventni Fond solidarnosti koja će biti usmjerena za pomoć porodicama koje je zadesila nedaća usljed snježnih padavina i niskih temperatura.

Trenutna sredstva u Fondu iznose 2000KM i bit će distribuirana u saradnji i kordinaciji sa Štabom Civilne zaštite i Centrom za socijalni rad Tuzla. S obzirom da je velika lista porodica kojima je pomoć potrebna za kupovinu ogrjeva, pećica, saniranje krovova i drugih iznenadnih situacija uzrokovanih ovom prirodnom nepogodom, svako ulaganje u Fond je dobrodošlo.

Vaša donacija olakšat će život našim sugrađanima i usrećiti one kojima je pomoć najpotrebnija.

Svi koji žele dati svoj prilog u Fond solidarnosti mogu to učiniti putem bankovnog računa u NLB Tuzlanska banka Tuzla br. 133 100 2009889187 ili na blagajnu u uredu Fondacije tuzlanske zajednice (ul.Matije Gupca br.13).
opširnije >>
Najnovije
Arhiva
2018
2017
2016
2015