Područna škola Dobrnja-škola po mjeri učenika

Područnu školu u Dobrnji, naselju udaljenom 20 km od centra Tuzle poznatom po Muhamedu Hevaji Uskufiju, folkloru, rudarima i dobrim ljudima,  danas pohađa nešto više od 90 učenika. Kako se radi o područnoj školi, nastavu u ovom objektu slušaju ˝mali đaci˝, učenici i učenice su to od prvog do petog razreda, dok oni stariji nastavu slušaju u centralnoj školi-JU OŠ Mramor. 

Ovaj podatak ne bi naročito bio važan za našu priču da nije lijep izuzetak koji proturiječi opštem trendu u BiH i okruženju, ali i koji opravdava naše ulaganje u objekat škole o čemu u stvari želimo govoriti. Naime, prije pet godina ovu školu je pohađalo 60 đaka, prije dvije godine nešto više od 70, dok ove godine školu pohađa 93 đaka. Lijepe su to vijesti i podaci koje su nam sa ushićenjem saopštile učiteljice Mirela Halilović i Nirvana Džambić dok smo obavljali monitoring i pregledali novu stolariju na objektu škole koja je postavljena uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, roditelja i mještana. 

Prije pet godina, roditelji i nastavno osoblje udruženim naporima, što vlastitim sredstvima što uz podršku donatora, krenuli su u renoviranje starog objekta škole te su uspjeli zamijeniti krov  i i uraditi novu fasadu kako bi uslove za nastavu u školi učinili boljim i sigurnijim. Međutim, veliki su to izdaci kako bi se uspjelo sve odjedanput riješiti. Za topliju i zvučno izolovanu školu bilo je potrebno zamjeniti i stolariju za šta su ove godine podršku i partnera našli u Fondacije tuzlanske zajednice.
Aktivisti iz ove zajednice na čelu sa predsjednikom MZ Dobrnja Hazrudinom Kišićem, učiteljicom Mirsadom Baraković, te  direktoricom Belmom Smajić složili su se da je ovo prioritetan problem za rješavanje, te su iskoristili pristup Fondu namjenjenom za projekte aktivnih zajednica.        

„U posljednje dvije godine mnogo toga smo uradili zahvaljujući povjerenju i podršci Fondacije koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj dio Tuzle. Iako se u Dobrnji život odvija skromno, mještani opet vrlo rado izdvajaju određena sredstva i doniraju svojoj zajednici. Marka na marku. Samo zato što vide pomake. Vide da se njihovim parama rukovodi savjesno i odgovorno, te da se sredstva ulažu u prioritete koje oni odrede.“ – ponosno ističe gospodin Kišić  i dodaje kako u tom povjerenju leži ljepota građanskog aktivizma.
Vrijednost projekta iznosila je 5250,00KM od čega je učešće mještana i roditelja bilo 2600,00KM.

˝Mi smo organizovali i donatorski bazar sa bogatim kulturno-zabavnim programom u kojem su učenici bili glavni akteri. Oni su prodavali svoje kreativne radove, kolače, sokove, a sva prikupljena sredstva bila su namijenjena za renoviranje škole˝-rekla je ponosno učiteljica Mirsada i dodala: ˝Izuzetno nam je drago što smo uključili đake, jer ovo nije važno samo iz razloga da se skupe sredstva i uredi škola, ovo je važno iz razloga što djecu učimo da brinu o svojoj zajednici, o svojoj školi, jedni o drugima˝.

˝Što se tiče uređenja objekta mi imamo još ideja i ovo sigurno neće biti kraj. Voljeli bi smo urediti i zapušteni dio objekta koji se nekada koristio kao nastavnički stan. U planu smo proširiti zbornicu i osposobiti još dvije učionice, te od starog objekta napraviti školu po mjeri učenika˝-rekla nam je direktorica Belma dok je u pratnji domara Nihada Mujkića  i učitelja Saliha Žigića pokazivala stanje u tim prostorijama.

Područna škola Dobrnja jedna je od nekoliko škola koje su u ovoj godini dobile podršku Fondacije tuzlanske zajednice. Tako je u objektu Područne škole Lisovići obezbjeđeno grijanje na pelet, u toku su radovi na zamjeni stolarije u Područnoj školi Seona, očekuju se radovi na zamjeni stolarije u Osnovnoj školi Prokosovići, te radovi na zamjeni krova i stolarije u OŠ Šerići. Početkom godine Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji sa MONKS TK i Zavodom javnog zdravstva obezbijedila filtere za prečišćavanje vode u 44 školska objekta, koja se istom snadbjevaju sa lokalnih izvora i bunara, a uskoro se očekuje i nastavak tog projekta.

