30.12.16

Proslavljeni uspjesi mještana Kiseljaka

Da se stanovnici tuzlanske mjesne zajednice Kiseljak mogu pohvatili sjajnim rezultatima uspješno realizovanih aktivnosti, pokazali su na svečanosti koja je održana u mjesnoj čitaonici. Bila je to prilika da se premijerno prikaže film „Ključ uspjeha je u aktivnim građanima“ čiju produkciju potpisuje Fondacija tuzlanske zajednice, a režiju Damir Pirić.

Film koji je nastajao u 2016. godini pokazuje sam razvoj ove mjesne zajednice kroz projekte i aktivnosti podržane od Fondacije, ali i lokalnog stanovništva koje je uzimalo učešće u istima. „On govori o snazi ljudi koji žive u Mjesnoj zajednici Kiseljak kod Tuzle, koji čine promjene koristeći se resursima iz zajednice, ne čekajući da pomoć dođe od drugih“ – istakla je Melisa Grebović, koordinatorica ovog projekta

Film je nastao, dodaje Grebović, uz podršku Global Fund for Community Foundations – organizacije koja svesrdno pomaže razvoj lokalnih zajednica u kojima Fondacija tuzlanske zajednice radi. „Ovo je pozitivna priča o ljudima, o životu i suživotu u Kiseljaku i kao takva može biti shvaćena i kao poklon koji su stanovnici ove zajednice poklonili jedni drugima u ovo praznično vrijeme“ – kazala je Anita Šimić Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednica Fondacije tuzlanske zajednice. 

Nije projekcija filma bio jedini razlog zbog kojeg su se stanovnici Kiseljaka okupili u čitaonici. Ovom prilikom predstavljen je i zvanični logotip Mjesne zajednice ali i Lokalne grupe za razvoj Kiseljak po kojem će sve buduće aktivnosti biti još prepoznatljivije u široj zajednici.  Autor pobjedničkog logotipa je gospodin Admir Hasanbašić kojem je ovom prilikom uručena novčana nagrada u iznosu od 100,00 KM, a koju je potom sam Hasanbašić odlučio donirati Nogometnom klubu „Kiseljak“ što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Mjesna zajednica Kiseljak je također, dobila i zvaničnu web stranicu www.mzkiseljak.ba koja će grupisati sve aktuelnosti iz zajednice i služiti za promociju potencijala Kiseljaka kojeg svi građani Tuzle i Kantona poznaju po sjajnim izletima, pecanju, druženju, ali i prirodnoj mineralnoj vodi. 

Prije koktela i opuštenog druženja građanima Kiseljaka predstavljena je i prva samostala izložba Vedada Čehajića koji je u proteklom periodu fotografisao djetinjstvo na području ove mjesne zajednice zbog čega izložene fotografije obiluju djecom u zanosu igre, priče i druženja ali i svakodnevnih aktivnosti kojima pomažu svojim porodicama.

Inače, Fondacija tuzlanske zajednice kroz program podrške razvoju zajednice podstiče građanski aktivizam  i podržava ideje i inicijative koje će doprinijeti poboljšanju uslova življenja i animirati građane da se uključe u razvoj zajednice. Osnovni cilj programa je unaprjeđenje i razvoj lokalnih zajednica u Tuzli, Kalesiji, Živinicama, Srebreniku i Lukavcu, kroz sufinansiranje projekata i inicijativa aktivnih građana za rješavanje zajedničkih problema, uz maksimalno korištenje svih raspoloživih lokalnih resursa i promociju saradnje između javnog, civilnog i poslovnog sektora. A to će, kako smo ovom prilikom mogli više puta čuti, nastaviti raditi i u 2017. godini.

opširnije >>

19.12.16

Vitalni znaci uživo na RTV TK utorkom od 18:00 sati

Novo izdanje emisije posvećene prezentaciji rezultata metodologije „Vitalni znaci“ obrađivat će temu mladih. Šta je to što mlade motiviše da se angažuju u svojoj zajednici; kako održati kontinuirano učešće mladih u procesima donošenja odluka; koliko mladima znači podrška; kakva ona mora biti i od koga dolaziti – samo su neka od pitanja kojih ćemo se dotaknuti ovog utorka tačno u 18:00 sati, uživo u programu RTV TK.

„Ključni segment našeg istraživanja i ispitivanja na terenu, u pet zajednica u kojima su nas zanimali vitalni znaci, bili su i mladi – populacija koja ne predstavlja samo budućnost, nego uveliko učestvuje i doprinosi sadašnjosti koju svi živimo. Upravo zbog važnosti praćenja i analiziranja potreba ove skupine našeg društva, treće izdanje emisije „Vitalni znaci“ smo posvetili njima.“ – istakla je Melika Mulaosmanović, koordinatorica projekta „Vitalni znaci“ Fondacije tuzlanske zajednice.

Podsjetimo, vitalni znaci su pored ostalih uključili brojne lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku. 

Treća od pet televizijskih emisija koju producira RTV TK se ovog utorka bavi mladima koji će pored ostalih i učestvovati u prilozima koje smo za vas pripremili u proteklom periodu. Emisija je na rasporedu 20. decembra 2016. godine tačno u 18:00 sati.

Gosti su Emir Bašić, menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice i Mirza Ćatibušić, koordinator programa za mlade FTZ-a. U emisiji će govoriti i Asja Dizdarević, predsjednica tuzlanske Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ kao i njihovi volonteri; Nerma Kantić, koordinatorica Omladinske banke Srebrenik; Dženet Džebo, koordinatorica Omladinske banke Kalesija i Miralem Bulić, koordinator Omladinske banke Živinice. 

Ovoga puta, za sve gledatelje pripremamo i premijerno emitovanje kratkog promotivnog filma posvećenog kampanji omladinskih banaka FTZ-a „Budi junak svoje zajednice“. U šestominutnom filmu vidjet ćete brojne junake iz svijeta mladih aktivista, naših lokalnih uprava, kompanija i biznisa, ali i iz komšiluka. Film će vam pokazati kako je uistinu lako postati junak. Junak svoje zajednice!

O narednim emisijama ćemo vas blagovremeno informisati. Gledajmo se. Vaša Fondacija..

opširnije >>

10.12.16

Omladinska banka proslavila „12 godina prilika za mlade“

Konferencija omladinskih banaka Fondacije tuzlanske zajednice okupila oko dvije stotine mladih osoba - nekadašnjih članova odbora omladinskih banaka, a danas već ostvarenih i uspješnih ljudi.

Konferencija „12 godina prilika za mlade“ kojom je Fondacija tuzlanske zajednice proslavila postojanje i rad omladinskih banaka održana je ovog petka u tuzlanskom Narodnom pozorištu. Konferencija koja je bila motivirajućeg karaktera obuhvatila je govore aktivista koji su u periodu od 2004. godine od kada Omladinska banka i postoji, pa sve do danas uspjeli izgraditi vlastite karijere i postati prepoznatljivi u našem kantonu.

„Moramo se vratiti unazad i pogledati šta smo do sada uradili kako bismo znali u kojem pravcu trebamo ići dalje.“ – kazao nam je koordinator programa za mlade FTZ-a Mirza Ćatibušić. Omladinska banka jeste program podrške idejama i inicijativama mladih koji na poseban način uključuje mlade u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama unutar iste, što su najbolje potvrdili i mladi govornici koji su kroz svoje kratkominutne govore istakli kako im je učešće u ovom programu utjecalo na život.

„Još 2004. godine kada smo pokretali program Omladinske banke vodili smo se ciljevima koji se odnose na osnaživanje kapaciteta mladih u svim sferama njihovog djelovanja. Od  osnaživanja mladih za samostalno donošenje odluka i djelovanje u lokalnoj zajednici, pa do osnaživanja omladinskog sektora kroz jačanje programskih i organizacionih kapaciteta omladinskih organizacija.“ – prisjetila se Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

„Mladi iz Lukavca, Kalesije, Živinica, Srebrenika su prije nekoliko godina dobili priliku i ohrabrenje da se društveno angažuju i počnu razmišljati o načinima na koje mogu direktno ulagati u svoju zajednicu. Mislim da od omladinske banke ne postoji bolji način za to. I to je poenta i razlog našeg postojanja. Sretni smo što su uposlenici Fondacije odlučili dati priliku i nama i tako nam promijeniti život. Što je ranije bio slučaj samo sa Tuzlom.“ – dodala je Nerma Kantić, nekadašnja članica odbora Omladinske banke Srebrenik, a danas već koordinatorica iste.

Inače, Omladinska banka je program koji na jedinstven način uključuje mlade u aktivnosti za dobrobit zajednice. U okviru ovog programa Fondacija tuzlanske zajednice stvara mrežu mladih uključenih u odbore, koji donose odluke i distribuiraju grantove za podršku projektima koje vode mladi u Tuzli, Lukavcu, Kalesiji, Srebreniku i Živinicama. Sredstva se usmjeravaju na projekte za dobrobit zajednice, koje predlažu i vode mladi uzrasta od 15 do 30 godina, s ciljem riješavanja problema mladih i zajednice

opširnije >>

06.12.16

Vitalni znaci uživo na RTV TK utorkom od 18:00 sati

Nastavljamo sa prezentacijom rezultata metodologije „Vitalni znaci“ za period od novembra 2015. do jula 2016. godine. Kako je ranije kazala koordinatorica projekta „Vitalni znaci“ Melika Mulaosmanović, iz želje da se zajednica nastavi graditi, lokalni aktivisti „moraju istinski prepoznavati njene potrebe i kontinuirano na terenu djelovati za ispunjavanje istih“.

Upravo zbog toga, ističe Mulaosmanović, pokrenuli smo novo istraživanje o kvalitetu življenja koje se temelji na „multidisciplinarnom pristupu“.

Vitalni znaci su pored ostalih uključili lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku. 

Druga od pet televizijskih emisija koju producira RTV TK se ovog utorka bazira na temi obrazovanja. Emisija je na rasporedu 6. decembra 2016. godine tačno u 18:00 sati.

Gosti su Sabina Sinanović Ćatibušić, izvršna direktorica Otvorenog Agora centra i Ismet Sokoljanin, menadžer programa finansijske podrške FTZ-a. U emisiji će govoriti i Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona; Edina Malkić, direktorica Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole“ Tuzla i Ivana Pejić, učiteljica u Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ Tuzla. 

O narednim emisijama ćemo vas blagovremeno informisati. Gledajmo se. Vaša Fondacija..

opširnije >>

23.11.16

Odluka o podršci projektima mladih

Odbori omladinskih banaka u Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Srebreniku i Kalesiji na sastancima u protekloj sedmici, razmatrali su projektne prijedloge omladinskih udruženja  pristiglih na Javni poziv od 30.09.2016.

Zaprimljena su 44 projektna zahtjeva za podršku inicijativama mladih, a Odbori su zasebno donosili odluke o podršci projektima u onim gradovima iz kojih dolaze. Odlukom odbora podržano je 13 projekata mladih, i to:

Naziv projekta

Naziv grupe/Organizacije

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

Tuzla

Kratki film "RUŽA"

Udruženje "Mladi Tuzle" Tuzla

1965,00

1965,00

Budi aktivan-nisi sam

Odred izviđača "Krin" Tuzla

2000,00

2000,00

Grafiti-huliganstvo ili umjetnost

Neformalna grupa Omladinski Resurni Centar

1114,00

1114,00

Priroda i djeca su naša budućnost         

Neformalna grupa mladih Gornja Tuzla

2000,00

2000,00

Tuzlanski otvoreni centar                                               

Osnažimo tuzlanski otvoreni centar

1676,00

1676,00

Ukupno:

8755,00

Živinice

Platforme na Humcu

UG „Indigo“

1280,00

1280,00

Svi na basket

Spartans sport

2000,00

2000,00

Dječija igraonica

EU Sastavci

1841,00

1841,00

Ukupno:

5121,00

Lukavac

Moj svijet

UG „Djeca sa posebnim potrebama“

1500,00

1500,00

Čitanje je najbolja opcija

NG „Mladi Prokosovići“

 

2000,00

2000,00

 

3500,00

Srebrenik

Pruži prvu pomoć, spasi život

 

Crveni križ

1662,00

1662,00

Okrenimo vodu na svoju vodenicu

NG Vodeničari

2000,00

2000,00

 

3662,00

Kalesija

Uređenje prostorija

 

Kud „Tojšići

1920,00

1920,00

Ukupno:

1920,00

Ukupan iznos podrške:

22 958,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sa dobitnicima sredstava biće potpisani Ugovori, a o mjestu, terminu i detaljima će biti blagovremeno obaviješteni. 
Odbori omladinskih banaka nisu odobrili podršku za sljedeće projekte:

Naziv projekta

Naziv grupe/Organizacije

Traženi iznos/KM

Tuzla

Learn and travel

ESN Tuzla-kandidatska sekcija

1014,00

Boljim uslovima do boljih rezultata

Neformalna grupa mladih Solina

1999,00

Za veći i jači Tunel

OSKU Tunel

2000,00

3rd Regional Forum of the European Youth Parliament BiH Tuzla 2016

Europski parlament mladih BiH (Regionalni ured Tuzla)


500,00

Učenje o različitostima kroz edukaciju i socijalnu interakciju

Neformalna grupa mladih aktivista sa i bez oštećenja vida

449,00

Security system

Školska zadruga "ETŠ"

1150,00

Putevima tradicije za bolje sutra

Kulturno-umjetničko društvo "PASCI" Tuzla

1950,00

Dar kreativnosti-mali poduzetnici

"ADA"-Neformalna grupa

1821,50

Igralište 2.0

Neformalno udruženje građana Brđani

2000,00

USFET

HackerLab

1860,00

Živinice

Ružica

KUD „Modrački mornari“

1980,00

Spremni na sve

EU „Jezero“ Šerići

1496,50

Mladi Barice

Mladi Barice

1343,00

Amfiteatar za sve

Vijeće učenika MSŠ Živinice

2000,00

Čarobna nit

Neformalna grupa mladih „21“

1172,00

Mekšim koracima do uspjeha

Karatke klub „Šotokan“

1680,00

Šetnja kroz prirodu

Udruženje aktivista „Indigo“

1800,00

Kontejner

Udruženje aktivista „Indigo“

880,00

Stvaranje uslova za obuke mladih sa ruralnog područja

PREC Živinice

973,00

Lukavac

Biciklom pođi - sigurno dođi!

"Bike Tour" Lukavac - Omladinski tim

1592,50

Mladi kao nosioci razvoja lokalne zajednice

"Mladist" Gnojnica

1546,40

Osnaživanje pozicije mladih u MZ Bikodže

Omladinac Bikodže

1997,90

Prvi čas

Rotaract Club Lukavac

1998,50

Ne kradi od budućnosti

Mladi Babice

1954,00

Čistoća je pola zdravlja

Vijeće učenika Mješovite srednje škole Lukavac

924,60

Srebrenik

Razvoj ženskog sporta u Srebreniku

Škola sporta Silver Kings Srebrenik

2000,00

Obnovimo česmu zajedno

NG Duboki Potok

2000,00

Pokrenimo igru šah I odbojku

UG Bosansko selo

1995,30

Mladi su sadašnjost, a ne budućnost

Vijeće mladih Srebrenik

1980,00

Kalesija

Unapređenje nastave iz premeta Tehničkog odgoja u osnovnim školama

Sekcija crtanja pomoću računara, modeliranje mašinskih elemenata i konstrukcija u JU Mješovite srednje škole Kaleisja

 

1005,40

Međuvršnjačko nasilje

"Sekcija Mladi tehničari JU Mješovite srednje škole Kalesija"

957,00

 

Zaključno sa ovim pozivom Fondacija tuzlanske zajednice je u 2016. godini podržala 28 projekata mladih za šta je izdvojeno 44.975,00KM.  

opširnije >>

23.11.16

Odluka o podršci projektima Fonda za aktivne zajednice

Komisija Fonda za aktivne zajednice donijela je odluku o finansijskoj podršci projektima koji su pristigli na drugom aplikacionom krugu ove godine. Komisija za dodjelu grantova je na svom trećem sastanku u 2016. godini razmatrala 10 aplikacija za sufinansiranje projekata lokalnih grupa za razvoj zajednica.

