preloader__image

Aktivistica iz Bokavića kod Lukavca disciplinu i odgovornost u radu naučenu kroz edukacije i projekte u zajednici odlučila primijeniti i u politici 

 

U vremenu u kojem za dobrobit lokalnih zajednica sve više ljudi želi raditi što manje, predani i odlučni aktivistice i aktivisti su karika koja nedostaje u izgradnji prosperitetnih zajednica i društva u cjelini. Njihova bespoštedna borba protiv administracije, birokratije, stranačkog nepotizma i drugih vjetrenjača je uzor i inspiracija svima koji su u općoj apatiji i beznađu više ne vide da njihov glas i aktivizam u lokalnoj zajednici mogu život učiniti ugodnijim. 

Jedna od takvih aktivistica je i Vesna Moranjkić iz Bokavića kod Lukavca, koja je svoj aktivistički put počela prije sedam godina, volonterski učestvujući u projektu obnove pješačkog mosta na izletištu Sajla kojeg je odnijela Spreča u poplavama 2014. godine. Tada je, kako kaže, vidjela da običan čovjek može promijeniti stvari u zajednici i biti promjena koju želi vidjeti u društvu. 

- Ponesena tom idejom da se uz malo truda i puno volje može promijeniti nešto u zajednici, odlučila sam nastaviti svoj aktivistički angažman. Kad sam počela razmišljati i razgovarati sa drugim aktivistima šta bi se sljedeće moglo uraditi, vidjeli smo da čak ne moramo imati ni udruženje, nego da možemo čak i kao neformalna grupa građana aplicirati preko Mreže aktivnih zajednica na grant sredstva Fondacije tuzlanske zajednice. Ali čim smo krenuli, naišli smo na prepreke u Mjesnoj zajednici Bokavići, jer nismo pripadali političkoj stranci koja je tada bila na vlasti, kaže ova aktivistica. 

Odlučni da svoju želju da pomognu zajednici sprovedu u djelo, grupa aktivista i entuzijasta na čelu sa Vesnom, odlučila se boriti protiv političkih pritisaka, uvjereni da će samo jedan uspješan projekat u zajednici promijeniti odnos politike prema pojedincima koji ne žele biti u strankama, ali žele učestvovati u razvoju zajednice. 

- Prvi projekat je bio obnova stolarije u Područnoj školi u Bokavićima. Tad su počeli pritisci. Dovodila se u pitanje naša želja, pokušavalo se to predstaviti kao da smo mi politički neprijatelji, ali ništa od toga nije bilo tačno. Mi smo samo željeli da naša djeca imaju uslovne učionice. U školi su vidjeli da će ovaj projekat zaista biti vrijedan i mi smo ustrajali do kraja. Zahvaljujući aktivistima, ali i ljudima koji su vidjeli dobrobit projekta, mi sad imamo tople učionice zimi, poručuje Vesna. 

U međuvremenu, Vesna je prošla nekoliko treninga i edukacija u organizaciji Fondacije i MAZ-a usmjerenih na razvoj lidera u zajednici, gdje je naučila šta znači biti odgovorna aktivistica i kako upravljati projektima od lokalnog značaja, te je uspostavila veze sa drugim aktivistima, ali i potencijalnim donatorima, uz pomoć kojih je nastavila raditi na razvoju zajednice. Kako sama kaže, upravo ovo joj je donijelo potrebnu podršku, znanja i vještine zahvaljujući kojima sad može sama realizovati ideje u zajednici. 

- Vidjela sam da je moguće raditi ovako, ali sam shvatila da je, zbog sveprisutnosti politike, a radi dugoročnih ciljeva, mnogo lakše ukoliko se stvari rade sistemski, iznutra, ujedno mijenjajući postojeći sistem i prilagođavajući ga građanskim potrebama. Kad smo završili sa školom odlučila sam se učlaniti u jednu političku stranku, jer sam svoj aktivizam željela unaprjeđivati kroz rad u Vijeću svoje Mjesne zajednice, kaže Vesna. 

Naredni projekat kojeg se zajednica prihvatila, sada uz Vesnu kao potpredsjednicu Vijeća MZ Bokavići, jeste obnova Doma kulture Bokavić, koji je od 1974. godine, kada je izgrađen, do rata bio centar društvenog života u ovom naselju. Zahvaljući svojim aktivistima, Bokavići će već do kraja godine dobiti novo mjesto za okupljanje i aktivnosti. 

- Sad se stvorio takav ambijent da ljudi, koji su godinama posmatrali sa strane kako zajednica zaostaje, sada vide da ima smisla udružiti snage i ličnim angažmanom promijeniti zajednicu. A Mjesna zajednica je sada tu da ljudima pomogne da se aktivno uključe u rješavanje problema, zaključuje Vesna Moranjkić.