preloader__image

Tehnološke operacije: Na mladim inženjerima leži budućnost

Ono što pokreće našu civilizaciju su inženjeri. Pogotovo mladi inženjeri na kojima leži budućnost. Za napredak čovječanstva presudno je važno školovanje novih mladih kadrova. Prepoznali su to i društveno odgovorni biznisi kada su u prošlogodišnjoj kampanji Budi junak/junakinja svoje zajednice podržali studente Tehnološkog fakulteta u Tuzli i pomogli im da pokrenu rad svog udruženja u sklopu projekta „Tehnološke operacije“.

Studentsko vijeće Tehnološkog fakulteta okuplja sve studente ovog fakulteta. U novembru 2018. godine student su dali sebi za cilj da povećaju broj volonterskih aktivnosti na Tehnološkom fakultetu, uključe se u sve strukture kreiranja i organizovanja nastave na fakultetu, te da povećaju broj aktivnih studenata unutar vijeća.

Uz pomoć kampanje Budi junak/junakinja svoje zajednice Studentsko vijeće podržano je sa 3.659,50 KM. Omogućilo je to studentima registraciju udruženja, opremanje prostora, posjete industrijskim postrojenjima i bavljenje naučnim radom.

Polovinom novembra 2018, Vijeće je napravilo akreditacije za sve studente Tehnološkog fakulteta. U period od 7.11. do 11.11. student su ugostili studente Kemijsko tehnološkog fakulteta sa Sveučilišta u Splitu, na fakultetu je upriličen Simpozijum za studente iz Tuzle i studente iz Splita, organizovane su posjete fabrikama Soda Sisecam Lukavac, Cementara Lukavac, posjete laboratorijama i zajednička druženja što je omogućilo studentima uvid u procese proizvodnje i razmjenu iskustava s kolegama iz Splita.

U decembru su naši junaci uzvratili posjetu kolegama u Splitu. Posjetili su Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, slušali su predavanje „Vinska staza Hrvatske“, posjetili tvornici plastičnih dijelova „AD Plastik“, obilšli laboratorije Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu te slušali predavanje „Matematika u slici“ i „Separacija industrijskog otpada”. Bila je to odlična prilika za upoznavanje s radom Kemijsko tehnološkog fakulteta sa Sveučilišta u Splitu, tamošnjim institutima i industrijskim pogonima što je svakako vrijedno iskustvo budućim inženjerima.

Naši junaci nisu mirovali ni na samom kraju godine. Fabriku cementa Kakanj posjetili su 24. decembra kao dio praktične nastave na projektima Procesna mjerna tehnika i Cementni kompoziti. Studenti su se upoznali sa najsavremenijim oblicima mjernih analiza cementa i betona.

Kako bi približili Tehnološki fakultet javnosti i novim studentima, studenti okupljeni u Studentsko vijeće su zajedno sa menadžmentom fakulteta organizirali Dan otvorenih vrata na Tehnološkom fakultetu. U okviru ove manifestacije učenici srednjih škola su imali priliku obići laboratorije i učestovati u izvođenju eksperimentalnih vježbi koje su im pripremili studenti i asistenti.

Osim s kolegama iz Splita, Studentsko vijeće surađivalo je i sa kolegama iz Zagreba. Vijeće je učestvovalo u organizaciji Biotehnijade, internacionalnog druženja studenata naše regije, zajedno sa studentskim zborom Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Studenti su boravili  u Poreču zajedno sa studentima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije i osvojili medalje u fudbalu, odbojci i pikadu.

Pored svih ovih aktivnosti podrškom iz prošlogodišnje kampanje Budi junak/junakinja svoje zajednice Studentsko vijeće uspjelo je renovirati prostorije Studentskog vijeća Tehnološkog fakulteta, organizovati sastanke na mjesečnom nivou, učestvovati u radu Naučno-nastavnog vijeća Tehnološkog fakulteta i održati svoju izbornu skupštinu.

Podrška projektu “Tehnološke operacije” odličan je primjer koliko je potrebna i korisna direktna suradnja biznisa i omladinskog sektora. Uz podršku društveno odgovornih preduzeća studenti su uspjeli posjetiti industrijske pogone, institute, laboratorije, razmijeniti iskustva sa kolegama iz cijele regije i steći prijeko potrebna znanja koja će im koristiti kada se uskoro nađu na tržištu rada.