Komisija za dodjelu grantova odobrava dodjelu sredstva za 6 projekata i to:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC

 PROJEKTA

PROJEKAT

ODOBRENI  IZNOS/KM

1

Lokalna grupa za razvoj Živinice Gornje

MZ Živinice Gornje

Osvijetlimo ugašenu nadu

3.000,00

2

Lokalna grupa za razvoj Kiseljak

Nogometni klub Kiseljak

Uđi na teren- faza II

2.749,00

3

Lokalna grupa za razvoj Bikodže

Udruženje mladih Kruna

Zacjevljivanje otvorenih kanala

3.000,00

4

Lokalna grupa za razvoj Dobrnja

NG Savjet MZ Dobrnja

Ogradimo meraju za malu raju- faza II

1.240,00

5

Lokalna grupa za razvoj Par Selo

Udruga mladih Par Selo-Dubrave

NEMA ODMORA DOK TRAJE OBNOVA –
Adaptacija Pilipove česme i autobuske stanice na Orašju

3.000,00

6

Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla

NG Savjet MZ Gornja Tuzla

Rekonstrukcija mokrih čvorova

3.000,00


Dobitnici sredstava obavezni su obezbijediti novčano učešće u projektima u iznosu od 20% od odobrenog iznosa. 
Odlukom direktorice, a na preporuku Komisije, za projekat Lokalne grupe za razvoj Lisovići odobrena su sredstva u iznosu od 10.250,00KM pri čemu je dobitnik sredstava obavezan obezbijediti učešće od 5.250,00KM.

R.br.

APLIKANT

NOSILAC

 PROJEKTA

PROJEKAT

ODOBRENI  IZNOS/KM

7

Lokalna grupa za razvoj Tinja-Lisovići

OŠ Podorašje

˝Izgradnja centralnog grijanja u P.Š. Lisovići˝

10.250,00


Komisija nije odobrila podršku za tri projekta i to:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC PROJEKTA

PROJEKAT

TRAŽENI IZNOS

1

Lokalna grupa za razvoj Seona

Fudbalski klub Seona

Zajedno za bolje Hasanpolje

2.400,00

2.

Lokalna grupa za razvoj

Solina

Fudbalski klub

˝Mladost˝

Nastavak gradnje tribina na stadionu „Studenac“ za FK“Mladost“ Solina, Tuzla

2.999,50

3.

Lokalna grupa za razvoj

Prokosovići

NG ˝Inicijativna grupa aktivno starenje Prokosovići˝

Zasijala svjetlost

3.280,00


U ovom aplikacionom krugu za projekte aktivnih zajednica izdvojeno je 26.239,00KM. Sa dobitnicima sredstava u narednoj sedmici će biti potpisani ugovori o čemu će isti biti blagovremeno obaviješteni.

Zaključno sa ovom podrškom Fondacija tuzlanske zajednice podržala je 29 projekata aktivnih zajednica za šta je izdvojeno ukupno 69.477,00KM.  

opširnije >>

22.11.16

Vitalni znaci uživo na RTV TK utorkom od 18:00 sati

Fondacija tuzlanske zajednice koja se od svog nastanka zalaže za pozitivno dugoročno ulaganje svih građana u budućnost lokalnih zajednica u proteklom periodu je radila na ispitivanju potreba i afiniteta ovdašnjeg stanovništva za izgradnju ugodnijeg života u našem društvu. Zato je korištena metodologija „Vitalni znaci“ koja omogućava periodično ispitivanje opće vitalnosti zajednice, kroz praćenje stanja, potreba i prilika za djelovanje u oblastima koje utječu na kvalitet života svih nas. Istraživanje započeto u novembru 2015., a okončano u julu 2016. godine bazirano je na licenciranoj metodologiji istraživanja „Vital Signs“ koju je Fondacija tuzlanske zajednice dobila od kanadskih „community“ fondacija.

„U želji da gradimo našu zajednicu, mi je moramo istinski poznavati prateći njene potrebe kroz kontinuirano prisustvo na terenu i direktne kontakte sa građanima“ kaže Melika Mulaosmanović, koordinatorica projekta „Vitalni znaci“. Upravo zbog toga, ističe Mulaosmanović, pokrenuli smo novo istraživanje o kvalitetu življenja koje se temelji na „multidisciplinarnom pristupu“.

Vitalni znaci su pored ostalih uključili lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku. 

„Analizom istraživanja stavova građana i statističkih podataka, istraživanje daje punu sliku o vitalnosti  zajednica u Tuzlanskom kantonu i poslužit će kao polazna osnova za kreiranje pet televizijskih emisija u kojima će se prezentovati rezultati sa terena i stvarni podaci do kojih smo došli“ - dodala je koordinatorica Mulaosmanović.

Set od pet televizijskih emisija će producirati RTV TK, a iste će se emitovati uživo svakog drugog utorka sa početkom u 18:00 sati. Emisije će obuhvatati teme poput pripadnosti i vodstva, te značaja postojanja kvalitetnog civilnog sektora u našem društvu. Pored toga, analizirat će se i obrazovanje, mladi, ekonomija, kao i životna sredina.
 
Prva emisija je na rasporedu ovog utorka, 22. novembra 2016. godine u 18:00 satiGosti će biti Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice i Ismet Sokoljanin, menadžer programa finansijske podrške FTZ-a. U emisiji će govoriti i prof.dr. Hariz Šarić, profesor na Odsjeku za socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli; Said Čerkezović, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti opštine Živinice; Anita Šimić-Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednica FTZ-a; Midhat Salihović, član savjeta tuzlanske mjesne zajednice Grabovica i Suvad Zahirović, izvršni direktor IC „Lotos“ Tuzla.

O narednim emisijama ćemo vas blagovremeno informisati. Gledajmo se. Vaša Fondacija..

opširnije >>

19.11.16

FTZ na panel diskusiji "Filantropija i društvo"

Koordinatorica kampanje Fondacije tuzlanske zajednice “1KM za zajednicu” Selma Memišević dobila je priliku da prisustvuje panel diskusiji pod nazivom “Filantropija i društvo – investicija u budućnost” koja je organizovana 18. novembra 2016. godine u Sarajevu. Diskusiju su organizovali Fondacija Mozaik i regionalna mreža SIGN koji ulažu sredstva, znanja i napore za doprinos društveno-ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine.

Kako su istakli i u pozivu, u njihovoj misiji neizostavan dio jeste saradnja sa organizacijama civilnog društva i kompanijama koje svojim djelovanjem brinu o društvu u kojem postoje i posluju. Jedna od organizacija je i Fondacija tuzlanske zajednice.

Među panelistima je bila i Sabina Sinanović-Ćatibušić, izvršna direktorica Otvorenog „Agora“ centra – organizacije čiji je nastanak kao i razvoj podržavala i podržava Fondacija tuzlanske zajednice. Bila je ovo izvrsna prilika da se razgovara o temama od zajedničkog interesa za promociju filantropije i kulture darivanja kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

opširnije >>

18.11.16

Aktivisti Mreže aktivnih zajednica posjetili Srebrenicu

Još jedna prilika za razmjenu iskustava dobre prakse u osnaživanju zajednica iskorištena je posjetom aktivista Mreže aktivnih zajednica Srebrenici i tamošnjem partnerskom Udruženju „Sara“.

Na ovaj način je Fondacija tuzlanske zajednice nastavila organizaciju studijskih posjeta članova Mreže aktivnih zajednica koji su u jednodnevnoj posjeti Srebrenici, imali priliku razgovarati o temama građanskog aktivizma, organizovanja zajednice, ali i upoznati se sa vrijednim stanovnicima ovoga grada.

„Značajno je da učimo jedni od drugih, da vidimo s kakvim se problemima i izazovima susreću na terenu aktivisti zajednica izvan Tuzlanskog kantona, te da svojim iskustvima, pokušamo doprinijeti nekim planovima za budući razvoj srebreničke zajednice.“ – istakla je to Anita Šimić-Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednice FTZ-a.

Četrdeset članova Mreže aktivnih zajednica posjetu Srebrenici je iskoristilo i za obilazak Memorijalnog centra u Potočarima gdje su odali počast žrtvama i poslije historijskog časa poslali poruku mira. 

Domaćini iz Udruženja „Sara“ zadovoljni su posjetom i zaključcima konstruktivnih diskusija koje su najvećim dijelom vođene u Emmaus centru Srebrenica i izrazili nadu da će aktivisti iz Tuzle zajedno sa Srebreničanima sarađivati i u budućnosti.

opširnije >>

15.11.16

Darujte zajednici, darovali ste sebi

Ihsana Hasanbašić, Tifa Palavrić i Dževid Avdihodžić čine grupu učenika Javne ustanove osnovne škole „Kiseljak“ koji su na proteklom Literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola o temi „Darujte zajednici, darovali ste sebi“ kojeg je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice svojoj školi obezbijedili prvo mjesto. Prvim mjestom uspjeli su svojoj školi obezbijediti nagradu u vidu didaktičkog materijala u iznosu od 300,00 KM a koji će unaprijediti odvijanje nastavnog procesa. U nastavku pročitajte njihove stihove… 

Naša je zajednica naš dragi dom,
uljepšajte život djetetu svom.
Za dane ljepše i bolje,
darujte zajednici uz pomoć volje.

Darujte zajednici, darujte sebi,
da naš Kiseljak ostavili ne bi.
Kada si tužan, lijepo ti nije.
Neka prijateljska ljubav srce ti grije.

Zauvijek voli svoji rodni kraj
jer tu je život znaj.
Darujte zajednici, darujte sebi
da dobro bude svima i tebi.

opširnije >>

15.11.16

Zamislite svoju zajednicu

Lamija Alić je učenica drugog razreda Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla I na proteklom Literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola o temi „Darujte zajednici, darovali ste sebi“ kojeg je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice osvojila je drugo mjesto. Ova mlada dama je uspjela svojoj školi obezbijediti nagradu u vidu didaktičkog materijala u iznosu od 250,00 KM a koji će unaprijediti odvijanje nastavnog procesa. U nastavku pročitajte Lamijine stihove… 
 

Kao što ptice ne lete bez jata,
I kao što mravi ne hode sami,
Tako ni čovjeku od krvi i mesa
Bez društva ne prolaze dani.

Kada se oblaci tuge spuste na ljudska leđa,
Te ga težinom svojom pate i muče,
Topla riječ prijatelja
Taj jorgan briga brzo će da svuče.

Jer čovjek nije stvoren bez srca
Pa da bez druga na Zemlji živi,
On zna da i u drugima ono kuca,
Pa pruži ruku da se pomiri.

Teško je kuću sagraditi
Samo sa ruke dvije,
Ali sa snagom prijatelja
Sve se radi brže i završi prije.

Različitih mišljenja
Ljudi će uvijek biti,
Ali odgovor će i najteža
Vrata uspjeha otvoriti.

Samo zamisli život bez ljudi,
Život bez smijeha, priča, ideja;
Kao kad ogromna oluja
Sve u kutak kuće potjera.

Savršene zajednice nigdje nema
I ne mogu je takvu zamisliti.
Bitno je voljeti se,
Jer tako nas problemi ne mogu rastaviti!

Ljubav, poštovanje,
Razumijevanje, strpljenje.
Tako će se ljudi slagati
I nastat će bolje vrijeme.

opširnije >>

14.11.16

Darujem zajednici, darujem samom sebi

Zerina Suljanović, učenica sedmog razreda Javne ustanove osnovne škole "Gornja Tuzla" na proteklom Literarnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola o temi „Darujte zajednici, darovali ste sebi“ kojeg je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice osvojila je treće mjesto zajedno sa školskim kolegom Kenanom Bajrićem koji je njene stihove obogatio crtežom. Njih dvoje su svojoj školi osigurali treće mjesto i nagradu u vidu didaktičkog materijala u iznosu od 200,00 KM a koji će unaprijediti odvijanje nastavnog procesa. U nastavku pročitajte Zerinine stihove, ali i pogledajte Kenanov crtež. 

Zajednice u kojima živimo ne moraju biti velike da bi bile lijepe. Moja zajednica je mala, ali je ja volim.
U njoj sam odrasla, u njoj idem u školu, a ono najvažnije - puna je dobrih i poštenih ljudi.
Ljubav se u njoj širi svaki dan. U dvorištima domaćice uzgajaju ruže, crvene poput krvi, zvončiće plave poput neba i još mnogo drugog cvijeća.
Svakog dana djeca se igraju i radosno trče po njenim drumovima.
Ljudi ovu zajednicu pamte po zagađenim potočićima i uličicama, ali oni ne znaju prepoznati njene blagodati. Na njenim brdima prostiru se šumice, pokoje polje pšenice zlatne poput sunca i mnoštvo voćnjaka.
Ja svoju Gornju Tuzlu volim i voljeću je zauvijek!

opširnije >>

11.11.16

Regionalni direktor Mott fondacije posjetio FTZ

Danas je u okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini, regionalni direktor za srednju i istočnu Evropu američke Charles Stewart Mott fondacije gospodin J. Walter Veirs posjetio Fondaciju tuzlanske zajednice, ali i neke od programa i projekata koje Fondacija realizuje u zajednicama Tuzlanskog kantona.

U pratnji menadžera za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice Emira Bašića, gospodin Veirs je između ostalog posjetio Lokalnu grupu za razvoj Šerići – Priluk gdje se upoznao sa radom i djelovanjem lokalnih aktivista koji kroz Mrežu aktivnih zajednica FTZ-a unaprjeđuju život u ovom dijelu TK.

Pored toga, Walter Veirs je posjetio Organizaciju za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ Tuzla koja je nastala zahvaljujući uspješno implementiranom projektu „Djeca u akciji“ FTZ-a, a koja danas predstavlja respektabilnu organizaciju u radu sa djecom i mladima. Bio je i u Trening kući za mlade „Labirint“, što mu je izazvalo posebno oduševljenje kada su u pitanju konkretna ulaganja u kvalitetnije uslove života mladih u našim zajednicama.

Pred sami kraj svog boravka u Tuzli posjetio je i Otvoreni „Agora“ centar te se upoznao sa radom istoimenog udruženja građana koje već dugi niz godina postoji i aktivno djeluje u Simin Hanu.

Walter je po završetku posjete izrazio zadovoljstvo i podršku  Fondacijinom strateškom opredjeljenju za kontinuirano podržavanje razvoja civilnog društva na ovim prostorima. Inače, Charles Stewart Mott Foundation je dobrotvorna organizacija osnovana 1926. godine u državi Michigan u Sjedinjenim američkim državama. Riječ je o fondaciji koja kroz svoje programe podržava organizacije civilnog društva širom SAD-a, ali i Evrope. 

opširnije >>

01.11.16

Komisija Fonda za otvorene škole donijela odluku o podržanim projektima

Šest projekata u vrijednosti 5.266,00 KM dobilo podršku Fonda za otvorene škole!

