Mirza Mujezinović: Ovogodišnji kamp Omladinske banke posvećen je ekologiji i filantropiji

Završen je još jedan Kamp Omladinske banke u Bosanskoj Otoci koji Omladinska banka Fondacije tuzlanske zajednice organizira još od 2013. godine. Kamp je prilika mladim aktivistima Omladinske banke za druženje, ali i daljnju edukaciju kako bi uspješno obavljali svoje dužnosti u odborima Omladinske banke.

Povodom kampa, ali i drugih aktivnosti Omladinske banke razgovarali smo sa našim kolegom Mirzom Mujezinovićem, koordinatorom projekta Omladinske banke, koji je ujedno i učesnik kampa. Odmah na početku pitali smo Mirzu šta je to zapravo kamp Omladinske banke:

Kamp Omladinske banke je redovna godišnja aktivnost predviđena za članove odbora Omladinske banke na kojoj mladi iz pet gradova i opština (Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac i Kalesija) stiču edukaciju iz različitih tema i oblasti i pri tome se međusobno upoznaju, druže i razmjenjuju iskustva o radu odbora Omladinske banke iz kojih dolaze.

Prvi kamp Omladinske banke održan je 2013. godine i od tada se svake godine održava bez prekida i to u augustu mjesecu. Unazad par godina, kamp se održava u Bosanskoj Otoci, tačnije u Camp Colony koji nudi sve što je potrebno za jedno istinsko kampersko iskustvo, a ujedno daje mogućnost da se sve programske aktivnosti realizuju bez problema.

Nakon toliko godina, kamp je već postao lijepa tradicija. Samo ove godine učestovalo je 80 mladih aktivista, kaže nam Mirza:

Ove godine je na kampu bilo prisutno osamdeset mladih ljudi iz svih pet odbora Omladinske banke zajedno sa volonterima Fondacije tuzlanske zajednice koji su se potrudili da učesnicima omoguće neometan rad i ugodan boravak na kampu.

Sam kamp daleko je više od samo druženja i kampiranja. Tematski je posvećen temama bitnima za mlade i za zajednicu iz koje dolaze. S obzirom na ozbiljnu klimatsku krizu s kojom se suočavamo, kamp je ove godine bio posvećen ekologiji:

Pored učestale teme, filantropije, koja je osnovna vrijednost rada Fondacije tuzlanske zajednice i stalna tema kampa, ove godine smo kao drugu temu odabrali ekologiju. Tim Fondacije tuzlanske zajednice i Omladinske bankeodlučio je ovo godine pažnju posvetiti očuvanju okoliša i klimatskim promjenama koje predstavljaju goruće i glavno pitanje na globalnom nivo te smo željeli da mlade dodatno edukujemo po pitanju toga.

Zamolili smo Mirzu da nam sumira utiske s ovogodišnjeg kampa. Zanimalo nas je kako su mladi reagovali na teme i šta su naučili.

Kao i svake godine, mladi su uvijek iznova oduševljeni kampom. Nova poznanstva, iskustva, saznanja i vještine koje steknu tokom četverodnevnog kampa, veliki su motiv i podstrek svima njima da se još aktivnije uključe u rad svojih odbora i još više doprinesu razvoju svoje zajednice. Zaključci učesnika/ica kampa su da kao filantropi pomažemo da se naša zajednica razvije i kao pojedinci sami možemo doprinijeti tome. Savjesno odlaganje otpada, spoznaja problema, mijenjanje naših navika i odnosa prema prirodnom okruženju su najvažniji koraci ka spašavanju naše planete. Svaki pojedinac ima odgovornost i moć da napravi promjenu u svrhu očuvanja našeg okoliša i naše zajednice, jer svi smo jednako odgovorni za naš jedini dom..
 

Ljetni kamp nije jedina  već samo jedna od niza aktivnosti Omladinske banke u 2019 godini. U sljedećim sedmicama i mjesecima, pred članovima odbora Omladinske banke burni su dani jer počinje velika kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“.

Ovo je šesta po redu kampanja ˝Budi junak-junakinja svoje zajednice˝i ove godine kao i prethodnih biće ispunjena brojnim aktivnostima koje su usmjerene stvaranju boljeg afirmativnog okruženja za mlade. Već od petka, 09.08., slijede nam posjete grado(načelnicima) u gradovima i opštinama u kojima Fondacija tuzlanske zajednice djeluje.  To je prilika za sve pojedince, organizacije i udruženja koja žele da iznesu svoje probleme, prijedloge i rješenja za ista da to učine pred predstavnicima lokalne vlasti i da kroz razgovor sa njima dođemo do zajedničkog rješenja pogodnog svima nama. Također, u ponedjeljak, 12.08. na Međunarodni dan mladih, sa početkom od 11:00, u Cafe baru Sloboda, planirana je aktivnost "Youth monday" na kojoj ćemo zvanično započeti kampanju "Budi junak/junakinja svoje zajednice". U augustu mjesecu ćemo jako mnogo raditi na promociji aktivnih mladih-junaka i junakinja naše zajednice; nastavljamo i sa uspostavljanjem partnerstava sa preduzećima i pojedincima koji žele podržati kampanju. U septembru  ćemo otvoriti poziv za podršku idejama mladih, a u oktobru ćemo dodijeliti sredstva najboljima, nakon čega slijedi ˝Potraga za blagom˝, odnosno predstavljanje ideja mladih predstavnicima preduzeća koje su podržale kampanju. Kampanja će i ove godine biti zatvorena 05. decembra konferencijom za mlade na Međunarodni dan volontera.

Više o kampanji „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ možete pročitati na linku:

http://www.fondacijatz.org/page/41/7696

Treba istaći da sve te aktivnosti za mlade u Fondaciji tuzlanske zajednice vode mladi ljudi!

Tako je. Na svim ovim aktivnostima rade mladi ljudi-bilo da su uposleni, bilo da su volonteri i to je jedna od vrijednosnih propozicija i pristupa u radu Fondacije tuzlanske zajednice i zlatno pravilo u radu Omladinske banke.  Podrška starijih kolega je prisutna ali je akcenat  stavljen na uključivanje i vođenje od strane mladih. Također, treba napomenuti da ovaj proces svake godine prolazi nova grupa mladih (njih stotinu) što je još jedno od pravila Omladinske banke, a to je da bude otvorena za sve.