 

opširnije >>

Pozitivna priča: Vodenice, riječni biseri prošlosti


Ima nešto čarobno u tim kućicama na vodi što privlači pažnju, vraća nas u djetinjstvo i vodi u svijet bajki.  Da li je to zvuk mlina koji drobi žito, huk vode i klepetanje točka ili je to njihov topli izgled koji je kao srastao s krajolikom.  Kako god, vodenice nagrizene zubom modernog doba, industrije  i tehnologije, danas su samo nijemi svjedoci jednog vremena i jednog drugačijeg načina života.  Lijepe, kakve jesu, danas najviše privlače pažnju djeci i izletnicima ali i po kojem fotografu i slikaru. Ali nije prije bilo tako.

Na području mjesne zajednice Brda, u Srebreniku, mjestu prepoznatljivom po očuvanju tradicije, u prošlosti se nalazilo mnoštvo mlinova i vodenica koji su predstavljali mjesto okupljanja i zajedništva. 
Gotovo da je svaka porodica u ovom mjestu imala svoju vodenicu, mlin na kojem su mljeli žito. Danas, neke od njih su potpuno nestale, a neke se još opiru vremenu i predstavljaju značajan dio ovoga kraja. 

Sa željom da očuvaju tradiciju, mlade djevojke iz Srebrenika, Dženana Pedljić, Elma Mujkić i Albina Pedljić pokrenule su inicijativu kako bi obnovile vodenicu u Brdima i time  zaštitile ovaj objekat od zaborava. Željele su da budu inicijatorice nečega velikog, nečega što će bi zbližilo pripadnike prve i treće starosne dobi. Željele su staru vodenicu ponovo napraviti korisnom za stanovništvo, očuvati tradiciju i zbližiti mještane. 

Podršku za svoju ideju  dobile su od Omladinske banke Srebrenik Fondacije tuzlanske zajednice koja je prepoznala unikatnost i vrijednost njihove inicijative. Realizacija projekta je trajala pet mjeseci, a okupila je nekoliko ljudi različitih dobnih skupina koji su se borili da njihova vodenica ponovo zaživi. Na samom kraju rezultati su bili odlični, vodenica se počela ponovo koristiti, a svi učesnici koji su radili na ovom projektu su se međusobno povezali, razmijenili znanje jedni sa drugima i stekli jako lijepe uspomene o kojima će sigurno još dugo pričati. 

''Značaj jedne vodenice nikad neće razumjeti onaj ko nije barem jednom bio uz slap vodenice i čuo veličanstven huk vode, niko ko nije bar jednom vidio starca koji sa svojim unucima dolazi na vodenicu da  samelje brašno. Ne iz neimaštine, ili što ne zna da može kupiti već gotovo brašno, nego upravo iz navike, iz želje da oživi stara vremena i na mlađe generacije prenese tu tradiciju. ''-ističu mlade aplikantice iz Srebrenika. 

Vjerujemo da će ovaj pozitivan primjer biti motivacija građanima Srebrenika da nastave sa realizacijom svojih ideja kako bi njihova zajednica bila ljepše i sigurnije mjesto za život.

opširnije >>

Rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Jarići, MZ Dokanj

Naselje Jarići (MZ Dokanj-Grad Tuzla), ruralno naselje smješteno na obroncima planine Majevice, zbog svoje geografske pozicije i udaljenosti nije spojeno na centralni gradski vodovod te se zbog toga mještani ovog naselja vodom snadbijevaju sa lokalnog rezervoara.

Usljed ljetnih suša postojeći rezervoar nema kapacitet da vodom obezbijedi oko 40 domaćinstava i 200 stanovnika, koliko broji ovo naselje, jer se puni samo sa jednog izvora. Kako bi obezbijedili kontinuirano snadbijevanje vodom tokom cijele godine, mještani ovog naselja predvođeni lokalnim aktivistom Viktorom Marijanovićem odlučili su riješiti ovaj problem i povećati kapacitet rezervoara. 

Ideja je bila dobra a posao nimalo lak, jer je bilo potrebno dovesti vodu sa planinskih obronaka koji su 3km udaljeni od rezervoara. Bez uređene infrastrukture, kroz neprohodan šumski teren i bez obezbijeđenih finansija ova zamisao je bila samo san, koji kako kaže Marijanović-''sanjam već 15 godina.''

Uz finansijsku podršku Ambasade Savezne republike Njemačke u BiH i partnersku podršku Fondacije tuzlanske zajednice ovaj san se u ljeto 2017. ipak ostvario. Marijanović je zajedno sa grupom lokalnih volontera krenuo u ovaj nimalo lak poduhvat. Voda sa tri lokalna izvora je spojena u novoizgrađene kaptaže, a kroz prokopani kanal u šumi je spušteno crijevo koje vodu iz kaptaža dovodi do rezervoara.

˝Nije bilo lako. Najteže je bilo kopati kroz šumu i dovući materijal na nepristupačno područje jer mašine nisu mogle svuda proći. Al´sve je to sada manje važno i umor se lako zaboravi kada znamo da je rezervoar sada pun i da je mlaz vode na svakoj česmi u svakom domaćinstvu dobar u bilo koje doba godine i u bilo koje doba dana. Jako mi je drago da smo uspjeli u svojoj nakani. Sanjam ovo već 15 godina... Ovom prilikom bi se posebno zahvalo Ambasadi Savezne Republike Njemačke u BiH na finansijskoj podršci kao i Fondaciji tuzlanske zajednice na saradnji i administrativno savjetodavnoj podršci pri realizaciji˝- rekao je Viktor Marijanović po završetku projekta.