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda za otvorene škole, koju je formirao Upravni odbor Fondacije tuzlanske zajednice donijela je odluku o podržanim projektima. Razmatrano je četrnaest pristiglih aplikcija za sufinansiranje projekata otvorenih škola u Tuzli, a koji su pristigli na Javnom pozivu Fonda za otvorene škole u periodu od 15. septembra do 16. oktobra 2016. godine. Komisija je odobrila dodjelu sredstava u iznosu od 5.266,50 KM za šest projekata i to: 

Aplikant

Naziv projekta

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

Aktiv profesora matematike, Gimnazija ''Ismet Mujezinović'' Tuzla

Mobiusova traka

554,00

554,00

Razvojni tim JU OŠ „Solina“

Mi smo sigurni-domaće je najbolje

988,00

988,00

Razvojni tim JUOŠ „Kiseljak“

Mladi novinari, poduzetnici i IKT stručnjaci

960,00

960,00

Razvojni tim JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla

Prezentacija praktičnih radova učenika Elektrotehničke škole Tuzla na festivalu obnovljivih izvora energije srednjih škola BiH 2016

980,00

980,00

Inkluzivni razvojni tim JU OŠ Podrinje Tuzla

Kreativci

864,50

864,50

Učenici i nastavnici Osnovne škole „Sveti Franjo“ Tuzla

Little Free Library Tuzla

920,00

920,00

UKUPNO:

5266,50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Komisija nije odobrila sufinansiranje za sljedeće projekte:
 

Naziv projekta

Naziv projekta

Traženi iznos/KM

Razvojni tim OŠ Tušanj

Volim sport, ne volim nasilje

1000,00

JUOŠ Slavinovići-Razvojni tim škole

Školski dan suncem obasjan

760,00

Razvojni tim JUOŠ "Miladije"

Kada se popnemo na binu naš osmijeh mogu vidjeti svi

988,20

JU OŠ Brčanska Malta Tuzla – Razvojni tim škole

Vratimo igre u školsko dvorište

1000,00

Inkluzivni razvojni tim JU Oš Gornja Tuzla

Učionica na otvorenom

722,00

Razvojni tim Osnovne škole ''LIPNICA''

Uređenje školskog dvorišta

498,00

Razvojni tim JU OŠ Kreka

Muzikom do srca

1000,00

NG učenika i profesora Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla

KUM(Kultura, umjetnost, mladi)

976,00


Važno je istaknuti da će se podrška odobrenim projektima realizovati nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji istih. Pored toga, izabrani su i nagrađeni radovi Literarnog konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola o temi „Darujte zajednici, darovali ste sebi“. U nastavku pročitajte listu nagrađenih radova:

 1. Nagrada – 300,00 KM Ihsana Hasanbašić, Tifa Palavrić i Dževid Avdihodžić – JU OŠ „Kiseljak“ Tuzla
 2. Nagrada – 250,00 KM Lamija Alić – JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla
 3. Nagrada – 200,00 KM Zerina Suljanović i Kenan Bajrić – JU OŠ „Gornja Tuzla“ Tuzla

Autori nagrađenih radova svojim školama su obezbijedili nagrade u vidu didaktičkog materijala koji će biti od pomoći u odvijanju nastavnog procesa.

Potpisivanje ugovora sa dobitnicima svih sredstava održat će se u petak 4. novembra 2016. godine u Prostoru za mlade (JU „Dom mladih“ Tuzla) – prva vrata s lijeve strane od glavnog ulaza u ustanovu u ulici Dragiše Trifkovića br. 2. Potpisivanje će se održati s početkom u 10:30 sati.

opširnije >>

30.10.16

Intervju: Mirjana Marinković-Lepić, predsjednica Upravnog odbora FTZ-a

Prvo se mi prihvatimo izazova, pa tek onda druge pozivamo...

Kada se upuštamo u implementaciju najrazličitijih projekata i kampanja, jako nam je važno da naši uposlenici i volonteri, saradnici i članovi upravljačkog tijela Fondacije budu oni koji će dati zeleno svjetlo i prvi iste podržati. Po istom principu smo pokretali i kampanju „1KM za zajednicu“ kojom smo željeli kroz primjere darivanja i doniranja naših ljudi, motivisati i ostalo stanovništvo da ulože u svoju zajednicu. Prva među jednakima u ovoj misiji je i predsjednica Upravnog odbora Fondacije tuzlanske zajednice mr.sc. Mirjana Marinković-Lepić koja nam je otkrila sve čari volonterskog doprinosa zajednici, koliko je aktuelna kampanja bitna za sve nas i koliko je organizovana i osnažena zajednica usitinu ključni segment razvoja cijelog društva. 

X
by Daugava
 
 
 
 
X
by Daugava
 
 
 
 
 
 

Šta je bila Vaša težnja da svoje slobodno vrijeme usmjerite u volonterski rad u Fondaciji tuzlanske zajednice?
Marinković-Lepić: Svoj doprinos zajednici može i treba dati svaki građanin, u skladu sa svojim mogućnostima, životnom dobi, obrazovanjem i zanimanjem. Svi možemo naći modus da pomognemo zajednici. Moj način je članstvo u Upravnom odboru Fondacije. S obzirom na činjenicu da sam diplomirani pravnik, da imam i značajno iskustvo u radu sa i u upravnim odborima, smatrala sam da kroz ovu funkciju mogu dati najveći doprinos. Istinski sam zagovarač rada u zajednici i stoga mi nije teško volonterski djelovati, a sretna sam i zadovoljna što, kroz rad Fondacije, vidim pomake i rezultate koje smo zajednički inicirali i napravili.

Koliko su građani spremni odvojiti svoje vrijeme i angažovati se za dobrobit zajednice? 
Marinković-Lepić: Mislim da volontiranje i filantropija nisu dovoljno zastupljeni u našem društvu. Možda je jedan od razloga opšte stanje društva - siromaštvo, ratne traume, ono što kod ljudi stvara stanje letargije i percepciju da se ništa ne može promijeniti. No, upravo su tu u krivu. Sami možemo mnogo toga promijeniti, posebno u svojoj najužoj okolini - komšiluku, mjesnoj zajednici, gradu. Svijetli primjeri volonterskog rada u Fondaciji i sličnim nevladinim organizacijama to potvrđuju.

Šta u tom kontekstu znači dati 1 KM zajednici i da li se na taj način može učiniti mnogo?
Marinković-Lepić: Jedna konvertibilna marka je zaista minimalan iznos, koji za zajednicu mogu dati skoro svi građani. Čini se malo, ali mnogo malih donacija po 1 KM je puno novaca, koji se mogu jako korisno upotrijebiti za unaprjeđenje života svih nas. Radeći u Komisiji koja odobrava projekte iz fonda "Volim Tuzlu" imam priliku da vidim koliko su različite potrebe pojedinih mjesnih zajednica, formalnih i neformalnih udruženja građana, sportskih klubova... Uočljiva je razlika među sredinama, tako što u onima gdje su građani aktivni - rezultati su vidljivi. Zbog svega navedenog, smatram da je 1 KM brojčano mali i prihvatljiv iznos, a istovremeno veliki doprinos zajednici.

Koliko je organizovana zajednica važan stub razvijene zajednice?
Marinković-Lepić: Organizovana zajednica jeste stub razvijene zajednice. Mnogobrojni primjeri u razvijenim zemljama baš to i pokazuju. U organizovanim zajednicama je život kvalitetniji, počev od higijene, vanjskog uređenja, pa do humanijeg življenja i manje stope kriminaliteta. U SAD-u se, na primjer, rad u zajednici podrazumijeva i građani redovno dio svog slobodnog vremena provode na taj način. Također, bogati ljudi u svijetu daju velike količine novca u humanitarne svrhe, za gradnju bolnica, objekata kulture (muzeji, biblioteke, pozorišne i operske kuće), za naučna istraživanja u svrhu pronalaska lijekova za trenutno neizlječive bolesti našeg doba. U BiH čak ni oni koji imaju novca ne rade za dobrobit zajednice u cjelini. Obično se sve svodi na sponzorstva i pojedinačne pomoći. No, u posljednje vrijeme ima i drugačijih primjera, pa se nadam da će se svijest polako mijenjati u pravcu koristi za sve. Kako sam već rekla, svi mi možemo dati svoj doprinos zajednici – trebamo se malo osvrnuti oko sebe, ne živjeti zatvoreni u svojim kućama i stanovima, trebamo osjetiti potrebe drugih i djelovati. Svima će nam na taj način biti ljepše. Mnogo malih stvari (uređen travnjak i cvijetnjak ispred zgrade, klupa za odmor, akcija čišćenja) čine da nam zajednica bude i ljepša i razvijenija. 

opširnije >>

28.10.16

Komisija Fonda Volim Tuzlu donijela odluku o podršci projektima iz drugog kruga

Komisija za dodjelu grantova je na svom drugom sastanku u 2016. godini, razmatrala devet aplikacija za sufinansiranje projekata udruženja i neformalnih grupa u Tuzli pristiglih na Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama od 05.09. do 09.10.2016. godine.

Komisija za dodjelu grantova odobrava dodjelu sredstava za četiri projekta:

APLIKANT

Tip

org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

Udurženje građana "Moto klub Geargrinder Krle 79"

UG

Retrovizor+žmigavac=život

2000,00

2000,00

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla

UG

Jednak pristup programima neformalne edukacije

1100,70

1100,00

Udruženje građana Ekosol

UG

Mali kućni biodigestor

1980,00

1500,00

Kulturno umjetničko društvo "Gornja Tuzla"

UG

Šarenilo različitosti bez granica

1850,00

1850,00

UKUPNO:

 

 

 

6450,00

 

Komisija nije odobrila podršku za četiri projekta:

APLIKANT

Tip org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Udruženje Lastavica

UG

Pruži ruku humanosti, zelenišu i ekologiji

1000,00

Nova ženska inicijativa

UG

Posebni smo i dio smo vas

1650,00

NG Mještani naselja "Orašje"

NG

I dalje ka Tuzli

2000,00

NG Dragodol

NG

Street workout Dragodol

2000,00

 

Komisija je proslijedila jedan projekat na Fond za mlade:

APLIKANT

Tip org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

OI Krin

UG

Susret generacija

1410,00

 

Podrška odobrenim projektima će se realizovati nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekata o čemu će korisnici sredstava biti blagovremeno obaviješteni.

opširnije >>

27.10.16

Realizovane pričaonice sa mladima o nasilju u partnerskim vezama

Mladi trebaju znati prepoznati svako, pa i ono nasilje u partnerskim vezama!

U okviru projekta “Podrška mladima koji imaju iskustvo rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama", Fondacija tuzlanske zajednice je uz stručnu podršku Centra za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene“ počela s realizacijom pričaonica u pet zajednica na području Tuzlanskog kantona.

X
by Daugava
 
 
 
 
X
by Daugava
 
 
 
 
 
 

Riječ je o projektnim aktivnostima koje imaju za cilj informisati mlade o vrstama nasilja u mladalačkim vezama, upoznati ih sa znakovima nasilja i naučiti kako preventivno djelovati u takvim ili sličnim situacijama. Pričaonice koje su namijenjene srednjoškolcima i studentima vode vršnjački savjetnici uz pomoć koordinatora projekta Mirze Ćatibušića i socijalnog pedagoga Danijele Kaloci.

Pričaonice održane u Tuzli, Srebreniku, Živinicama i Lukavcu su pokazale kako mladi u svojoj neposrednoj blizini, među prijateljima i poznanicima, prepoznaju rodno zasnovano nasilje u partnerskim vezama, čemu svjedoče i neki lični primjeri učesnika pričaonica. 

X
by Daugava
 
 
 
 
 

Sam cilj pričaonica jeste da mladi međusobno razgovaraju o ovoj temi, iznose svoje primjere i kreiraju mišljenje o onome što se itekako često dešava u vršnjačkim partnerskim vezama. „Pričaonicama osim što želimo potaknuti mlade da govore o ovoj temi, želimo ih uputiti i na prave adrese na kojima mogu dobiti odgovarajuću stručnu pomoć ili savjet“, kazao je koordinator projekta Mirza Ćatibušić i istakao kako je važno da „mladi ne smiju biti nijemi posmatrači i svjedoci nasilja, nego one osobe koje će prve to prijaviti“.

Projekat je podržan od strane In fondacije – fondacije za socijalno unaprjeđenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.

opširnije >>

25.10.16

Aktivisti Mreže aktivnih zajednica razmjenjivali iskustva sa kolegama iz Slovačke

Razmjenom pozitivnih iskustava u radu do još aktivnijih zajednica...

U okviru plana razmjene iskustava dobre prakse u radu lokalnih zajednica Fondacija tuzlanske zajednice je za aktiviste Mreže aktivnih zajednica organizovala studijsku posjetu slovačkom gradu Zvolenu.

Kolege iz tamošnje Organizacije komunitnog djelovanja i Građanske inicijative zajedno sa članovima iz jedanaest lokalnih grupa za razvoj Mreže aktivnih zajednica razmijenili su primjere rada, kako u Zvolenu, tako i u Tuzli, ali i izazove s kojima su se susretali u proteklom periodu.

Prvog dana trodnevne studijske posjete Slovačkoj, upriličen je susret tuzlanske delegacije sa gradonačelnicom grada Zvolena Lenkom Balkovičevom. U jednosatnom susretu u gradskoj upravi gradonačelnica Balkovičevá se upoznala sa radom Fondacije tuzlanske zajednice, pohvalila saradnju sa zvolenskim organizacijama i poželjela što uspješniji rad i boravak u njihovom gradu. Između ostalog, gradonačelnica je pozdravila i aktuelnu kampanju FTZ-a „1KM za zajednicu“ i kazala kako bi se slična priča mogla i trebala pokrenuti i u njihovim zajednicama. Inače, grad Zvolen pripada Banskobistričkom kraju koji je smješten u centralnoj Slovačkoj i ujedno predstavlja središte istoimenog okruga.  

Kako je istakla koordinatorica programa za razvoj zajednice Fondacije Anita Šimić-Kasumović, ovakve posjete su od izuzetnog značaja za širenje vidika kod aktivista Mreže aktivnih zajednica. „Na ovaj način naši aktivisti se upoznavaju i sa drugim ljudima koji rješavaju iste ili slične probleme u svojim zajednicama koje su pozicionirane i u mnogo razvijenijim zemljama od naše“, zaključila je Šimić-Kasumović.

Ostatak programa isplaniran je na način da aktivisti iz zajednica Par Selo, Bikodže, Kiseljak, Solina, Simin Han, Šerići, Prokosovići, Grabovica, Gornje Živinice, Lisovići i Gornja Tuzla uzmu aktivno učešće u diskusijama koje su se vodile, a koje su se direktno odnosile na načine rada i mehanizme kojima se koriste i Zvolenčani. 

Studijska posjeta je obuhvatala aktivnosti od upoznavanja sa modelom organizovanja zajednica u Evropskoj uniji, predstavljanja postignutih uspjeha u Organizaciji komunitnog djelovanja, preko različitih projekata i kampanja Građanske inicijative na čelu s liderkom Sanjom Nikolov. Uz obilazak konkretnih uspješno realizovanih kampanja i posjetu zvolenskom zamku, posjeta je privedena kraju.

Sanja Nikolov koja je ujedno bila i domaćin tuzlanskoj delegaciji iskazala je riječi hvale zbog dolaska i nastavka dugogodišnje saradnje između Građanske inicijative i Fondacije tuzlanske zajednice. „Moramo sarađivati i voditi računa jedni o drugima, jer jedino kada međusobno podijelimo probleme i načine kojima smo ih riješili, postajemo još jači lideri u svojim zajednicama“, kazala je Nikolov i dodala kako se raduje skorom dolasku u Tuzlu.

