preloader__image

Centralno grijanje za 88 učenika u Dobrnji

Područna škola u Dobrnji, prigradskoj zajednici Grada Tuzle, godinama se suočavala s problemom centralnog grijanja. Peć nedovoljne snage koja nije mogla zagrijati školu nalazila se u prostoru same škole, umjesto u pomoćnom objektu. Kotlovnica u sredini škole značila je unošenje uglja kroz prostor u kome borave djeca, prljavštinu i nezdravo okruženje.

Danas je suradnjom svih organizacija u Dobrnji, mjesne zajednice, mještana, roditelja učenika i same škole i uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, ovaj problem konačno riješen. Puštena je u rad nova kotlovnica. Nakon 50 godina stara peć je zamijenjena novom. Kotlovnica je izmještena u pomoćnu prostoriju izvan prostora u kome borave djeca i uposlenici škole. Prostorija je prilagođena za potrebe kotlovnice, izgrađen je novi dimnjak, a nova kotlovnica je spojena na već postojeći sistem centralnog grijanja škole. Uposlenici škole i učenici  dobili su dobre uslove za rad.

Ono što posebno raduje jeste da područnu školu u Dobrnji pohađa čak 88 učenika od prvog do petog razreda. Radi se o jako živoj lokalnoj zajednici. Za današnje puštanje u rad nove kotlovnice lokalni KUD „Mladi rudar“ i učenici škole pripremili su mali kulturno-umjetnički program na radost mještana i posebno roditelja mališana koji su nastupali.

Dobra suradnja mještana u samoj Dobrnji dovela je do uspješnog ostvarenja mnogih projekata. Izmještanje kotlane 15. je po redu projekt koji je Lokalna grupa za razvoj Dobrnja provela uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice i Mreže aktivnih zajednica. Svi projekti do sada su se pokazali kao uspješni te se koriste i danas na zadovoljstvo mještana. Mještani Dobrnje pokazali su kako se slogom i zajedničkim radom mogu postići zaista fantastični rezultati!