 

opširnije >>

 Čarolija američkog fudbala u gradu na zrnu soli.

Kada je u maju mjesecu otvoren Javni poziv za podršku idejama mladih, članovi Odbora Omladinske banke Tuzla nisu ni sanjali da će na njihova "vrata" dospjeti i jedna, za naše prostore, posve drugačija ideja. Riječ je o promociji i razvoju za ove prostore potpuno novog sporta, američkog fudbala. Ideja koju su članovi Odbora  objeručke prihvatili i podržali rezultirala je organizacijom  prvog turnira američkog fudbala u gradu na zrnu soli, a glavni krivci za to su entuzijasti i pioniri ovog sporta iz KAF Tuzla Saltminers. 
Turnir je održan u subotu 02.septembra na pomoćnom terenu stadiona Tušanj, gdje su pored ''Solnih rudara'' učešće uzeli i ''Lavovi'' iz Bijeljine, ''Orlovi'' iz Mostara i ''Spartanci'' iz Sarajeva, odnosno četiri tima koja su trenutno aktivna na području Bosne i Hercegovine. 
Igrala se tzv. Flag verzija američkog fudbala (bezkontaktna verzija). Ekipe su podijeljene 5 na 5 (napad i odbrana) i igraju se dva poluvremena po 15 minuta. Turnir  se igrao po kup sistemu (dva polufinala, utakmica za treće i utakmica za prvo mjesto). 

 


Amar Kalajlić, član KAF Saltminers i vođa samog projekta, izjavio je: "Današnji dan je ostao zabilježen kao dan prve pobjede Saltminersa na drugoj utakmici i dan uspješno organizovanog prvog turnira naše ekipe. Ono još važnije, današnji dan je bio savršeno ispunjen odličnom igrom i druženjem sa kolegama iz Bijeljine i Sarajeva, te savršenom publikom. Zahvaljujemo se Fondaciji Tuzlanske Zajednice koja je finansirala i samim time omogućila razvoj sporta u našem gradu. Mi idemo dalje, nastavljamo sa radom, uskoro sa novim iznenađenjima. "

Na kraju, Klub Američkog Fudbala Tuzla „Saltminers“ nastao je kao rezultat suradnje nekoliko entuzijasta odnosno zaljubljenika u ovaj sport iz Tuzle te uz pomoć Kluba Američkog Fudbala Sarajevo „Spartans“ koji je osnovan 2011. godine. Ideja je postojala već nekoliko godina međutim nakon inicijative KAF Spartans te prijateljske utakmice koja je odigrana na stadionu Tušanj u mjesecu martu ove godine između Sarajevskog kluba i KAF „Celtis“ Sombor, konačno se krenulo i u realizaciju te ideje. Trenutno, klub je registrovan kao udruženje građana te je postao drugi oficijelni Klub Američkog Fudbala na prostoru BiH. Takođe, slične incijative za osnivanje klubova postoje i u Mostaru i Bijeljini te bi uskoro mogao biti osnovan i državni savez američkog fudbala. 

 

opširnije >>

Primjer aktivizma – KUD “14. maj”

Područje Općine Kalesija svima je poznato po očuvanju bosanske tradicije i  brojnim kulturno - umjetničkim društvima. Jedno od takvih društava jeste kulturno – umjetničko društvo “14.Maj” koje na području MZ Tojšići postoji preko 35 godina, a broji preko 160 članova.

U godinama aktivnog djelovanja učestvovali su na brojnim folklornim smotrama unutar države ali i van nje. Francuska, Makedonija, Turska, Mađarska, Srbija samo su neke od država koje su posjetilli mladi članovi ovog KUD-a, a nerijetko su i sami bili domaćini  raznim KUD-ovima  iz regiona.

Ideju za svoj prvi projekat kojim su nastojali unaprijediti svoju zajednicu dobili su upravo na jednoj od smotri folklora. Naime, nekoliko godina unazad, glavni problem na smortama bio je  nedostatak adekvatnog prostora gdje bi mogli ugostiti  ostale KUD-ove ali i odložiti svoje nošnje  i instrumente. Motivisani potrebom i željom za boljom zajednicom, ovi mladi ljudi su uz podršku Omladinske banke i Fondacije tuzlanske zajednice uspjeli riješiti svoj problem te adekvatno opremiti prostorije Udruženja.  Ohrabreni uspjehom i postignutim rezultatima, ovi mladi ljudi nastavili su sa inicijativama kojima uveliko unaprijeđuju svoju zajednicu. Nakon što su svojim prvim projektom uredili prostorije kulturno - umjetničkog društva “14.Maj” Tojšići,  odlučili su da poboljšaju uslove u sali u kojoj se održavaju probe. Odbor Omladinske banke u kalesiji je i ovu inicijativu ocijenio kao dobru, tako da jedino što nam preostaje jeste da strpljivo pratimo realizaciju projekta.