Po okončanju studijske posjete i napuštanju Slovačke, aktivisti su uz dio tima Fondacije tuzlanske zajednice turistički posjetili znamenitosti glavnog grada Mađarske, te uživali u svim ljepotama Budimpešte.

opširnije >>

24.10.16

Zajedničkim snagama za bolje uslove življenja

Lokalna grupa za razvoj Kiseljak kreirala plan razvoja ove mjesne zajednice

Na posljednjem održanom sastanku stanovnika tuzlanske mjesne zajednice Kiseljak i predstavnika nevladinih organizacija koje aktivno djeluju na ovom području usvojen je niz zahtjeva i građanskih inicijativa kojima bi se život u ovom dijelu Tuzle značajno unaprijedio.

X
by Daugava
 
 
 
 
 

Vratiti stari sjaj Kiseljaku i početi sa ulaganjima u ovaj dio grada je sve što žele njegovi stanovnici. Mnogi ga pamte kao lijepo mjesto za život u koje su hiljade ljudi svakodnevno dolazile zbog kupanja i ribarenja. Ta nekada izuzetno uređena mjesna zajednica danas je osuđena na odlazak mladih ljudi koji nezadovoljni uslovima življenja u Kiseljaku napuštaju državu.  Kako kažu „Kiseljak je zaboravljen u trenucima kada se suočava sa višestrukim infrastrukturnim i ekološkim problemima, kao i visokom stopom siromašta i nezaposlenosti, najvećim dijelom romskog stanovništva“.

Proces planiranja koji je trajao šest mjeseci okupivši pedesetak aktivista vodila je Fondacija tuzlanske zajednice, a rezultirao je Prijedlogom plana razvoja MZ Kiseljak sa Akcionim planom za period 2017.-2019. godina. Riječ je o dokumentu koji sadrži odgovarajuća rješenja za konkretne probleme u ovoj zajednici.

„Prilikom izrade ovog dokumenta poštivali smo princip transparentnosti, jednake zastupljenosti i uključenosti velikog broja zainteresovanih građana. U procesu je učestvovalo 44% žena, 17% mladih i 15% Roma, gdje je najmlađi član radnih grupa bio trinaestogodišnjak.“ – ističe Melisa Grebović, projekt koordinatorica Fondacije tuzlanske zajednice i napominje kako se Plan prvenstveno oslanja na korištenje lokalnih resursa uz insistiranje na podršci lokalne vlasti i partnerstvu između organizacija civilnog društva.

Teme na koje se stavio najveći fokus prilikom šestomjesečnog procesa bile su okoliš i turistički potencijali Kiseljaka, infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje, socijalna zaštita i društveni život ovdašnjeg stanovništva. 

Grupa aktivista koja je radila na izradi Prijedloga plana, odlučna je u namjeri da se isti u narednom periodu predstavi tuzlanskom Gradskom vijeću s ciljem da djelomično bude finansiran iz gradskog budžeta. Prijedlog plana će biti predstavljen i potencijalnim donatorima, udruženjima i aktivistima Kiseljaka koji su spremni ulagati u svoju zajednicu, uz dodatna privlačenja sredstava iz raspoloživih međunarodnih fondova. 

opširnije >>

07.09.16

Intervju: Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice

Vrijeme je da sami razvijamo svoje zajednice!

 

„Darujte za svoju zajednicu, mjesto u kojem živite i mjesto u koje se vraćate“ poruka je koja se posljednjih dana često pojavljuje na društvenim mrežama. Naime, na taj način Fondacija tuzlanske zajednice kroz kampanju „1KM za zajednicu“  poziva sve svoje saradnike, prijatelje i partnere, sve građane dobre volje u Tuzlanskom kantonu i dijaspori, da zajednički ulože u građanske projekte i civilni sektor! O kakvoj je filantropskoj aktivnosti riječ otkriva Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

 

Razvoj filantropije u Tuzlanskom kantonu je nešto na čemu Fondacija tuzlanske zajednice radi već nekoliko godina. Je li kampanja „1KM za zajednicu“ nova prilika da građanstvo djelom pokaže kulturu darivanja zajednici?

Jašarević: Posljednjih godina Fondacija tuzlanske zajednice organizuje kampanje za prikupljanje sredstava za podršku građanskim projektima. Cilj ovakvih kampanja nije samo da se prikupi novac, nego da se prezentuju i prepoznaju projekti koje smo sufinansirali u proteklim godinama, ali i da se promoviše ulaganje svakog od nas u lokalnu zajednicu i lokalne projekte. Na taj način ćemo jačati kulturu darivanja, međusobno povjerenje, ali i vjeru da možemo sami sebe izdržavati i sami sebi pomoći.

Dugo godina civilni sektor dobiva pomoć izvana, što je dobro, ali nije vječno. Svi znamo da je suština lokalnog razvoja zasnovana na resursima zajednice na kojima trebamo graditi svoju budućnost. To nas čini „proizvođačima“, odnosno tvorcima svoje budućnosti, a ne samo klijentima ili korisnicima nečije pomoći.

Naša poruka je da svi građani tuzlanske regije mogu darivati mjestu u kojem žive.  Putem naše Fondacije mogu direktno utjecati na promjene u društvu; mogu biti dio naše pozitivne zajednice danas sa 1 KM, a sutra možda i sa više sredstava; mogu planirano ulagati u konkretan projekat, konkretno udruženje ili konkretnu temu.

 

Po čemu se to „1 KM za zajednicu“ razlikuje od svih ranije organizovanih kampanja za namicanje sredstava?

Jašarević: Ova kampanja je i slična i različita od ostalih naših kampanja.  Naime, slična je po tome što i ovaj put pozivamo na udruživanje sredstava za podršku lokalnim projektima, jer tako možemo postići više. Različita je po tome što smo skrenuli pažnju na simboličan iznos od 1 KM koji zaista može donijeti promjene ako radimo organizovano, kroz jednu ovakvu fondaciju. Mi želimo da svi građani Tuzlanskog kantona prepoznaju Fondaciju tuzlanske zajednice kao svoju; da kroz ovakvu građansku fondaciju udružimo ljudske i materijalne resurse i da organizovano darujemo i pomognemo razvoju mjesta u kojem živimo.

Ovaj put nismo organizovali neki karakterističan događaj, poput „Čovječe ne ljuti se“. Ovaj put smo izabrali društvene mreže i internet za mjesto gdje ćemo pokazati ko sve stoji iza Fondacije tuzlanske zajednice.  Želimo  pokazati pozitivnu energiju svih naših aktivista i volontera, kako mladih tako i starih.  Svi oni su 2. jula 2016. godine, na naš trinaesti rođendan, pustili balone u gradovima u kojima djelujemo kako bi se baš tog dana građani zainteresovali za ono što radimo. Dodatno, želimo pokazati energiju onih koje smo podržali, onih koji su mnogo učinili za naše zajednice kroz realizaciju više od 600 društveno korisnih projekata. Zbog toga smo kenuli sa  prezentovanjem  primjera realizovanih projekata u pet gradova u kojima djelujemo.

 

Kome je kampanja konkretno okrenuta, gdje će se usmjeriti prikupljena sredstva?

Jašarević: Kampanja je okrenuta svim građanima tuzlanske regije koje pozivamo da (p)ostanu prijatelji, simpatizeri ili možda čak donatori naše fondacije. Prikupljena sredstva ćemo usmjeriti u dugoročni fond za podršku zajednicama u kojima djelujemo. On će nam omogućiti da razvijamo programe podrške i nezavisne fondove za podršku građanskom sektoru u tuzlanskoj regiji. Kao i prethodnih godina, mi ćemo svaku doniranu marku iz lokalnih izvora uvećati sredstvima koja još uvijek možemo dobiti od donatora iz inostranstva.

Samo u prošloj godini prikupili smo oko 70.000 KM iz lokalnih izvora dok su sredstva koja smo distribuirali u zajednicu iznosila oko 400.000 KM za 170 projekata. Dvostruko više smo distribuirali u 2014. i to za 253 građanska projekta zbog programa podrške za sanaciju šteta od poplava, dok je, istovremeno, iznos lokalnih sredstava bio znatno manji i iznosio je oko 45.000 KM. To znači da smo više podrške iz lokalnih izvora imali u 2015. i da povjerenje lokalne javnosti prema našoj Fondaciji raste.

 

Samo sa 1 KM se malo toga može učiniti ili se varamo?

Jašarević: Ovim simboličnim iznosom mi se želimo približiti građanima, zainteresovati ih da prate naš rad i da se vežu za nas tako što će pratiti gdje je njihova donacija otišla. Svi oni koji doniraju danas 1 KM mogu kasnije razmisliti o ulaganjima u konkretne projekte i konkretne fondove. Mi imamo odluku na nivou upravljačkih tijela da svi oni koji doniraju Fondaciji iznos veći od 50 KM godišnje mogu usmjeriti svoju donaciju tačno tamo gdje žele: u konkretan projekat ili udruženje, naselje ili zajednicu, fond ili temu. Svi članovi Upravnog odbora, uposlenici i volonteri Fondacije su ujedno i donatori za zajednicu tako da neki doniraju 10 KM, a neki i 300 KM godišnje.

 

Do kada će građani moći učestvovati u kampanji, do kada traje ova priča?

Jašarević: Građani će moći učestvovati u našoj kampanji do kraja 2016. godine kada ćemo napraviti presjek doniranih sredstava. Nakon togaa ćemo nastaviti kampanju do juna naredne godine. Cilj nam je da u prvih šest mjeseci skupimo 50.000 KM putem telefonskog broja, markica ili direktnim uplatama na naš račun. Isti iznos planiramo prikupiti do juna 2017..

 

Zašto bi bilo dobro da građani pozovu broj za donacije i doniraju baš tu 1 KM?

Jašarević: Dobro je da svi oni koji prate naš rad i prepoznaju ga kao dobar i koristan za zajednicu jednostavno pozovu broj za donacije jedanput mjesečno i tako ulože u dugoročni fond za podršku zajednicama u kojima djelujemo. Nakon toga, možete nas kontaktirati za drugačije načine saradnje, planske podrške i ulaganja u zajednicu!

Ukoliko i pored ovih odgovora želite saznati više o kampanji, načinima doniranja i mogućnostima kako da se uključite i pomognete naš rad, pozivamo vas da posjetite web stranicu Fondacije www.fondacijatz.org. i zapamtite: vaše darivanje je ostavština za buduće generacije!

opširnije >>

02.09.16

Mladi i rodno nasilje u vezama

Realizovan je uvodni trening za projekat pod nazivom “Podrška mladima koji imaju iskustvo rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama", a koji provodi Fondacija tuzlanske zajednice u pet zajednica na području Tuzlanskog kantona.

Projekat je započeo promotivnim aktivnostima i uvodnim treningom čiji je cilj upoznati mlade sa temom rodno zasnovanog nasilja u intimnim partnerskim vezama te da ih motiviše da postanu vršnjački savjetnici u svojim lokalnim zajednicama. Ovim treningom obuhvaćeno je 35 mladih osoba (17 mladića i 18 djevojaka) iz Tuzle, Kalesije, Srebrenika, Lukavca i Živinica.

U inspirativnom prostoru Multifunkcionalne trening kuće za mlade „Labirint“ mladi iz navedenih mjesta imali su priliku tokom dvodnevnog programa učiti o nasilju, ali i propitivati vlastite stavove o uvriježenim rodnim stereotipima i obrascima ponašanja koji proizilaze iz tradicije i kulture. Akcenat je stavljen i na edukaciju koja se tiče pružanja pomoći i podrške vršnjacima koji su se susreli sa navedenim problemom.

“Cilj je uvesti ovu temu u javni diskurs i raditi na terenu informišući mlade i cjelokupnu zajednicu. Problem je gorući jer istraživanja pokazuju da je 2/3 mladih u vezama iskusilo neku vrstu nasilja, a zabrinjavajući je podatak da je starost ispitanika u ovom slučaju 15 godina”, kazao je Mirza Ćatibušić, projekt koordinator pri Fondaciji tuzlanske zajednice.
Trening predstavlja početni korak projekta koji ima za cilj stvaranje sigurnog okruženja za mlade koji su iskusili bilo koji oblik nasilja u partnerskoj vezi, kao i kreiranje uslova za struktuiranu podršku mladima sa ovim problemom.

Projekat je podržan od strane In fondacije – fondacije za socijalno unapređenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH

.   

opširnije >>

29.07.16

Kako možete donirati za svoju zajednicu?

I dalje želimo da svako od nas ‪#‎zamisli‬ kakva bi bila naša zajednica kada bismo svi donirali samo po 1 KM mjesečno u nju...

Pri tome, važno nam je da znate da ste sigurni da će novac prilikom doniranja biti apsolutno transparentan i prikazan cijeloj zajednici jer zajedno ovo radimo. Vi i mi. Za našu ljepšu i bolju zajednicu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

opširnije >>

29.07.16

Odobreno 32 691KM za projekte aktivnih zajednica

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda za aktivne zajednice je na svom drugom sastanku 19.07.2016. razmatrala  12 aplikacija za sufinansiranje projekata lokalnih grupa za razvoj zajednica primljenih po Javnom pozivu za podršku projektima lokalnih grupa za razvoj zajednice od 26.06.2016. pri čemu je odobrila podršku za 11 projekata za šta je izdvojeno 32 691,00KM. Podršku su dobili sljedeći projekti:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC

 PROJEKTA

PROJEKAT

ODOBRENI  IZNOS/KM

1

Lokalna grupa za razvoj “Kiseljak”

NG Savjet MZ Kiseljak

Renoviranje društvenog prostora

3000,00

2

Lokalna grupa za razvoj Solina

FK „Mladost“ Solina

Izgradnja tribina na stadionu „Studenac“

2926,00

3

Lokalna grupa za razvoj Šerići-Priluk

MZ Priluk

Uređenje objekta ambulante

3000,00

4

Lokalna grupa za razvoj  Prokosovići

NG Vijeće MZ Prokosovići

Sanacija prostorija u sklopu Doma kulture

3000,00

5

Lokalna grupa za razvoj Hrasno

NG Vijeće MZ Hrasno

Ulična rasvjeta od kuće do kuće

2998,50

6

Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla

NG Savjet MZ Gornja Tuzla

Dom u srcu Gornjotuzlaka

2781,00

7

Lokalna grupa za razvoj Dobrnja

NG Savjet MZ Dobrnja

Uređenje čitaonice u Čanićima- faza 2

3329,50

8

Lokalna grupa za razvoj Živinice Gornje

Ekološko udruženje „Sastavci“ Živinice Gornje

Oživimo drumske ukrase

3000,00

9

Lokalna grupa za razvoj Par Selo

Udruga mladih Par Selo-Dubrave

Autobuska stanica kakvu želimo-faza 2

2656,00

10

Lokalna grupa za razvoj Bikodže

KUD „Sloga“ Bikodže

Renoviranje svlačionica nogometnog kluba „Sloga“

3000,00

11

Lokalna grupa za razvoj Seona

Ekološko udruženje „Seona-Ratiš“

Zajedničkim snagama do uređene škole u Seoni

3000,00

 

Komisija nije odobrila podršku za projekat:

 

R.br.

