preloader__image

Fond za mlade usmjeren je na podršku realizaciji inicijativa mladih koje imaju za cilj podstaknuti mlade da učestvuju u aktivnostima i kreiranju sadržaja za dobrobit zajednice i unaprjeđenje položaja mladih u tuzlanskoj zajednici. Podrška iz ovog fonda realizuju se u okviru Programa za mlade po modelu "Omladinska banka" što znači da odluku o distribuciji sredstava, praćenje realizacije ideja i podršku mladima u realizaciji iz ovog fonda donose također mladi ljudi. Kroz lični doprinos i aktivno djelovanje u zajednici, mladi imaju priliku da preuzmu inicijativu i da predlože projekte za poboljšanje uslova življenja u lokalnoj zajednici i otvaranje novih sadržaja i mogućnosti za mlade. U toku godine budu otvorena dva javna poziva (proljeće i jesen) na koji mogu aplicirati omladinske organizacije i neformalne grupe mladih ljudi sa područja Tuzlanskog kantona. 

Javni poziv

Javni poziv za podršku projektima omladinskih organizacija i neformalnih grupa mladih

Fondacija tuzlanske zajednice (u daljnjem tekstu: Fondacija) poziva omladinske organizacije i neformalne grupe mladih da predlože projekte koji će omogućiti mladima da se aktivno uključe u aktivnosti i kreiranje sadržaja za dobrobit zajednice i unapređenje položaja mladih u Tuzlanskom kantonu.

Uz podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ) i Freudenberg fondacije, Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima omladinskih organizacija i neformalnih  grupa mladih sa područja Tuzlanskog kantona.

Podrška se realizuje kroz projekat „Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u TK“ koji ima cilj unaprijediti okruženje za podršku aktivnom civilnom društvu i društvenim inovacijama koje je usmjereno održivom, ekološkom i inkluzivnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Ukupna finansijska vrijednost izdvojena za podršku projektima mladih u ovom javnom pozivu iznosi 30.000,00 KM.

CILJEVI FONDA

  • Osnaživanje kapaciteta mladih u svim sferama njihovog djelovanja.
  •  Osnaživanje mladih na samostalno donošenje odluka i djelovanje u lokalnoj zajednici.
  • Osnažiti omladinski sektor kroz jačanje programskih i organizacionih kapaciteta omladinskih organizacija.

Više informacija možete dobiti OVDJE.

Ko može aplicirati?

  • Registrovana udruženja mladih sa područja Tuzlanskog kantona (Član 4, Zakon o mladima FBIH, stav 2);
  • Neformalne grupe mladih od najmanje 3 člana sa područja Tuzlanskog kantona (Član 4, Zakona o mladima FBiH, stav 1).

Rok za prijavu

JAVNI POZIV JE ZATVOREN.