Akcija čišćenja u tuzlanskoj MZ Kiseljak

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo da nam se pridružite u akciji čišćenja Mjesne zajednice Kiseljak kod Tuzle koja će biti realizovana u srijedu i četvrtak, 26. i 27. aprila 2017. godine.

Obzirom da je april poznat kao mjesec čišćenja, Savjet mjesne zajednice Kiseljak pokreće akciju čišćenja u partnerstvu sa organizacijama koje djeluju na području MZ Kiseljak, a to su Fondacija tuzlanske zajednice, UR „Euro Rom“, UŽR „Bolja budućnost“, Udruženje „Zemlja djece u Bosni i Hercegovini“, „Artsinteza“, „Sa e Roma“, Evanđeoska cvrkva, uz tehničku pomoć Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla. U akciju će biti uključeno i oko 50 volontera - mještana ove mjesne zajednice.

Osim čišćenja zelenih površina, aktivisti će uz pomoć JKP „Komunlac“ Tuzla očistiti i dio obale jezera Modrac.

Fondacija tuzlanske zajednice će dati doprinos akciji kroz uređenje okoliša u MZ Kiseljak, te kroz  podršku svim aktivistima (oprema za čišćenje, osvježenje za volontere, kante za smeće i sl.). MZ Kiseljak je jedna od ciljanih zajednica u čiji razvoj ulaže Fondacija u okviru Programa za razvoj zajednice. Ujedno, 28. april je Dan mjesne zajednice Kiseljak, te bi bilo značajno povećati aktivizam mještana kroz volonterski angažman u cilju očuvanja okoliša.

Bit će nam drago vidjeti vas na akciji!
Aktivisti MZ Kiseljak

opširnije >>

Djeca u 44 osnovne škole dobila pitku vodu

Pozivamo vas na Press konferenciju povodom prezentacije rezultata projekta „Kontrola ispravnosti vode školskih vodovoda“ koja će se održati ove srijede, 15.02.2017. godine u prostorijama Područne osnovne škole „Dokanj“ sa početkom u 10:30 h.

Fondacija tuzlanske zajednice je ovim projektom u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, te Zavodom za javno zdravstvo TK, obezbijedila filtere za pročišćavanje vode u 44 osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o školama koje su se vodosnabdijevale iz obližnjih bunara, što je vodu koju su djeca u školama konzumirala, dovodilo u pitanje ispravnosti. Zahvaljujući ovom projektu koji je pored Fondacije, finansijski podržala i Vlada TK, 44 osnovnoškolska objekta sada imaju ugrađene UV filtere za pitku vodu.

Zato vas pozivamo na konferenciju za medije koja će se namjenski održati u Područnoj osnovnoj školi „Dokanj“ – školi koja je jedna od projektom obuhvaćenih 44, u kojima se sigurnost djece više neće stavljati pod sumnju.

Na konferenciji će se okupljenima obratiti:

  • Predstavnici Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK
  • Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK
  • Predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice
  • Predstavnici Kompanije “Euroaquaing” (izvođači radova)

Iskreno se nadamo da ćete prepoznati važnost ovakvog projekta koji unapređuje živote aktera u našim zajednicama, a sigurnost naših najmlađih sugrađana diže na viši nivo. Za dodatna pitanja budite slobodni da nas kontaktirate na broj telefona 062 599 278.

opširnije >>

Dobrodošli na Konferenciju "Demokratija na djelu"

Mreža aktivnih zajednica i Fondacija tuzlanske zajednice vas pozivaju na konferenciju pod nazivom „Demokratija na djelu“ kojom će se sumirati svi uspjesi iz proteklih godinu dana, te na apsolutno drugačiji način predstaviti ciljevi za naredni period grupa aktivnih građana u zajednicama Tuzlanskog kantona.

Konferencija „Demokratija na djelu“ će se održati u petak, 03.02.2017. godine u Narodnom pozorištu Tuzla. Biti će motivirajućeg karaktera jer će okupiti šest govornika i govornica koji važe za izuzetne aktiviste naših zajednica. Dozvolite nam da ih predstavimo...

-    Amira Avdić, predsjednica Udruženja žena “Srce i duša”
-    Elvir Fejzić, direktor Osnovne škole “Pasci”
-    Maida Mehmedović, predsjednica Savjeta Mjesne zajednice “Gornja Tuzla”
-    Salim Halilbašić, profesor matematike
-    Sabina Sinanović Ćatibušić, direktorica “Agora” centra
-    Damir Nikšić, konceptualni umjetnik i aktivista

Konferencija će početi tačno u 14:00 sati, dok su izjave za medije obezbijeđene za 13:30 sati.

Fondacija tuzlanske zajednice je u proteklih 10 godina, u saradnji sa lokalnim akterima radila na motivisanju građana, promociji aktivnog građanstva i podršci akcijama u zajednici u kojima su građani uzeli „stvari u svoje u ruke". Mreža aktivnih zajednica svake godine raste uklučujući nove mjesne zajednice čiji su stanovnici zainteresovani za učešće u treninzima, građanskim forumima i diskusijama kako bi unaprijedili svoju saradnju sa lokalnim upravama i kako bi potaknuli svoje sugrađane na učešće u promjenema.

Iskreno se nadamo da ćete prepoznati važnost ovakvog događaja koji iniciraju i u potpunosti realizuju aktivni članovi našeg društva. Za dodatna pitanja budite slobodni da nas kontaktirate na broj telefona 062 599 278.

opširnije >>
Najnovije
Arhiva
2017
2016
2015