APLIKANT

NOSILAC PROJEKTA

PROJEKAT

TRAŽENI IZNOS

1

Lokalna grupa za razvoj Simin Han

Raft-eko klub „Accent“ Tuzla

Treba biti spreman pomoći sebi i drugima

3000,00

 

Podržani projekti su usmjereni na rješavanje problema komunalne infrastrukture , uređenje i renoviranje javnih prostora u ciljanim zajednicama. Sa aplikantima su potpisani ugovori , uručeni simbolični čekovi i dodijeljena sredstva. Potrebno je naglastiti da su aplikanti donacijama građana, biznisa i ustanova iz zajednice obezbijedili učešće od 20% od vrijednosti podrške.

opširnije >>

19.07.16

1 KM za zajednicu

Poštovani građani, korisnici, volonteri, partneri i donatori


želimo vas obavijestiti da je Fondacija tuzlanske zajednice u 2016. pokrenula novu kampanju za namicanje sredstava pod nazivom "1KM za zajednicu". Osnovni cilj kampanje jeste da motiviše ljude u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori da preuzmu inicijativu i doniraju minimalnim naporom potpomognu rješavanje problema u lokalnim zajednicama. Kada bi svaki građanin Tuzlanskog kantona donirao samo 1 KM mjesečno godinu dana, prikupila bi se sredstva sa kojima možemo da riješimo neke od dugogodišnjih problema u našim lokalnim zajednicama. Želimo više vjerovati u sebe i svoje zajednice, dajući po samo jednu marku mjesečno za ljepše i ugodnije zajednice. Naše zajednice! 

Sigurni smo da bismo, kada bi svako od nas donirao po samo 1 KM, mogli unaprijediti naše živote uz ulaganje u sport, sportska igrališta, dječije parkove, obrazovanje, zdravstvo, privredu... 

FTZ želi da lokalna javnost i ključni akteri u zajednici (postojeći i potencijalni donatori, neprofitne organizacije, vlasti i poslovni sektor, pojedinci i cijela javnost) prepoznaju da se FTZ:

 • Želi povećati raspoložive resurse u zajednici za lokalne društveno korisne projekte
 • Želi poboljšati kvalitet života za sve stanovnike zajednica u kojima djeluje
 • Želi podržati i ojačati sposobnost zajednice da se udruži kako bi se riješili problemi i iskoristile prilike za razvoj
 • Želi obezbjediti sredstva koja će pomoći „dobrim ljudima da ostvare velike stvari“
 • Želi da preuzmu ulogu vođe za filantropska sredstva u zajednici

Zato pozivamo i vas da nam se pridružite za naše bolje i ljepše zajednice!

Vaša donacija će biti udružena sa drugim donacijama za opšte dobro, kako bi se osigurao veći efekat u zajednicu, a prikupljena sredstva ćemo usmjeriti u dugoročne Fondove za podršku zajednicama i lokalnim projektima.  

U Fondaciji vjerujemo da ćemo se u budućnosti više oslanjati na vlastite snage i resurse naših građana u zemlji i inostranstvu i da ćemo manje biti zavisni od sredstava koja dolaze od dontora izvana.  U 2015. smo dobili podršku od preko 400 lokalnih pojedinaca i preko 60 lokalnih firmi i sigurni smo da će ovaj broj rasti u narednim godinama.

Nadamo se da ćete nas i Vi izabrati za dugoročnog partnera!

Donirati možete:
- pozivom na broj 090 290 011 - donirate 1 KM 
uplatom na blagajnu FTZ, direktno u prostorijama Fondacije na adresi:  Pozorišna 13, Tuzla
uplatom iz BiH na žiro račun BAM 1321002007074926 NLB Banka Tuzla BiH
uplatom iz inostranstva (euro račun):
IBAN: BA 39 194 - 104 11082012-81
SWIFT: MEBBBA 22 
ProCredit Bank BiH dd Sarajevo
uplatom putem online platformehttps://www.ammado.com/community/zamisli

i to prema sljedećim kategorijama donatora: 


Donacije veće od navedenih iznosa, donatori mogu uložiti u konkretan projekat ili udruženje, a svi koji žele, mogu osnovati vlastiti tematski, namjenski i memorijalni fond pri Fondaciji tuzlanske zajednice sa godišnjim iznosom od 2000 KM u naredne tri godine. Ovim donatorima nudimo usluge distribucije grantova i stipendija u tuzlanskoj regiji.

Sve svoje donatore promovišemo putem godišnjih izvještaja i web stranice, izuzev u slučajevima kada oni žele ostati anonimni.  Time jačamo međusobno povjerenje i zajednički razvijamo filantropiju u našoj regiji.    Svi naši godišnji izvještaji podliježu redovnoj finansijskoj reviziji i objavljuju se u javnosti. 

Budite slobodni da pozovete i svoje prijatelje da investiraju u svoju zajednicu putem naše i vaše Fondacije tuzlanske zajednice!

 

opširnije >>

30.06.16

Tuzlanski dukati u pravim rukama

Tuzlanska mladost aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti, a tome u prilog govore i prezentovani projekti pet grupa mladih u gradu soli u čijoj će realizaciji učestvovati veliki broj volontera, a dobrobiti imati veliki broj naših sugrađana. Upravo je to i bio fokus traganja za junacima naše svakodnevnice u okviru kampanje „Budi junak svoje zajednice“ gdje je Fondacija tuzlanske zajednice, udružena sa donatorima i društveno odgovornim kompanijama, dala vjetar u leđa idejama mladih da postanu projekti u svakoj od pet opština Tuzlanskog kantona u kojoj djeluje.

Tako je Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Tuzla za projekat osnaživanja studentskih udruženja koja djeluju na Univerzitetu u Tuzli dobio novčanu podršku od 1.600 KM što će im pomoći u organizaciji trodnevne radionice „Soft Skills Academy Tuzla“. Događaj je zamišljen kao besplatna trodnevna radionica ličnih i profesionalnih vještina čime se, posredstvom jakih studentskih udruženja, osigurava multiplikacija znanja.

„Fokus projekta nije samo na Akademiji, nego i na širenju misije i vizije koja stoji iza nje, a to je stvaranje generacije studenata, budućih profesionalaca, koja nije „samo zapošljiva“, nego je „samozapošljiva“, pojasnili su budući tuzlanski elektrotehničari navodeći da je je težnja da Tuzla u budućnosti ima generacije sposobne da same sebi kreiraju poslove.

Tokom „Potrage za blagom“ u kojoj se mladi nadmeću za podršku biznisa na način da ih ubjede u važnost realizacije svoje ideje, odlično se snašao Omladinski art centar jer je njihova težnja da Tuzla dobije veći broj aktivnih muzičara naišla na odličan odjek onih koji su dukatima nagradili ovu ideju. Oni će mladim muzičarima omogućiti korištenje prostora, kao i svu stručnu i tehničku opremu kojom raspolažu, a kako to sve zvuči saznaćemo na završnom koncertu.

Formalno osnivanje Kickboxing cluba Rebels, koje sada djeluje kao neformalna grupa sportskih aktivista u tuzlanskoj Dobrnji, pomoće mladima koji tri puta vrijedno vježbaju u Sali Društvenog doma da dugoročno imaju obezbjeđene uslove za pravilan rast i razvoj.

O potrebi ulaganja u mlade nisu dvojili donator kampanje Sberbanka, kao i ostali poduzetnici koji su, kao i Fondacija tuzlanske zajednice, vrijednost vidjeli i u projektu „Sa vještinom više pobjeda nam se piše“ Odreda izviđača „Krin“. Oni su se obavezali da će izvršiti edukaciju svih članova, a tromjesečna naobrazba o topografiji prilagođena je najmlađima, onim malo starijim, ali i najstarijima. Koliko su bili pažljivi učenici pokazaće rezultati takmičenja čime će i završiti ovaj projekat.

Sa tuzlanskom „Potragom za blagom“ završen je krug posjeta biznisima koje su se predhodnih dana odvijale u Lukavcu, Kalesiji, Srebreniku i Živinicama. Za ukupno 15 projekata Fondacija tuzlanske zajednice je zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i opštinskim vlastima obezbijedila više od 30.000 KM.

Kako su omladinske grupe u svim nabrojanim gradovima okupile volontere, realizovale neke od projekata i animirale zajednicu da budu aktivni sudionici kreiranja svoje stvarnosti doznaćemo 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, kada će se prezentovati najbolji junaci naših loklanih zajednica.

opširnije >>

28.06.16

Junaci Srebrenika pronašli svoje dukate!

Udruženje mladih Tinja je u okviru srebreničke „Potrage za blagom“ i kampanje Fondacije tuzlanske zajednice „Budi junak svoje zajednice“ svojim zalaganjem uspjelo obezbijedili 1.700 KM za edukaciju građanstva u pogledu energetske efikasnosti. Tako će kroz program edukacije naziva „Misli na sutra“ mladi Tinje zajedno sa certificiranim predavačem nastojati da energetske potencijale pokažu kao nešto što trebamo racionalno koristiti.

U tu svrhu će njihov projekat „Energetska efikasnost na modernizaciji ulične rasvjete“ biti najbolji pokazatelj rečenog i naučenog u praksi jer će jedna od aktivnosti biti zamjena postojećih sijalica ulične rasvjete sa LED sijalicama čime će se postići ušteda energije u rasvjetnom sistemu u iznosu od 50% u odnosu na prethodno stanje na godišnjem nivou.

Edukacija je okosnica i drugog projekta iza kojeg stoji Udruženje mladih „Ljiljan“ iz Lisovića koji kroz projekat „Mi učimo njemački, a ti?“ žele mladima omogućiti pohađanje kursa njemačkog jezika po simboličnoj cijeni od 5 KM za svaki stepen. Svestran budući radnik teško može parirati na berzi rada ukoliko ne posjeduje kvalitetno znanje stranih jezika, a kako je njihova cijena visoka za veliki broj omladine mladi „Ljiljani“ su svog partnera za taj vid obrazovanja pronašli u Fondaciji tuzlanske zajednice, Sberbanci kao donatoru kampanje i svim onim biznisima koji su omladinske ideje odlučili podržati kroz kampanju „Budi junak svoje zajednice“.

Na kraju „Potrage sa blagom“ omladinskim grupama su dodjeljeni vrijednosni čekovi čime su korak bliži impementaciji svojih projekata, a završnica traganja za sredstvima će se desiti u Tuzli kada će se četiri omladinske grupe boriti za svoju zlatnu priliku

opširnije >>

28.06.16

Živiničko blago je u rukama mladih!

Mladi Živinica uskoro će dobiti Odred izviđača „Djetlić“, a zasluge za to idu mladima Šerića koji žele formalno osnovati izviđačku organizaciju i time pokrenuti izviđački pokret kako u svojoj sredini tako i cijeloj opštini.

Sa tim ciljem su uzeli učešće u trećoj kampanji za mlade „Budi junak svoje zajednice“, te kroz „Potragu za blagom“ u svojoj opštini obebijedili 1.700 KM za promociju i nabavku osnovnih potrepština za rad, poput: majica, marama, šatora, zastava, vreća za spavanje, prve pomoći, ruksaka i raznog alata. Njihovu želju za upoznavanjem prirode, druženjem i učenjem korisnih vještina primjenjivih u svakodnevnom životu dijele i brojni Živiničani tako da će se kroz neformalne edukacije budućih članova izviđački pozdrav često čuti u ovoj opštini.

Mladi Živiničani su nadmetanje omladinskih grupa, u cilju što izdašnije podrške biznisa, shvatili dosta ozbiljno te su ubjedljivo izlagali svoje projekte predstavniku Sberbanke - donatoru kampanje, ali i drugim odgovornim kompanijama koje su uzele učešće u osnaživanju omladinskih grupa i njihovih volontera.

Tako je Neformalna grupa „Mladi Barice“ iz Barica sa nešto manjim iznosom od izviđača odlučila iskoristiti sunčev potencijal za dobrobit omladinskog sektora svoga kraja. Oni će svojim projektom obezbijediti električnu energiju za prostorije udruženja koje nemaju struju, ali ni mogućnost da dobiju priključak na elektro distributivnu mrežu. Spas su našli u obnovljivom izvoru energije – suncu koje će im putem solarnih panela obezbijediti struju i tople prostorije.

„Afirmacija mladih i poboljšavanje kvalitete života na ruralnom podneblju općine Živinice kroz sportske edukacije“ naziv je projekta kojim će se afirmisati plemenita vještina – aikido. Ovu najmlađu borilačku veštinu nastalu u Japanu, u IX vijeku naše ere, ruralnim područjima Živinica približiće Neformalna grupa Aikido klub „Sensei“ koji je u živiničkoj potrazi za blagom osvojio 1.275 KM. 

Naredna „Potraga za blagom“ održaće se u Srebreniku kada će se mladi ovog kraja iskazati u omladinskom poduzetništvu, vještinama komunikacije i prezentacije u cilju što kvalitetnije realizacije svoga projekta

opširnije >>

24.06.16

Mladi Kalesije tragali za blagom

Projekat „Work hard – play hard“ Centra za mlade „Proaktiv“ kalesijske Mjesne zajednice Memići zamišljen je da promoviše i pozitivne životne stilove i sport kao dio svakodnevnice svakog mladog čovjeka. Uz edukativni dio projekta koji je usmjeren ka mladim osobama Memića i okoline u cilju ukazivanja na važnost fizičke aktivnosti, u planu je i obnova infrastrukture radi popularizovanja odbojke i košarke.

Mladi ovog kraja od sada će svoje slobodno vrijeme provoditi u interakciji sa vršnjacima i uz loptu što je i cilj članova „Proaktiva“ u čemu im je nesebično pomogla Fondacija tuzlanske zajednice kroz „Potragu za blagom“, a u okviru kampanje „Budi junak svoje zajednice“. Radi se o sredstima od 1.640 KM koja su obezbijeđena udruživanjem novčane podrške društveno odgovornih kompanija, individualnih donatora i opštinskih vlasti, uz već pomenutu podršku Fondacije.

U kalesijskoj „Potrazi za blagom“ učestvovali su još Neformalno Udruženje Mladih Aktivista Kalesije koji su za izgradnju parka u dvorištu JU Mješovita srednja škola Kalesija, uređenje prostorije za svoj rad, a potom i registraciju omladinskog udruženja, na isti način dobili 1.200 KM, dok je nekoliko maraka manje dobila Organizacija mladih Gornje Hrasno „Lisača“ koja će se nakon pravne registracije baviti uređenjem školskog dvorišta novoizgrađene područne škole.

Svi najbrojan projekti predloženi su od mladih osoba, o njihovom kvalitetu odlučivali su njihovi vršnjaci, a da bi dobili novčanu podršku inicijatori ideja su morali svoje vizije predstaviti donatoru kampanje Sberbanci i drugim predstavnicima biznisa i to prezentiranjem svojih ideja od čega im je ovisio broj osvojenih dukata, a koji su ekvivalent osvojenih novčanih sredstava sa kojim njihove projektne ideje postaju stvarnost.

Nakon Kalesije, „Potraga za blagom“ se nastavlja u Živinicama.

opširnije >>

23.06.16

Lukavačka „Potraga za blagom“

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (AsuBiH), čiji je cilj poboljšanje položaja vršnjaka u zemlji, osvojila je 1.610 KM u lukavačkoj „Potrazi za blagom“, u okviru kampanje „Budi junak svoje zajednice“ Fondacije tuzlanske zajednice. Ta sredstva su im dovoljna da urede prostoriju za rad sa mladima sa područja Lukavca, a koju koriste u JU „Centar za kulturu“.

Identičan iznos dobila je i Neformalna grupa „BarProdigies“ koja je ima namjeru oformiti udruženje u cilju lakše povedbe širokog obima aktivnosti kojima je fokus promocija sporta i zdravog načina života, sa posebnim akcentom na street workout.

Udruženje građana „Puračić u srcu“ treća je omladinska grupa iz Lukavca koja se nadmetala za udružena sredstva Fondacije tuzlanske zajednice, društveno odgovornih kompanija, individualnih donatora i opštinskih vlasti. Njihov projekat kojim bi Puračić dobio park za mlade podržan je 1.400 KM.

Sve navedene grupe nadmetale su se za podršku donatora kampanje Sberbanke, kao i biznisa, i to prezentiranjem svojih ideja od čega im je ovisio broj osvojenih dukata, a koji su ekvivalent osvojenih novčanih sredstava sa kojim njihove projektne ideje postaju stvarnost.