Ali ovo nije kraj! Članovi KUD-a kažu da imaju još puno ideja koje žele da realizuju uz pomoć Odbora Omladinske banke u Kalesiji  i Fondacije tuzlanske zajednice, a sve u cilju poboljšanja života i aktivizma mladih u Tojšićima.

Ako ikada budete u mogućnosti, dopustite da vas ovi mladi ljudi očaraj svojom igrom ali i voljom da svoju zajednicu učine sigurnim i lijepim mjestom za život. 

opširnije >>

Pozitivna priča: Mi smo promjena-Interact Club Lukavac


Vodeći se motom ''Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu'' članovi Interact cluba su hrabri, odlučni i istrajni na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. 

Oni svoju promjenu žele vidjeti u Lukavcu i iako su zvanično osnovani tek u maju 2014. godine, Interact club Lukavac iza sebe ima mnoštvo inicijativa kojima su unaprijedili svoju zajednicu. Edukativne radionice, prozno-poetske večeri, kino pod zvijezdama, izložbe, humanitarne akcije, jesu samo neke od brojnih aktivnosti koje su za djecu i mlade u Lukavcu organizovali članovi ovog udruženja.

Njihove ideje su inovativne, kreativne i kvalitetne, a kada je realizacija u pitanju, Intecart uspješno prevazilazi sve prepreke. 

Ovi mladi ljudi koriste sve prilike koje im se nude, tako da su nerijetko bili i aplikanti Fondacijinog programa za mlade. Prošle godine su dobili podršku lukavačkog Odbora Omladinske banke za projekat ''Prepoznaj i promijeni!''. Realizacijom ovog projekta, članovi Interact cluba su stare nefunkcionalne klupe na trgu Bremena zamijenili novima. Osim što su postavili klupe koje građani mogu koristiti, ovim projektom su dodatno uljepšali trg Bremena. 

Međutim, to nije sve što su ovi junaci svoje zajednice uradili za svoj grad. Ne tako davno Interact je uz podršku svog ˝starijeg brata˝ Rotary Cluba Lukavac renovirao učionice i dvorište obdaništa u Lukavcu, uredio poligon za košarku ''Kod crvenih'' u Lukavcu i organizovao turnir u košarci, ali i kreirao i postavio turističku mapu Općine Lukavac na trgu Bremena.

Ove godine,  s željom da koliko toliko odgovori na ekološku potrebu u ovoj zajednici Interact radi na novoj inicijativi ''Jedno drvo-hiljadu života''  putem koje će nastojati Lukavac obogatiti za stotinu novih stabala. 

''Razvijanje filantropije i volonterizma kao i unaprijeđenje zajednice u kojoj živimo jedan je od naših ciljeva, te nije slučajno što smo " prijatelja " i partnera za saradnju prepoznali u Fondaciji tuzlanske zajednice. Shodno tome, nekoliko puta smo dobili podršku iz Fonda za mlade tj. Omladinske banke Lukavac, a mi smo svaki put nastojali da više nego dobro opravdamo povjerenje i nastavimo uspješnu saradnju.''-kaže Kanita Zaimović, predsjednica Interact cluba.

Biti dijelom ove organizacije znači biti filantrop u pravom smislu te riječi.

''Bila sam članica brojnih organizacija i udruženja ali moram priznati da vrijeme koje sam provela u Interactu najviše utjecalo na mene. Mnoge organizacije su se isticale u nečemu, ali Interact se za mene isticao u svemu. Tu sam spoznala vrijednosti malih stvari, tople riječi, druženje,  radost.''-kaže Zerina Karić, aktivna članica Interact cluba.

Članovi Interact cluba u Lukavcu dokaz su da se uz dobru volju, trud i motivaciju sve može unaprijediti. Njihov rad je sinonim za pozitivne promjene, a uspješno realizovani projekti su dokaz da Lukavac ima istinske junake svoje zajednice. Junake koji svoje vrijeme i energiju ulažu za dobrobit svih.

opširnije >>

Primjer aktivizma - Ekološko udruženje "Sastavci"

Brojne inicijative i pozitivne priče koje su u protekle dvije godine pokrenute i realizovane u Gornjim Živinicama  zasluge su i jednog omladinskog udruženja koje se bavi zaštitom i očuvanjem okoliša, a to je Ekološko udruženje „Sastavci“ .

Uređenje prostora za sport i rekreaciju,  uređenje korita riječice Jablanice na području vikend naselja u ovoj maloj zajednici, bile su prve inicijative  koje je udruženje uspješno realizovalo.  Vođeni potrebom vršnjaka u ovoj maloj i udaljenoj zajednici, članovi i članice udruženja ujedinili su snage i uz finansijsku podršku Omladinske banke Živinice poravnali teren i izgradili poligon za fudbal i  odbojku.

