preloader__image

Adisa Ajšić, frizerka iz Tuzle, korisnica je podrške koju je Fondacija tuzlanske zajednice  u okviru USAID BiH programa „Snaga loklanog“ dodijelila za pokretanje vlastitog biznisa 

Od trenutka kada je dobila svoju prvu platu radeći kao frizerska pripravnica, Adisa Ajšić iz Tuzle je znala da će jednog dana imati svoj salon. Znala je i da će za to trebati i hrabrosti i odlučnostii da ostvarenje sna neće doći preko noći. Za nju je došlo nakon 15 godina. Hrabrost za osamostaljenje je sazrela prošle godine i, premda nije imala dovoljno ušteđenog novca, odlučila se na ovaj hrabar korak i počela tražiti prostor za salon. 

„U meni se nešto promijenilo i jednostavno sam morala započeti svoj posao. S mužem sam dogovorila da otvorim salon, ali nismo imali dovoljno novca. Bilo je nešto ušteđevine, ali ne dovoljno. Osim toga, nisam znala ni kako bih započela, odakle krenuti. Sretna slučajnost je bila da je Fondacija tuzlanske zajednice u tom trenutku otvorila poziv za podršku budućim poduzetnicima kaže ova frizerka. 

Program je podrazumjevao finansijsku podršku  i edukaciju iz oblasti poduzetništva, ali ono što je najvažnije za Adisu bila je to prilika da nauči kako da razvije svoj biznis i svoju ideju stavi na papir, da kreira svoj biznis plan. Tokom dva mjeseca edukacije budući poduzetnici naučili su osnove upravljanja malim biznisom, kao i osnove pisanja biznis plana. Po završetku edukacije, najbolji biznis planovi su podržani finansijski.  

Upravo je edukacija, kako kaže Adisa, ono što je nedostajalo za otvaranje vlastitog salona. 

„Edukacija je bila odlična. Ja sam iz prakse znala kako se vodi salon, kako se vode knjige, kako se nabavlja materijal i oprema, ali ono što sam naučila na edukaciji ulilo mi je hrabrost da krenem sama. Naučila sam razmišljati kao poduzetnica, gledati i planirati unaprijed, kako raspolagati novcem. I da nije sve u tome koliko se u momentu zaradi, nego kako tu zaradu rasporediti da se održava biznis“, kaže Adisa Ajšić. 

Prema biznis planu kojeg je pripremila na edukaciji, Frizerski salon „Una“ u tuzlanskom naselju Irac Adisa je trebala otvoriti s početkom 2023. godine, a prvu pripravnicu zaposliti nakon pola godine rada. Posao je krenuo dobro, pa je pripravnicu angažovala već nakon tri mjeseca, a sad se nada da će uskoro i zastalno zaposliti jednu osobu. Iako je vođenje biznisa u današnjem ekonomskom okruženju jako izazovno, kaže da se nije pokajala ni u jednom trenutku. 

„U početku je to velik finansijski teret, ali ovakvi podsticaji mnogo olakšaju, a posebno edukacije u kojima ste od početka usmjereni gdje treba. Ja sam vjerovala u sebe, znala sam da vrijedim i odlučila sam to okrenuti u svoju korist. Sad radim i više nego ranije, ali i više zaradim nego dok sam bila zaposlenica. Sad imam više želje za radom, motiviše me ovaj izazov, a osjećam i da se razvijam kao osoba i kao poduzetnica. Ponosna sam što kao žena imam svoj mali biznis i što nisam više samo radnica koja ima fiksno radno vrijeme. Sad se puno bolje osjećam“, kaže ova poduzetnica. 

Adisa Ajšić jedna je od četiri učesnika programa poduzetništva Fondacije tuzlanske zajednice i čije su biznis ideje, nastale na edukaciji, finansijski podržane sa ukupno 20.000 KM. Ova aktivnost provodi se u okviru USAID BiH programa "Snaga lokalnog", a provodi je Fondacija tuzlanske zajednice u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“.