Na kraju „Potrage sa blagom“ omladinskim grupama su dodjeljeni vrijednosni čekovi čime su korak bliži impementaciji svojih projekata.

„Potraga za blagom“, nakon Lukavca, nastavlja se u Kalesiji.

opširnije >>

21.06.16

Postanimo zajedno junaci naše zajednice!

Treća po redu kampanja za mlade „Budi junak svoje zajednice“ započinje sa prvom u nizu „Potraga za blagom“ u kojoj se omladinske grupe iz Tuzle, Lukavca, Kalesije, Srebrenika i Živinica nadmeću za podršku biznisa prezentiranjem svojih ideja od čega im ovisi krajnji iznos novčanih sredstava za njihovu realizaciju.

Za ukupno 15 projekata Fondacija je zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i opštinskim vlastima obezbijedila više od 30.000 KM, a koliko će svaki projekat osvojiti novca ostaje neizvjesno do okončanja „Potraga za bolagom“.

Naime, kroz kampanju će se povezati mladi, biznisi iz lokalnih zajednica koji vjeruju u uspješnost njihovih projekata, lokalne vlasti i Fondacija kao njihov nezaobilazan partner na tom putu. Najbolje projekte mladih koje su odabrali njihovi vršnjaci u svakom od pet gradova Tuzlanskog kantona na putu do realizacije očekuje prezentacija kod čelnih ljudi donatora kampanje Sberbanke, kao i sponzora BH Telecoma, AG Partnera, Cosmos Commerca, Fragmat izolirke, Off-Seta, Damfis Špeda, ZH Zole, Amox Treyda, A3 Prometa, Lafat Komerca, Lovic & co., restorana Mama Mia i Auto škola „Signal“ i „Uspon“.

Budući junaci će u „Potrage za blagom“ ići u periodu od 22. do 29. juna 2016. godine, a na završnim večernjim događajima u svakom gradu moguće je pratiti svoje favorite i po završetku događaja saznati koliko novca su osvojili.

Sve „Potraga za blagom“ realizovaće se u 17 sati prema slijedećem rasporedu: Lukavac 22.6., Kalesija 23.6., Živinice 24.6., Srebrenik 27.6. i Tuzla 28.6., a sa prvom „Potragom za blagom“ zvanično starta i kampanja „Budi junak svoje zajednice“ koja će se završiti 5. decembra na Međunarodni dan volontera kada će se prezentovati najbolji junaci naših loklanih zajednica.

Pozivamo građane i medije da prate mlade na putu uspjeha njihovih ideja i budi im dodatan elan baš kao što to čini Fondacija tuzlanske zajednice kroz svoj program podrške mladima u okviru Omladinske banke od 2004. godine gdje se konstantno radi na stvaranju boljih uslova življenja za mlade i jačanju njihovih kapaciteta.

opširnije >>

15.06.16

OGLAS ZA POSAO

KONKURS JE ZATVOREN 26. Juna 2016.

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) objavljuje oglas za sljedeći posao:

1.Koordinator/ica projekta

Period zapošljavanja: Ugovor o radu na određeno vrijeme u preriodu jul – decembar 2016. (pilot faza projekta)

Opis posla: Projekt koordinator je dio tima koji će biti odgovoran za realizaciju projekta „organiziranja zajednice“ koji se realizuje na Kiseljaku kod Tuzle, a u okviru FTZ Programa za razvoj zajednice.  Cilj projekta je razvijanje saradnje sa građanima svih profila da se aktivno uključe u razvoj zajednice, kako bi zajedničkim inicijativama i kroz saradnju doprinijeli razvoju zajednice.  Posebno je važno uključivanje osjetljivih grupa u zajednici, poput mladih, žena, nezaposlenih, Roma i slično.  Projekt koordinator/ica će biti odgovoran/na za upravljanje projektom, organiziranje projektnih aktivnosti, a po uputama program menadžera/ice i direktora/ice.   

Glavne odgovornosti:

 • Koordinirati aktivnostima, informacijama i resursima tokom pilot faze projekta
 • Povezati se sa korisnicima kako bi se identifikovali i definisali projektni zahtjevi, obim i ciljevi
 • Osigurati da se zadovolje potrebe korisnika tokom razvijanja projekta
 • Pomoći u pripremi projektnih prijedloga, vremenskog okvira i budžeta
 • Pratiti napredovanje projekta i rješavati bilo kakve probleme koji se eventualno pojave
 • Biti kontakt osoba za komunikaciju o statusu projekta ravnopravno prema svim učesnicima
 • Redovno izvještavati menadžment i učesnike o napretku projekta 
 • Kreirati i održavati sveobuhvatnu projektnu dokumentaciju, planove i izvještaje

Potrebne kvalifikacije

 • VŠS ili VSS društvenog smjera;
 • Potrebno je najmanje tri godine radnog iskustva u samostalnom vođenju projekata, obrazovnih treninga i slično;
 • Potrebno je iskustvo u radu sa ranjivim kategorijama građana, poput mladih, Roma, nezaposlenih i slično;
 • Odlično poznavanje engleskog jezika;

-Posjedovanje vozake dozvole B kategorije je obavezno;

 • Spremnost na fleksibilno radno vrijeme i rad na terenu;
 • Dobre administrativne i organizacione sposobnosti sa visokim stepenom tačnosti;
 • Dobre usmene i pismene komunikacijske sposobnosti, uključujući poslovno dopisivanje.

 

Potrebne vještine:

 • Sposobnosti da se radi samostalno, felksibilno i na više poslova u isto vrijeme
 • Sposobnosti da se radi timski, motivirano i energično sa dobrim osjećajem za radnu etiku
 • Sposobnost da se prikladno i sa diskrecijom ophodi sa osjetljivim i povjerljivim informacijama
 • Odlične sposobnosti za uspostavljanje dobrih međuljudskih odnosa sa različitim klijentima: korisnicima programa, volonterima, predstavnicima institucija, organizacija, donatorima i drugim građanima.
 • Dokazano radno iskustvo u organizacijama civilnog društva na sličnim poslovima će biti prednost.

 

Svi zainteresirani kandidati trebaju da pošalju motivaciono pismo i biografiju na fondtz@fondacijatz.org najkasnije do 26. juna 2016. godine do 24:00h. Kandidati koji posjeduju gore navedene kvalifikacije biće pozvani na intervju u sedmici od 27 juna 2016. godine. 

Za sve dodatne informacije kontaktirajte glavni ured na gore navedeni email. 

Unaprijed se zahvaljujemo svim zainteresiranim kandidatima, pri čemu ćemo kontaktirati samo one koji budu izabrani za intervju.  

opširnije >>

01.06.16

Odluka o podršci projektima - Fond Volim Tuzlu, I apl. krug 2016.

Komisija pri Fondu Volim Tuzlu je na svom prvom sastanku u 2016. godini, razmatrala 14 aplikacija za sufinansiranje projekata udruženja i  neformalnih grupa u Tuzli pristiglih na Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama od 04.04. do 15.05.2016.

Komisija za dodjelu grantova odobrila je dodjelu sredstva za 5 projekata:

R.br.

Aplikant

Vrsta grupe

Naziv projekta

Traženi

iznos (KM)

Odobreni iznos (KM)

2-FVT-16

LOVAČKO DRUŠTVO TUZLA
/Lovačka sekcija Gornja Tuzla/

UG

Voda je izvor života

1197,00

 

 

1100,00

8-FVT-16

Udurženje Astronomsko društvo Polaris Tuzla

UG

World Space Week(Svjetska sedmica svemira)

1975,00

900,00

10-FVT-16

NG "Aktivno starenje"Milešići-Ljepunice

NG

Sanacija mokrog čvora I drenažni odvod u Sali čitaonice u Milešićima

1349.50

1349,00

11-FVT-16

NG Gorki Tuzla

NG

Mačevanje u Tuzli

2000,00

1300,00

12-FVT-16

Udruga streličara"Vitez Zrinjski"Breze

UG

Svi smo mi Petar Pan

1988,00

1400,00

UKUPNO ODOBRENO:

6049,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisija nije odobrila podršku za sljedeće projekte:

R.br.

Aplikant

Vrsta grupe

Naziv projekta

Traženi iznos (KM) 

1-FVT-16

FK ¨PROLETER¨, Slavinovići

NG

Fudbal za sve

1603,00

3-FVT-16

Udruženje nogometnih sudija I instruktora u gradu Tuzla

UG

Budi nogometni sudija

2000,00

4-FVT-16

Tim 8(Tehnolozi inženjeri 8)

NG

Ljetni kamp

2000,00

5-FVT-16

Udruženje "Kuća plamena mira"

UG

Park mira

2000,00

6-FVT-16

Hrvački klub Sloboda

UG

Tjelesne aktivnosti I sportske igre

1500,00

7-FVT-16

Udurženje osoba oboljelih od celijakije TK

UG

Zajedno do zdravlje

1420,00

14-FVT-16

Udruženje "Lastavica"

UG

Mi volimo Tuzlu

2000,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisija proslijeđuje 1 projekat na odlučivanje na II aplikacioni krug 2016. 

R.br.

Aplikant

Vrsta grupe

Naziv projekta

Traženi iznos (KM)

9-FVT-16

Udurženje građana "Moto klub Geargrinder Krle 79"

UG

Retrovizor+žmigavac=život

1895,00

 

 

 

 

 

Podrška odobrenim projektima će se realizovati nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta o čemu će korisnici sredstava biti blagovremeno obavješteni.

opširnije >>

27.05.16

Posjete Fondaciji tuzlanske zajednice

Druga polovina maja protekla je u upoznavanju naših dragih gostiju iz Freudenberg stiftung (Njemačka) sa aktivnostima i planovima koje tim Fondacije tuzlanske zajednice sprovodi radi poboljšanja uslova života građana u saradnji sa aktivistima lokalnih zajednica.

Naši gosti bili su Pia Gerber, Monika Kleck i Sascha Wenzel iz Freudenberg stiftung-a koji su se tokom posjete Tuzli upoznali sa lokalnom zajednicom Kiseljak, njenim kapacitetima, ali i problemima i izazovima koje donosi rad u takvoj zajednici koja uključuje i romsko naselje; obavili više sastanaka u kojima su se detaljno informisali sa onim što Fondacija tuzlanske zajednice radi u pet opština u kojima djeluje. Ujedno, gosti su posjetili prvu Trening kuću za mlade „Labirint“ i bili sudionici IV konferencije škola „Otvorena škola u zajednici – škola za sve“ u organizaciji Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole“ (MIOS) čija je tema bila „Škola za XXI stoljeće“.

Slična posjeta Fondaciji tuzlanske zajednice organizovana je i nekoliko dana ranije od naših prijatelja iz Švedske, studenata i nastavnika Srednjih narodnih škola (Folkhögskola) u Västerås-u i Köping-u. Dobrodošlicu je pretočena u radne i edukativne sate, ali i iskorištena za upoznavanje sa znamenitostima našega grada i zemlje.

Tom prilikom gosti iz Švedske su posjetili „Labirint“, tuzlanski azil za pse, Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“, prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar Potočare i Srebrenicu, lokalnu zajednicu u kojoj Fondacija aktivno djeluje, upoznali se sa parkom koji je urađen u okviru inicijative „Drvo za Angelinu“ i imali niz posjeta školama i znamenitostima grada.

Vjerujemo da ćemo, kao dobri domaćini, biti i dalje u prilici jačati naša prijateljstva.

opširnije >>

13.05.16

Prezentacija tema iz oblasti poduzetništva

Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona organizovalo je prezentaciju kampanje “Budi junak svoje zajednice“ i tema iz oblasti poduzetništva u okviru održavanja 14. Međunarodnog sajma turizma LIST 2016. Tako su se na jednom mjestu našli predstavnici vlasti i civilnog sektora koji stvaraju priliku za poduzetničku klimu za koju je u ovoj godini Budžetom predviđeno 845 hiljada KM.

„Involviranje mladih u kreiranje poslovnog ambijenta je najvažniji aspekt razvoja društva. Stoga je današnja edukacija mladih za mlade namjenjena upravo podsticanju poduzetničkog duha na teritoriji Tuzlanskog kantona jer je primjetna ekspanzija poduzetničkih ideja“ kazao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Prezentaciju kampanje koja se provodi sa ciljem ohrabrivanja i osnaživanja mladih aktivista sa područja Tuzlanskog kantona te uključivanja društveno odgovornih preduzeća i filantropa u jačanje lokalne zajednice pratio je veliki broj mladih Lukavčana.

„Mladi nisu nezainteresovani za poduzetništvo i uopšte nisu pasivni posmatrači društvene zbilje kako se to često čuje u javnosti. Fondacija tuzlanske zajednice svakodnevno ulaže puno napora kako bi ukazala da taj stereotip nije svojstven mladima. Njima samo treba dati priliku koju će pretvoriti u društveno odgovoran projekat, a koji lako može biti samoodrživ“, kazao je Emir Bašić, menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice Tuzla.

Na Sajmu su prezentovani edukativni kursevi za mlade Udruženja građana Agora Tuzla i rezultati projekta finansiranog od strane Ministarstva razvoja i poduzetništva prezentatora, zatim uspjeh prve Trening kuće za mlade „Labirint“ kao i aktivnosti organizacije „Osmijeh za osmijeh“.

opširnije >>

26.04.16

Odluka o podršci školskim projektima

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda za otvorene škole je na svom prvom sastanku 25.04. 2016. godine razmatrala 10 aplikacija za sufinansiranje projekata otvorenih škola u Tuzli. 

Komisija za dodjelu grantova odobrava dodjelu sredstva za 3 projekta i to:

Broj projekta

Aplikant

Naziv projekta

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

2-FOŠ-2016

NG ˝Aktiv profesora matematike Gimnazije Ismet Mujezinović˝

Sierpinski Carpet Project

 

618,25  

 

618,00

7-FOŠ-2016

NG ˝Razvojni tim OŠ Podrinje-Mihatovići

Kreativci

281,00

281,00

09-FOŠ-2016

Udruženje „Centar za razvoj poduzetništva“ Tuzla

Gimnazijalci-poduzetnici

1000,00

500,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukupno odobreno: 1399,00 KM

 

Podrška odobrenim projektima će se realizovati nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta o čemu će korisnici sredstava biti blagovremeno obavješteni.

Komisija nije odobrila sufinansiranje za sljedeće projekte:

Br. aplikacije

Aplikant

Projekat

Traženi iznos u KM

1-FOŠ-2016

Razvojni tim Mješovite srednje škole u suradnji sa Vijećem učenika I Vijećem roditelja

Velikani u slici i riječi

1000,00

3-FOŠ-2016

JU Centar za obrazovanje I vaspitanje I rehabilitaciju slušanja I govora Tuzla-Ekološka sekcija I Razvojni tim Centra

Ogledna učionica

986,20

04-FOŠ-2016

JU Behram-begova medresa u Tuzli

Razvoj volonterizma kod učenika srednjih škola u Tuzli

840,00

05-FOŠ-2016

Connecting Clasrooms-sekcija JU Gimnazije Ismet Mujezinović

Festival školskog filma

696,60

06-FOŠ-2016

Vijeće učenika JU OŠ Tušanj

 

799,50

08-FOŠ-2016

Neformalna grupa građana -Zelena barijera

 

975,00

10-FOŠ-16

Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju

Vršnjačka podrška za sretnije djetinjstvo i školovanje „Mali volonteri“

1000,00

opširnije >>

22.04.16

Podrška za 10 manifestacija u pet opština TK

S ciljem unapređenja kulturnog i društvenog života u rubnim zajednicama, Fondacija tuzlanske zajednice ove godine je podržala organizaciju deset manifestacija u pet općina Tuzlanskog kantona. Ovime se žele potaknuti građani na aktivnije učešće u životu zajednice, ojačati društvena kohezija i unaprijediti kulturni, ali i društveni život zajednice.