Ohrabreni uspjehom i rezultatima koje su postigli, članovi i članice Udruženja su nastavili sa  aktivnostima uređenja ovog prostora.  Ubrzo je na adresu Omladinske banke Živinice stigla inicijativa za izgradnju, kako kažu,  „Drvenog kutka˝ prvenstveno za sportiste ali i sve one koji koriste ovaj poligon i vole uživati u prirodi. U duhu vrsnih neimara, ovi mladići i djevojke uz podršku nešto starijih mještana, su  na mjestu gdje je nekada bila šupa izgradili lijepu brvnaricu sa verandom i pogledom na igralište.

No, tu nije bio kraj!
Nisu „Sastavci“ zaboravili ni na svoje najmlađe, pa su pokrenuli još jednu inicijativu i adaptaciju terena kako bi i mališanima iz svoje zajednice uredili prostor za igru i razonodu. Ubrzo je pored ˝Drvenog kutka˝, kao gljiva poslije kiše, niknula igraonica sa ljuljaškama i klackalicama koja je najprije izmamila osmijeh djeci a onda i njihovim roditeljima.

Ekološko udruženje ´Sastavci ´su primjer da se sa malo sredstava i puno volje od ničega može napraviti nešto. Od napuštene sjeline uredili su rekreativni park u korist cijele zajednice, a ono što je još bitnije uspjeli su ujediniti mlađe i starije generacije u naselju, uključiti lokalne biznise, ojačati sopstvene kapacitete i kapacitete svoje zajednice.

opširnije >>

Ujedinjeni aktivisti adaptirali tri autobuske stanice u Par Selu

Kroz tuzlansku mjesnu zajednicu Par Selo najvećim dijelom prolazi magistralni put duž kojeg postoje četiri autobuske stanice koje svakodnevno koristi na stotine stanovnika ovog dijela Tuzle. Nažalost, neuslovne stanice nisu ispunjavale nijednu od svojih namjena: štititi od kiše ili sunca sve one koji su čekali autobuse na njima. Zbog nedostatka nadstrešnica, ali i klupa, svi korisnici autobuskog prevoza su bivali izloženi različitim vremenskim uslovima. Zato su lokalni aktivisti kroz nekoliko svojih projekata doprinijeli upravo njihovoj modernizaciji.

Tako su kroz dvije faze u potpunosti izmijenili izgled postojeće autobuske stanice „Pijesak“. Riječ je o stanici koja decenijama unazad postoji u Par Selu, a koja od trenutka postavljanja nije uređivana. Zbog činjenice da upravo sa ove stanice veliki broj ljudi odlazi za obavezama i poslije njih se vraća kući, lokalni aktivisti su je odlučili, natkriti i prilagoditi potrebama svih mještana.

Međutim, nije „Pijesak“ jedina autobuska stanica na teritoriji ove zajednice koju brojni učenici i studenti, radnici ili starije osobe svakodnevno koriste. Zato je projekat ubrzo dobio i nastavak kojim su aktivisti udruženim snagama i uz podršku Fondacije adaptirali Pilipovu česmu i novu autobusku stanicu koja se uz nju nalazi.

Inače, Pilipova česma je popularno izvorište vode koje se nalazi uz autobusku stanicu na Orašju u Par Selu. Nažalost, po svjedočenjima lokalnog stanovništva u njeno održavanje nije uložena skoro nijedna marka pa je zato finansijska podrška za njenu adaptaciju došla u pravom trenutku.

Poslije nešto više od godinu dana trajanja sve tri faze projekta, aktivisti su, kako kažu, postigli svoj konačni cilj. U potpunosti adaptirane autobuske stanice u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Par Selo su iza njih, za šta su uspjeli prikupiti značajna finansijska sredstva. Fondacija tuzlanske zajednice ih je finansijski podržala sa ukupnim novčanim iznosom nešto manjim od 8.000 KM, dok su aktivisti vlastitim učešćem obezbijedili oko 4.000 KM.

Značajno je i to što su se svi aktivisti iz ove zajednice ujedinili prilikom uređivanja autobuskih stanica budući da su pored Udruge mladih „Par Selo-Dubrave“, koji su i inicijatori cijele ove priče, učešće uzeli i predstavnici Osnovne škole „Pasci“, Vijeće roditelja Osnovne škole „Pasci“, Mjesna zajednica Par Selo, te oko 60 volontera-aktivista.

opširnije >>

U Tuzli otvorene dvije Male besplatne biblioteke: Knjiga za knjigu!

Još u aprilu ove godine, povodom Međunarodnog dana knjige, učenici i nastavnici Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ u Tuzli, organizovali su zanimljive aktivnosti kojima su željeli doprinijeti podizanju svijesti o kulturi čitanja. Završna aktivnost bilo je otvaranje „Male besplatne biblioteke“ koju su u ovoj školi pripremili za sve sugrađane.