„Nakon što je prošle godine akcenat stavljen na uređenje društvenih domova i prostora u rubnim zajednicama koja čine mjesta okupljanja građana, podrška manifestacijama je bila slijedeći logičan korak“, navode iz Fondacije tuzlanske zajednice.

Sredstva u iznosu od 10.247KM dodijeljena su iz Fonda za aktivne zajednice putem javnog poziva pri ćemu su aplikanti (građani) obezbijedili 20% učešća. Inače, u organizaciji svih manifestacija biće uključena brojna udruženja i građani okupljeni u lokalnim grupama za razvoj Mreže aktivnih zajednica.

Svi zainteresovani građani, kao i mediji, su dobrodošli!

Naziv manifestacija, mjesto i vrijeme organizovanja možete pronaći u tabeli ispod

Naziv manifestacije Tip Mjesto Općina Datum
Proljetni sajam u Simin Hanu Sajam Simin Han Tuzla 23.4.2016.
11.međunarodna smotra folklora – Dobrnja 2016 Smotra folklora Dobrnja Tuzla od 11. do 19.6.2016.
Dan mjesne zajednice Živinice Gornje Sportski turnir, zabavni i revijalni program Gornje Živinice Živinice 27.7.2016.
Dan za sve nas Sportski, kulturni i zabavni program Gornja Tuzla Tuzla 30.7.2016.
Međunarodni festival tradicije i umjetnosti Festival folklora i veče sevdaha Šerići-Priluk Živinice 6. i 7.8.2016. 
Smotra folklora "Otvorena vrata-Bikodže 2016" Smotra folklora Bikodže Lukavac 6.8.2016
Seonjanka Sportski turnir, sajam, i smotra folklora Seona Srebrenik 19. i 20.8.2016.
Značajni datumi u MZ Hrasno Sportski turnir, zabavni program i smotra folklora  Donje Hrasno Kalesija od 20. do 22.8.2016.
Prošlost za tradiciju, kvaliteta za budućnost Promocija tradicionalne bosanske kuhinje Prokosovići Lukavac 30.9.2016.
Kiseljački dani Sajam, zabavno revijalni program Kiseljak Tuzla septembar 2016.

 

opširnije >>

19.04.16

Odobreno 10.247,00 KM iz Fonda za aktivne zajednice 

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda za aktivne zajednice je na svom prvom sastanku u 2016. godini razmatrala 16 aplikacija za sufinansiranje projekata lokalnih grupa za razvoj zajednica primljenih u I aplikacionom krugu - Poziv za podršku projektima organizovanja kulturno-društvenih događaja u zajednici.

Komisija za dodjelu grantova odobrava dodjelu sredstva za 10 projekta i to:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC

 PROJEKTA

PROJEKAT

ODOBRENI  IZNOS/KM

1

Lokalna grupa za razvoj “GORNJA TUZLA”

UG ˝Eko zeleni˝Gornja Tuzla

Dan za sve nas

1125,00

2

Lokalna grupa za razvoj Simin Hana

UG Agora

Proljetni sajam u Simin Hanu

595,00

3

LGZR Šerići-Priluk

KUD Modrački Mornari Šerići

Međunarodni festival tradicije i umjetnosti

1200,00

4

LGZR Bikodže

UG Omladinac Bikodže

Smotra folklora "Otvorena vrata Bikodže 2016"

1000,00

5

Lokalna grupa za razvoj Seona

NG Folklorna sekcija Seona

Seonjanka

1080,00

6

LGRZ Prokosovići

Udruženje žena „Srce i duša“ Prokosovići

Prošlost za tradiciju, kvaliteta za budućnost

1000,00

7

LGZR Hrasno

MZ Donje Hrasno

Značajni datumi u MZ Hrasno

1100,00

8

Lokalna grupa za razvoj Dobrnja

KUD „Mladi Rudar“ Dobrnja

11.međunarodna smotra folklora – Dobrnja 2016

1087,00

9

LGZR  Živinice Gornje

MZ Živinice Gornje

DAN MJESNE ZAJEDNICE ŽIVINICE GORNJE

1060,00

10

LGZR Kiseljak

NG Savjet MZ Kiseljak

Kiseljački dani

1000,00

                                                                                                      Ukupno odobreno:  10 247,00 KM

Isplata sredstava za odobrene projekte će se izvršiti nakon što aplikanti obezbjede obavezno novčano učešće u projektu u iznosu od 20% od odobrenog iznosa.   


Komisija nije odobrila podršku za sljedeće projekte:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC PROJEKTA

PROJEKAT

TRAŽENI IZNOS

1

Lokalna grupa za razvoj Tinja-Lisovići

UM Tinja

Zaigraj i razigraj

1200,00

2

Lokalna grupa za razvoj Par Selo

UM Par Selo-Dubrave

Ispratimo godinu igrom-folklorna smotra u Par Selu

1200,00

3

Lokalna grupa za razvoj Mramora

KUD ˝Bratstvo i Jedinstvo˝ Mramor

26. August 2016./ Pozitivna priča iz Mramora/

1200,00

4

Lokalna grupa za razvoj Vukovije Donje

KUD ˝7.April˝

Smotra folklora Vukovije Donje

994,00

5

LGZR Vukovije Donje

MZ Vukovije Donje

Umjetnička kolonija Džafići

3200,00

6

LGZR Grabovica

Savjet MZ Grabovica

Mi i dijaspora

1200,00

opširnije >>

11.04.16

Uspješno realizovana inicijativa „Drvo za Angelinu“

Više od stotinu aktivista i članova Mreže aktivnih zajednica iz raznih krajeva Tuzlanskog kantona odazvalo se pozivu Fondacije tuzlanske zajednice da budu dio završnice akcije u okviru inicijative „Drvo za Angelinu“. Angelina Hodžić, osoba koja je vrijedno radila na poboljšanju kvaliteta života u tuzlanskoj regiji, napustila nas je prije tačno godinu dana, no ovom akcijom se zajednica odlučila odužiti njoj.

Na angažovan, ekološki i nesebičan čin svi aktivisti su učinili malo za sebe i puno za generacije koje dolaze i koje će stasavati uz stabla koja su posađena na tuzlanskom Bulevaru, mjestu gdje je Angelina živjela sa svojom porodicom. Bila je to 24. lokacija na kojoj je, uz ranije akcije, posađeno ukupuno 305 sadnica. Predhodnih dana je to učinjeno u pet lokalnih zajednica tuzlanske regije (Tuzla, Živinice, Lukavac, Kalesija i Srebrenik) čime je u potpunosti ispunjen cilj inicijative koja je premašila naša prvobitna očekivanja o učešću građana od ideje do realizacije.

Planeta Zemlja je bogatija za 305 stabala čiji će korjeni jačati s godinama, a sve zahvaljujući nesebičnom zalaganju prvenstveno onih koji su svojim novčanim donacijama omogućili da se sadnice obezbjede, ali i svima koji su nas podržavali u namjeri da cjelokupnu akciju sprovedemo do kraja i, na koncu, učestvovali sa nama u njenom realizovanju.

Sadili smo cvijeće, postavljali žardinjere, klupe i ukupan urbani mobilijar, a akcije sadnje sadnica su u većini zajednica potaknule i uređenje zelenih površina sa odličnim odzivom mještana. Radili su i stariji i mlađi, a koliko ih je u svemu tome nadahnula naša Angelina najbolje se vidjelo iz ispisanih redaka u knjizi sjećanja. Najbolje se to vidi na videu koji je nastao tokom završne akcije u okviru ove inicijative.

Članovi Angelinine porodice, suprug Nermin, kćerke Mirna i Ana, sin Mensur Hodžić, majka Slavka Avramović, sestre Ivana Avramović i Nina Avramović Trninić sa porodicom, kao i tim Fondacije tuzlanske zajednice zahvaljuje se svima na učešću. U nastavku je spisak pojedinaca, porodica i organizacija koje su podržali inicijativu „Drvo za Angelinu“:

Advija Hamustafić Ena i Faris Jašarević Mirna Torbarac
Alma Uščuplić Hajrudin Trle  Mirza Čatibušić
Amir Azabagić Harry Salenius Mirza Jašarević
Amir i Minka Arnautović Husref Selimović Monika Kleck
Amira Abdulahović Ismet Sokoljanin Muniba Mujkić
Amira Grebović Jasmina Mustačević Nela Hukić
Anela Hadžiomerović Jasna Jašarević NGO and Business Audit
Angelika Krüger Jelena-Gordana Zloić Nihad Mešić
Anita Šimić Kasumović JP Šume TK Nina Đezić
Arslan Kutlovac Kendra Seed Paul Cromwel
Asmira Malkočević Kevin Dougherty Razvojni tim OŠ Tušanj
Bedrana Kaletović Kolege sa JP Međunarodni aerodrom Tuzla Refija Selimović
Belma Šišić Kolektiv Trag Fondacije Rick Scavetta
Bengt i Ljilja Johansson Lejla i Nermina Salihčehajić Rita Williams
Charles Twardy Lejla Mehanović Ron Jensen
Cheryl Boyd Lejla Zilić Sabina Ćatibušić
Cindy Elmore Lejla Šišić Sally Toomey
Članovi FK Mladost Solina Maja Okanović Sanja Hajdukov
Članovi KUDa Modrački mornari Maja Vlajić Suljić Sead Avdić
Članovi ORC Tuzla Maja Vranić Sead Grebović
Članovi organizacije Osmijeh za Osmijeh Majda Mehmedović Stefan Alford
Danijela Lukanovic Hribar Marijana Damjanovic Stipe Čogelja
Džana Hadžiomerović Marijana Lechner Svjetlana Mujezinović
Dževida Horozić Marijana Lechner (Skerbinsek) Šemsudin Ćatić
Edin Dervišević Marina Tomić Tatjana Junuzagić
Edin Šišić Mark Najarian Tetiana Katsbert
Edina Malkić Mary Hogan Udruženje oboljelih od celijakije
Edina Šišić Matthias Eichinger Vera Đezić
Elizabeth Hogan Melika Mulaosmanović Vernon Ringland
Elizabeth Simmons-O'Neill Melita Husagić Vesna Bajsanski Agic
Elkhie L Mersiha Hadžiabdić Šljivić Viktorija Liu
Elvir Fejzić Mike Abrams Vince Crawley
Elvira Lović Milan Kajo Zboril Zekerijah Đezić
Emina Memišević Milica i Anton Salaj 2 anonimne uplate
Emir Bašić Mirha Mostarlić  

 

Inicijativa „Drvo za Angelinu“ je uspješno realizirana zahvaljujući donacijama prethodno navedenih osoba, kao i dobrovoljnom angažmanu aktivista iz Lokalnih grupa za razvoj zajednice Fondacije tuzlanske zajednice, mjesnih zajednica i javnih ustanova u 24 naselja u Kalesiji, Lukavcu, Srebreniku, Tuzli i Živinicama: MZ Bikodže, MZ Dobrnja, MZ Dokanj, MZ Donje Vukovije, MZ Gornja Lipnica, MZ Gornja Tuzla, MZ Gornje Živinice, MZ Grabovica, MZ Hrasno, MZ Husino, MZ Kiseljak, MZ Mramor, MZ Novi Grad, MZ Par Selo, MZ Priluk, MZ Prokosovići, MZ Seona, MZ Simin Han, MZ Sjenjak, MZ Solina, MZ Suha, MZ Šerići, MZ Tinja, MZ Tušanj, JU Dom mladih Tuzla, JU Naše Dijete i OŠ Tušanj, a zahvalnost dugujemo i Off-Set štampariji i Pekari Kabil.

Vjerujemo da će ovo biti jedna u nizu dobrih akcija kojom će se zajednica potaknuti na još više aktivizma.

Više fotografija o aktivnostima u svakoj od 24 zajednice možete naći u našoj Facebook galeriji.

opširnije >>

14.03.16

Podrška projektima aktivnih građana se nastavlja

Poštovani građani, korisnici, volonteri, partneri i donatori
želimo vas obavijestiti da će Fondacija tuzlanske zajednice u 2016. godini distribuirati minimalno 250.000KM u projekte građana na području pet gradova TK (Tuzla, Kalesija, Lukavac, Srebrenik i Živinice).  S ciljem razvoja lokalnih zajednica i poboljšanja kvaliteta življenja građana u tuzlanskoj regiji, sredstva će se distribuirati kroz sljedeće programe i fondove podrške:

1.    Program podrške razvoju zajednice
•    Fond Volim Tuzlu
•    Fond za aktivne zajednice
2.    Program podrške mladima
•    Omladinska banka Tuzla
•    Omladinska banka Lukavac
•    Omladinska banka Kalesija
•    Omladinska banka Srebrenik
•    Omladinska banka Živinice
3.    Program podrške otvorenom obrazovanju
•    Fond za otvorene škole
4.    Posebni programi podrške
•    Fond „Vitalis“
•    Fond solidarnosti

Sredstva će biti dodjeljivana transparento, putem javnih poziva tokom cijele godine. Odluke o dodjeli sredstava će donositi nezavisne  građanske komisije imenovane od strane Upravnog odbora  FTZ, u skladu sa politikom i pravilnicima o dodjeli sredstava, te unaprijed postavljenim kriterijima za svaki program ili fond posebno.

U prošloj godini Fondacija tuzlanske zajednice podržala je realizaciju 168 projekata sa ukupnim iznosom od 416.446KM  čime je uveliko prebačen naš prošlogodišnji plan. Zajedno sa aktivnim građanima, radili smo na renoviranju društveni domova, sanaciji šteta od poplava i klizišta, zbrinjavanju pasa lutalica, podržali smo projekte mladih, otvorenih škola, projekte udruženja i neformalnih grupa,  otvorili prvu trening kuću za mlade, stipendirali talentovane mlade sportiste, podržavali projekte iz područja kulture, sporta, zaštite okoliša i mnoge druge. Ukupna vrijednost projekata, uzme li se u obzir volonterski rad i učešće građana, iznosi oko  700.000KM.  

Sredstva su obezbijeđena udruživanjem donacija od strane međunarodnih  donatora, partnera, lokalnih vlasti i biznisa, te pojedinaca.  U dokumentu ispod možete pogledati sve podržane projekte u 2015. godini,  nadamo se da ćete uživati u čitanju našeg informatora o podržanim projektima u 2015!

Srdačan pozdrav od FTZ tima!

opširnije >>

30.03.16

Posadimo drvo za Angelinu!

Angelina Hodžić – osoba koja nas je prerano napustila, a čije su težnje ka unapređenju zajednice bile utkane u brojne projekte koje je Fondacija tuzlanske zajednice realizovala, motivisala je ljude dobre volje širom svijeta da joj se zahvale na ekološki svojstven način. Tako se rodila ideja „Drvo za Angelinu“ kojom smo planirali da posadimo 160 sadnica stabala uz pomoć donacija građana. U kratkom je roku premašen prvobitan plan zahvaljujući velikom odazivu svih onih koji su poznavali Angelinu, ali i cijenili plemenitost akcije. Uspjeli smo sakupiti donacije za kupovinu 205 sadnica, a našu ideju podržalo je i JP „Šume TK“ dd Kladanj doniravši nam još 100 mladih stabala.

Svih 305 sadnica distribuiraće se i saditi u mjesnim zajednicama pet opština Tuzlanskog kantona (Tuzla, Živinice, Srebrenik, Kalesija i Lukavac), odnosno u 24 naselja koja uključena u Mrežu aktivnih zajednica. 