Mala besplatna biblioteka projekat je na kojem je mjesecima radio vrijedni tim učenika i nastavnika Katoličkog školskog centra. Angažovali su se svi – od učiteljice Ivane Pejić, koja je i tvorac ove ideje, pa sve do profesora umjetnosti Borisa Pejića.

Upravo profesor umjetnosti je sa svojim polaznicima likovne sekcije osmislio i dizajnirao izgled kućice u kojoj se nalaze knjige. Željeli su, kazao je profesor Pejić, „da ova mala biblioteka ima originalan dizajn i futuristički izgled“ u čemu su, sigurni su poslije mnogobrojnih pozitivnih komentara, i uspjeli.

Tako su po završetku svih pripremnih aktivnosti, učenici VIIIa sa nastavnicom Marijanom Visković, na ulicama grada promovisali svoj projekat i finalni izgled „Male besplatne biblioteke“. Sugrađanima su pojasnili kako se kućice koriste, po kojem principu se mogu posuditi knjige, kako podržati projekat i gdje ih mogu pronaći, jer važno je, kako kažu, da malim, jednostavnim koracima krenu u misiju podizanja čitalačke kulture kod svojih prijatelja, komšija, sugrađana...

Tuzla po uzoru na svjetske metropole
Cijeli projekat koji se oslanja na ideju svjetskog pokreta „Little Free Library“ za slobodnu razmjenu knjiga, podržala je i Fondacija tuzlanske zajednice. Cijeli koncept „Male besplatne biblioteke“ funkcioniše po principu „knjiga za knjigu“: jednu uzmeš, jednu daš, što predstavlja idealan način promovisanja čitanja među ljudima.

Iako su širom svijeta ovakve male biblioteke česta pojava, učenici Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Tuzla se nadaju da će se uskoro ova ideja početi širiti i po našoj zemlji. Za sada u Tuzli postoje dvije male besplatne biblioteke koje su svim prolaznicima, sugrađanima, turistima, dostupne u školskom kompleksu Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“, ali i u sklopu kompleksa panonskih jezera „Pannonica“ Tuzla. 

opširnije >>

Mladi u Tuzli dobili svoje Vijeće, a uskoro dobijaju i Strategiju za mlade

Mladi u Tuzli još jednom su pokazali koliko je važno dati im priliku i vjetar u leđa, kako bi, uz nekoliko savjeta, uspjeli ostvariti ono što mnogi prije njih nisu mogli. Aktivisti iz četrnaest omladinskih udruženja iz Tuzle, proteklog su petka i zvanično osnovali Vijeće mladih ovog grada.

Proces naziva „Mladi u akciji“ trajao je od januara do maja ove godine, da bi 2. juna svečano završio uspostavljanjem predstavničkog tijela kojem će se svi mladi u narednom periodu moći obratiti. Pored mladih iz četrnaest udruženja/organizacija koje su osnovale Vijeće, Osnivačkoj skupštini prisustvovala je delegacija Grada Tuzla, delegacija Fondacije tuzlanske zajednice, kao i brojni građani.

Gradonačelnik Jasmin Imamović ovom je prilikom pozdravio osnivanje jednog ovakvog tijela koje će biti na raspolaganju mladima u Tuzli, te pohvalio istrajnost organizacija koje su učestvovale u procesu.

Gradska uprava je u ovom procesu mlade finansijski podržala, dok je Fondacija tuzlanske zajednice pružila savjetodavnu i mentorsku podršku koja se pokazala i kao izuzetno važna u cjelokupnom radu. To je naglasio i menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice Emir Bašić: „Ovo je veoma značajan događaj zato što privodimo kraju dva procesa, značajna za mlade na području Grada Tuzla. Jedan od njih je Strategija za mlade Grada Tuzla za period 2017.-2026. godina koja je u nacrtu i čekamo narednu sjednicu Gradskog vijeća da bude usvojena.“ – kaže Bašić i dodaje kako je „drugi proces upravo formiranje Vijeća mladih Grada Tuzla. U oba ova slučaja Fondacija tuzlanske zajednice, kao organizacija civilnog društva je uzela aktivnu ulogu u podršci mladim ljudima, u okupljanju organizacija civilnog društva, ustanova i institucija koje se bave pitanjima mladih osoba“, zaključio je Bašić čestitajući svim mladima Grada Tuzla što sada i zvanično imaju kome da se obrate.

Ukupno 42 delegata sa pravom glasa sačinjavaju Skupštinu Vijeća mladih Grada Tuzla kojom je predsjedavala predsjednica Skupštine Dajana Bakić (TOC). Odlukom većine glasova, u prvom krugu izbora za predsjednicu Vijeća mladih izabrana je Asja Dizdarević, iz Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, dok je za potpredsjednika izabran Amar Kalajlić iz Odreda izviđača „Krin“ Tuzla.