Akcija sadnje će se vršiti prema naznačenom planu i satnici u svakoj zajednici kako je to navedeno u nastavku, a svi zainteresovani građani mogu se priključiti aktivistima i biti dio naše akciji „Drvo za Angelinu“.

Incijativu smo pokrenuli u februaru 2016. godine , a završićemo je sadnjom sadnica u Tuzli, dan nakon godišnjice Angelinine prerane smrti, u subotu 9. aprila. Želja Fondacije tuzlanske zajednice, Angelinine porodice i prijatelja je da nas „Drvo za Angelinu“ uvijek podsjeća na njen entuzijazam, optimizam, ogromno zalaganje u zajednicu.

Upravo zato svi su dobrodošli da budu dio ideje koja čuva uspomenu na osobu koja je mnogo učinila za sve nas.

opširnije >>

05.03.16

Sanitarni čvor Društvenog doma Dokanj predat građanima

Savjet MZ Dokanj i osnivači Fonda „Dokanj u srcu i duši“ pri Fondaciji tuzlanske zajednice riješili su jedan od važnijih infrastrukturnih problema svoga kraja te su mještanima na upotrebu stavili renoviran sanitarni čvor u objektu Doma kulture. Radi se o problemu koji su građani ocjenili kao realno izvodljiv uz njihov angažman, zalaganje mještana u dijaspori, ali i podršku gradskih vlasti.

„Analizirali smo zajednicu i došli do zaključka da se na ovom mjestu okuplja veliki broj našeg stanovništva na raznim kulturnim i sportskim dešavanjima, a da nemamo adekvatan sanitarni čvor. Sa današnjim danom to je prošlost iako se to nekada činilo nedostižnim jer su nam za cjelokupnu realizaciju projekta bile potrebne gotovo dvije godine“, kazao je učitelj područne osnovne škole i predstavnik osnivača Fonda „Dokanj u srcu i duši“ Leon Milošić.

Sanitarni čvor je završen zahvaljujući entuzijazmu, volji i ulaganjima aktivnih građana Doknja i okolnih naselja, a uz veliko zalaganje Savjeta MZ Dokanj. On je, zapravo, tek početak šireg projekta koji ima za cilj unaprijediti život mještana Doknja. Slijedeća će biti dostupnost pitke vode jer je ova mjesna zajednica jedna od rijetkih tuzlanskih sredina u kojoj je gradska voda iz slavine nepoznanica.

Svečanosti su prisustvovali članovi Savjeta MZ Dokanj, angažovani građani Doknja, nosioci projekta, predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice, kao i predstavnici gradske izvršne vlasti.

Početna sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđena putem privatnih donacija uplaćenih u Fond „Dokanj u srcu i duši“ pri Fondaciji tuzlanske zajednice, a koji su građani ovog kraja osnovali u decembru 2014. godine. Pored novčanih, građani su dali veliki doprinos realizaciji projekta i kroz donacije u materijalu i radu mašina, kao i učešćem u volonterskim akcijama tokom pripremnih i završnih radova na objektu.

Značajna dodatna sredstva za renoviranje sanitarnog čvora su obezbjeđena iz budžeta Grada Tuzle na čemu su građani Doknja i okolnih naselja posebno zahvalni Gradskom vijeću i Službi za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica.

 

opširnije >>

25.02.16

Poziv za nove članove Omladinske banke

Tražimo odvažne, mlade i sposobne aktiviste

Fondacija tuzlanske zajednice poziva mlade iz Tuzle, Kalesije, Živinica, Lukavca i Srebrenika na jednogodišnju avanturu pod nazivom OMLADINSKA BANKA! Poziv je otvoren za nove članice i članove Omladinske banke u nabrojanim gradovima, a put do članstva nikada nije bio lakši – dovoljno je da se ispuni google obrazac (link ispod teksta) i već ste dio ove priče!

Oni koji nam se pridruže imaju priliku učestvovati u jedinstvenom procesu koji mladima omogućava da direktno utiču na unaprijeđenje života u lokalnoj zajednici; dobiće edukaciju o tome šta je zapravo Omladinska banka, kako funkcioniše i koji je njen cilj, a u toku godine naučiće kako prepoznati probleme u svojoj sredini, kako timski i u skladu sa principima Omladinske banke pružiti finansijsku podršku za projekte i ideje mladih i mnogo drugih znanja koja su od pomoći u nastavku školovanja i profesionalnog puta.

Mladi iz Odbora Omladinskih banaka imaju priliku putovati, družiti se, učiti i dobro se zabavljati. Zašto to ne bi bila ili bio ti?

„Ponosni smo volonteri Fondacije tuzlanske zajednice u kojoj učimo grupnom donošenju odluka, timskom radu, pisanju prijedloga projekata i sve to radimo na zabavan način. Kroz godinu dana, koliko traje mandat u Odboru Omladinske banke, izgrađujemo sebe i demokratski donosimo odluke. Naša želja je da aktiviramo mlade ljude da se uključe u poboljšanje društvenog života mladih. U sveopštem sivilu mi želimo biti tračak nade u bolje sutra!“, kažu dosadašnji članovi Odbora Omladinske banke.

Konkurs je otvoren  do 1. marta 2016. godine za sve zainteresovane mlade, od 15 do 25 godina, a dobrodošli su svi koji  žele da se educiraju, rade na jačanju svojih kapaciteta i prave pozitivne promjene u svojoj zajednici.

Prijavu možete ispuniti OVDJE, a za više informacija možeš nas kontaktirati na telefon 035 832 363 ili na mailove: obt@fondacijatz.org (Tuzla), obz@fondacijatz.org (Živinice), obk@fondacijatz.org (Kalesija), obl@fondacijatz.org (Lukavac) i obs@fondacijatz.org (Srebrenik).

Na web stranici www.fondacijatz.org nalazi se više informacija o samoj Fondaciji i programu osnaživanja mladih, kao i na našim facebook profilima (Fondacija tuzlanske zajednice i Omladinska banka).

opširnije >>

09.02.16

Zasadite drvo za Angelinu

Dragi naši prijatelji, pozivamo vas da nam pomognete da, u saradnji sa aktivistima iz 24 naselja u Tuzli, Živinicama, Srebreniku, Kalesiji i Lukavcu, sa kojima je Angelina uspješno sarađivala dugi niz godina, posadimo 160 sadnica drveća u sjećanje na našu dragu prijateljicu. 

Želja Angelinine porodice, kolega i prijatelja je da nas „Drvo za Angelinu“ uvijek podsjeća na njen entuzijazam, optimizam, ogromno zalaganje i trud koji je uložila u razvoj zajednica i poboljšanja uslova življenja u našem tuzlanskom kraju. Sadnjom drveća želimo i simbolično pokazati da će nas ovo drveće podsjećati na sve naše drage i rano izgubljene prijatelje, kolege i supružnike, koji su, slično našoj Angelini, živjeli kao istinske humaniste i dobri ljudi, koji su kroz život koračali dostojanstveno, odgovorno i opitimistično, njegujući dobre prijateljske i međuljudske odnose sa svima, te brižno čuvajući prirodno okruženje na lokalnom i globalnom nivou.

U ovu inicijativu možete se uključiti kroz učešće u akcijama sadnje drveća koje će biti organizovano u martu i aprilu 2016, ili kupovinom jedne ili više sadnica drveća. Prosječna cijena jedne sadnice, uzrasta 3-4 godine iznosi 20 KM. Da bi prikupili sredstva za kupovinu željenog od 160 sadnica, upravo smo pokrenuli akciju prikupljanja sredstava putem on-line platforme https://www.ammado.com/community/173992.

Sva prikupljena sredstva će biti iskorištena za nabavku sadnica, o čemu ćemo vas blagovremeno informisati putem ove Facebook grupe i naše web stranice. Sredstva možete uplatiti i direktno putem računa i blagajne Fondacije tuzlanske zajednice kako je navedeno na našoj web stranici: http://www.fondacijatz.org/page/22/38.

Završni događaj inicijative Drvo za Angelinu za 2016. godinu, planiramo organizovati na godišnjicu Angelinine prerane smrti, 8. aprila, 2016. na lokaciji “Oktobarske ulice” u Tuzli, u blizini Angelininog mjesta stanovanja. 

Sadnja drveća je planirana u sljedećim članicama Mreže aktivnih zajednica:

Tuzla (91 sadnica)  Kalesija (15 sadnica)
1. MZ Solina, 3 sadnice 1. MZ Hrasno, 10 sadnica
2. MZ Mramor, 10 sadnica 2. MZ Donje Vukovije, 5 sadnica
3. MZ Simin Hana, 10 sadnica  
4. MZ Gornja Tuzla, 6 sadnica Živinice (30 sadnica)
5. MZ Dragunja, 5 sadnica 1. MZ Gornje Živinice, 10 sadnica
6. MZ Gornja Lipnica, 10 sadnica 2. MZ Šerići, Suha, Priluk, 20 sadnica
7. MZ Dobrnja, 10 sadnica  
8. MZ Tušanj, 10 sadnica Lukavac (13 sadnica)
9. MZ Par Selo, 3 sadnice 1. MZ Prokosovići, 3 sadnice
10. MZ Husino, 5 sadnica 2. MZ Bikodže, 10 sadnica
11. MZ Sjenjak, 3 sadnica  
12. MZ Grabovica, 3 sadnice Srebrenik (11 sadnica)
13. MZ Kiseljak, 3 sadnice 1. MZ Gornja Tinja, 6 sadnica
14. MZ Dokanj, 3 sadnice 2. MZ Seona, 5 sadnica
15. MZ Novi Grad, 7 sadnica  
 

opširnije >>

30.01.16

Godišnja konferencija Mreže aktivnih zajednica

„Šta nam znači aktivna zajednica?“ naziv je godišnje konferencije koja odaje poštovanje ljudima, „običnim“ članovima zajednice, koji kroz građanski aktivizam učestvuju u razvojnim procesima u svojim lokalnim sredinama, a koju je organizovala Fondacija tuzlanske zajednice u partnertvu sa organizacijom Mreža aktivnih zajednica. Na konferenciji su prezentovani uspjesi iz 2015. godine koji su unapirjedili život u lokalnim zajednicama u smislu poboljšanja infrastrukutre, ali i organizovanja kulturnog života kroz razne klubove i sekcije.

„Konferencija promoviše građanski aktivizam i urađene projekte u mikro sredinama, ali i dalje odgovor na pitanje „Zašto je važno biti aktivna zajednica i angažovan građanin unutar takve zajednice?“. Mreža trenutno broji 400 direktnih aktivista u lokalnim zajednicama, a sigurno trostruko više indirektnih učesnika i svi oni su nosioci ideje da se poboljša kvalitet življenja njima i njihovim komšijama“, kazala je Anita Šimić Kasumović, koordinatorica za program razvoja zajednice pri Fondaciji tuzlanske zajednice.

Program razvoja zajednice se odvija u četiri opštine Tuzlanskog kantona (Kalesija, Lukavac, Živinice i Srebrenik) i Gradu Tuzla, odnosno u 18 aktivnih zajednica u kojima se sprovodi proces organiziranja zajednice. Svaka zajednica ima svoj tim ljudi, tzv. loklanu grupu za razvoj koju čine predstavnici savjeta MZ, čelni ljudi svih formalnih i neformalnih udruženja ili javnih institucija kojima Fondacija daje priliku da doprinesu razvoju svojih malih sredina na način da im pruža organizacijsku, ali i finansijsku podršku na tom putu.

„Do sada smo napravili najveću otvorenu binu na području Tuzlanskog kantona za potrebe društvenih aktivnosti u ovom kraju, uredili dječije igralište, uredili dom kulture i salu za vježbanje lokalnog kulturnog društva, nedavno smo obnovili krov na čitaonici u Čanićima, a uskoro će se realizovati i ograđivanje dvorišta područne škole“, kazao je Hazrudin Kišić, aktivista lokalne grupe za razvoj Dobrnja  i predsjednik MZ Dobrnja.

Aktivisti su jednoglasni u ocjeni da je svaka zajednica ulaskom u Mrežu nepovratno poboljšala  kvalitet života svojim građanima, ojačala veze među članovima zajednica, ali i pokazala sa kakvim kapacitetima zajednica istinski raspolaže.

„Naše aktivnosti su bile usmjerene na poboljšanju uslova života ciljanih grupa u zajednici – djece, mladih, penzionera, nezaposlenih i osoba sa invaliditetom. Afirmacija mladih ljudi kroz volonterske aktivnosti snažno se odrazila na zajedništvo unutar zajednice jer su oni svojim nesebičnim radom potakli i druge da se priključe realizaciji projekata, ali ih motivisali da se organizuju i kroz razna udruženja nastave na poboljšanju kvaliteta života u Gornjim Živinicama. Uz projekat iz oblasti ekologije, ponosni smo i na obnovljene društvene prostorije u kojima se aktivnosti sprovode“, kazao je Salim Halilbašić, aktivista lokalne grupe za razvoj Gornje Živinice.

Mreža aktivnih zajednica djeluje na način da njen rad bude prepoznat kao rad organizacije koja zagovara, okuplja aktivne građane i predstavlja njihov demokratski glas u društvu.

opširnije >>

18.01.16

Predstavljen projekat „Do it yourself“ - Kreiraj samostalno – ulaži u mlade

Izraditi bedž, napraviti unikatnu majicu ili ceger sa natpisom koji je vaših ruku djelo nikada nije bilo lakše i povoljnije. To je bila i vodilja tima mladih poduzetnika koji su nakon edukacije organizovane od Fondacije tuzlanske zajednice i Grada Tuzla, kroz tri usmjerena modula od augustu 2015. godine do danas, svoju ideju oblikovali u pravi mali biznis projekat. Tako je njihovo stečeno teorijsko znanje pretočeno u konkretan projekat i realno okruženje.

„Kroz projeka edukacije naučite šta znači poduzetništvo, kako napisati biznis plan, ko se sve može time baviti, šta je sve potrebno i ko je taj ko daje podršku, naročito kada ste mladi i ne znate šta vas čeka na poduzetničkom putu do uspjeha“, kazala je Amila Muratović, polaznica edukativnih treninga.

Projekat naziva „Do it yourself“ (Uradi sam) zapravo je priča o mladima, namjenjena mladima i investiraće u mlade. Svi koji odluče samostalno, a kreativno koristiti jednu uslugu koju su im obezbijedili mladi poduzetnici u prostorijama za mlade koje se nalaze u prizemlju JU Dom mladih Tuzla, to će platiti simbolično, a sva sredstva će se usmjeriti za dalje poduzetničke ideje njihovih vršnjaka.

„Educiranje mladih je put kako ih osamostaliti i odvažiti da sutra baš oni budu veliki poduzetnici. Sama činjenica da naš grad nudi ovakve mogućnosti i pruža priliku mladima da saznaju kako je zaraditi novac za nekoga drugog je motiv svima da koriste usluge dizajniranja „Do it yourself“ biznisa“, kazala je Sanela Karić, koordinatorica projekta.
Samostalna izrada bedževa i samostalno oslikavanje natpisa na majicu ili ceger do sada nije bilo moguće uraditi u našem gradu. Sada, osim u prostorijama za mlade, u Domu mladih Tuzla, ove usluge možete koristiti i u prostorijama LABIRINT-a, multifunkcionalne trening kuće za mlade u Simin Hanu. Usluge mogu koristiti mladi i omladinske organizacije, a sav ostvareni prihod se usmjerava u osmišljavanje i implementaciju novih poduzetničkih aktivnosti za mlade u Fondaciji tuzlanske zajednice i Organizaciji za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“.

opširnije >>
Najnovije
Arhiva
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015