Vijeće mladih Grada Tuzla pored predsjednice i potpredsjednika ima i 14 članova Upravnog odboraMerima Bećirović (UG Multi), Benjamin Avdić (PMT), Dženana Pačariz (UMT), Elmira Begić (OP Revolt), Damira Mujabašić (KUD Pasci), Amar Kalajlić (OI Krin), Vedran Savić (AkustikUm), Benjamin Huseinefendić (UG Ekosol), Nina Saračević (USMFT Medicus), Dina Bajrektarević (TOC), Admir Isanović (CET Platforma), Slobodan Blagovčanin (ORC), Adi Selman (KBS Tuzla-Sinbra), Asja Dizdarević (Osmijeh za Osmijeh).

Izabrana predsjednica Vijeća mladih Asja Dizdarević kazala je kako će se ovo tijelo truditi raditi „na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom boljem informisanju“. Dizdarević još dodaje kako će „Vijeće mladih biti direktno uključeno u proces izrade i provođenja Strategije prema mladima na odgovarajućim nivoima, a sve s ciljem donošenja i usvajanja kvalitetnijih politika prema mladima. Pored toga, Vijeće mladih Grada Tuzla bavit će se i provođenjem zajedničkih projekata svih mladih u Federaciji BiH“.

Na Skupštini je usvojen Poslovnik o radu Skupštine kao i Statut Vijeća mladih, te drugi zvanični dokumenti ovog novonastalog tijela. Prisutnima je predstavljen i zvanični logotip Vijeća mladih Grada Tuzla. Logo, između ostalog na slikovit način predstavlja otvorenu knjigu koja ukazuje na neprestanu želju za učenjem mladih ljudi koji žive i djeluju u ovom gradu.

Mladi u Tuzli su dobili svoje predstavničko tijelo zahvaljujući Udruženjima "Mladi Tuzle“; „Multi“; „Ekosol“;  „Medicus“; „akustikUM“; Omladinskom pokretu „Revolt“; Civilnoj, edukativnoj i transparentnoj platformi; KUD-u „Pasci“; Odredu izviđača „Krin“; Pozorištu mladih Tuzla; Tuzlanskom otvorenom centru; Omladinskom resursnom centru, Klubu borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ i Organizaciji za djecu i mlade "Osmijeh za Osmijeh", a u narednom periodu žele da im se i druge omladinske organizacije priključe u radu.

Ranijim obezbjeđivanjem adekvatnog prostora za mlade, osiguranjem budžetskih stavki za njihove aktivnosti, uspostavljanjem gradske službe za pitanja mladih – Grad Tuzla je uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice ispunio neke od ključnih tačaka Člana 14. Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon što je osnovano Vijeće mladih Grada Tuzla, koje će vrlo brzo biti i registrovano, mladi će uskoro dobiti i Strategiju za mlade na kojoj Fondacija radi već izvjesni period. 

Strategijom će se, uvjereni su u Vijeću mladih, ali i Fondaciji tuzlanske zajednice, zaokružiti priča o mladima u Tuzli koji će u svakom trenutku, u svojim aktivnostima, moći očekivati podršku grada.

opširnije >>

Stipendista Vitalis fonda: Došao Husein Selimović – ostali se bore za drugo mjesto

Jedan od stipendista Vitalis fonda Fondacije tuzlanske zajednice Husein Selimović, osvaja sve biciklističke utrke na kojima se pojavi. Ovaj mladi, ali itekako perspektivni biciklista, član je Biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“ i jedan od izuzetno uspješnih trkača iz Bosne i Hercegovine.

Kako prenosi portal Bike magazin kao i brojni drugi mediji, koji sve češće u superlativima pišu o ovom klubu  „Zmaj od Bosne“ i dalje je jedan od najtrofejnijih klubova kada je biciklizam u pitanju, a tajna dobrih rezultata leži u stvaranju sjajnih mladih vozača. Upravo jedan takav je i šesnaestogodišnji Husein Selimović – naš stipendista.

Selimović je samo u prošloj sezoni osvojio „sve što se može osvojiti“, a svojim uspjesima prijeti da će tako biti i u ovoj. U svojoj kategoriji već ima epitet najboljeg. Kako njegov trener Hajrudin Trle voli kazati, u regionu je već uveliko poznata anegdota „Došao je Husein Selimović – ostali se sada moraju boriti za drugo mjesto“, što njega čini sretnim, dok na mladog Selimovića stavlja još teži zadatak. Da svaki naredni put prevaziđe i sam sebe.

Važno je naglasiti da ovaj mladi čovjek pored sportskih obaveza, uspješno završava sve školske i vanškolske zadatke zbog kojih je omiljen i u društvu. Ipak, kada razmišlja o biciklizmu, Husein, kao i njegov trener priželjkuje „bolje dane za bicikliste i ovaj sport u našoj zemlji“. Sretan je što je u dosadašnjim trkama dao najbolje od sebe i zadobio povjerenje brojnih istaknutih osoba u svijetu biciklizma, barem na našim prostorima. A cilj mu je i svjetska scena. Zato bi volio jednog dana svojim dvotočkašem odmjeriti snage sa brojnim svjetskim biciklistima na utrkama kao što su Tour de France ili Giro de Italia...

Inače, Husein je stipendista četvrte generacije stipendiranih mladih sportista Vitalis fonda kojeg je u okviru Fondacije tuzlanske zajednice osnovao vlasnik i direktor Tvornice bezalkoholnih pića i voćnih sokova „BONY“ doo Tuzla gospodin Nermin Čolić. Ova kompanija još od 2013. godine stipendira mlade sportaše i sportašice s ciljem jačanja tuzlanskog sporta i zadržavanja mladih sportskih talenata u našoj zemlji.

opširnije >>

Pozorište mladih Tuzle – sinonim za kvalitetne projekte

Mnogo je nevladinih omladinskih udruženja i neformalnih grupa koje su prošle kroz aplikacioni proces Fondacijinog programa za mlade. Nerijetko se i zabrojimo kada pokušamo nabrojati projekte i mlade ljude koje su članovi odbora naših omladinskih banaka jednom ili nekoliko puta podržali. Pravila su uvijek bila ista za sve. Odbori su od aplikanata očekivali kvalitetne ideje i jasne planove, koje su nagrađivali finansijskom i mentorskom podrškom.

Među podržanim aplikantima, sa jako kvalitetnim idejama, nekoliko puta do sada se našlo i Pozorište mladih Tuzle„Doček Plamena mira“ 2014. godine, projekat „Djeca za djecu“, te snimanje kratkog igranog filma „Ruža“ – samo su neke od ideja zbog kojih su mladi iz ovog udruženja dobijali podršku tuzlanskog odbora Omladinske banke.

Kako nam je kazao predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“ Adnan Mujkić, njihovom pozorištu mnogo znači podrška Fondacije tuzlanske zajednice. „Obzirom da je jedna od misija Pozorišta mladih Tuzle jačanje i osnaživanje pojedinaca, te izgradnja samopouzdanja kod djece i mladih, podrška Fondacije nam uvijek dođe kao posljenji čin u procesu jačanja mladih“ – kaže Adnan i dodaje kako oni mlade u procesu Dramskog studija uče i motivišu da prepoznaju probleme svojih vršnjaka u okruženju, te da o tome prave umjetničke projekte.

Iz želje da se ovim mladim ljudima, pored umjetničke, obezbijedi i edukacija na polju pisanja projekata, aplikacioni krugovi Omladinske banke im, ističe Mujkić, dođu kao idealna prilika za provjeru i potvrdu uspješnosti njihovog rada s ovom populacijom. „Sa druge strane, novčana podrška Fondacije po projektima je itekako vidljiva, prepoznatljiva i učinkovita, jer predstavlja vjetar u leđa za mlade koji su prepoznali problem u okruženju i žele doprinijeti promjenama u društvu“ – završava Adnan.

U ovom udruženju ističu kako su sretni što imaju priliku slušajući mlade, realizovati projekte od značaja za cijelo društvo i samu zajednicu.

„Mi trenutno imamo 250 djece i mladih i najmanje toliko roditelja. Naš san je da u gradu budemo prepoznati kao mjesto sigurnog odrastanja, gdje ćemo putem modela dramske edukacije doprinijeti odgoju i zdravom odrastanju djece i mladih, koji će sve svoje vještine primijeniti u zajednici, što je svakako jedan od ciljeva rada i Fondacije tuzlanske zajendice“ – govori nam Adnan, naglašivši kako upravo Omladinsku banku, odnosno samu Fondaciju vidi kao dugoročnog partnera svih njihovih polaznika...

Ko postavlja pitanja i dobija odgovore...

Danas, poslije nekoliko podržanih i uspješno implementiranih projekata, Adnan kaže kako su na samim počecima željeli odustati od apliciranja Omladinskoj banci. Izgovori su se ogledali u strahu od postavljanja dodatnih pitanja i poteškoćama pri popunjavanju aplikacijske forme. Međutim, znali su, kaže Adnan, da ne smiju odustati. Zato i savjetuje sve potencijalne aplikante da se bez problema jave na sve Fondacijine kontakte, mailove, telefone i to sa željom da postavljaju pitanja i traže savjete. Mišljenja je naš sagovornik da „ko postavlja pitanja i dobija odgovor“, ali da je prije svega potreban „iskren pristup projektu, jasni ciljevi i ispravne namjere“ što brzo dovodi do uspjeha!

Pozorište mladih Tuzle, Udruženje „Mladi Tuzle“ i njihovi aktivisti će nastaviti pisati dobre projekte za unapređenje života svih mladih u Tuzli i okolini. Time, govori nam Adnan za kraj, žele ne samo svoje udruženje, nego i cijelu zajednicu pretvoriti u mjesto sigurnog odrastanja za sve mlade ljude.

opširnije >>