preloader__image

Utorkom i četvrtkom dvadesetdvogodišnji Edin Bečić budi se sa osmijehom na licu i sav uzbuđen se sprema za treninge u Atletskom klubu Sloboda Tehnograd. Tim danima on je atletičar.

I Edinova mama, Zumra Bečić, predsjednica Udruženja roditelja djece i osoba sa smetnjama u razvoju „Hrabro srce“ Tuzla, sretna je kad Edin s prijateljima trenira, druži se i zabavlja: „Edin ima usporen psihomotorni razvoj, hiperaktivnost i probleme s vidom. 2014. godine je imao transplantaciju desne rožnjače, a u budućnosti će morati transplantirati i lijevu. Naša borba je drugačija, stvari koje drugi uzimaju zdravo za gotovo za djecu kao što je Edin su izazov. Ali, danima kad je trening, on se, bez obzira na sve, osjeća kao i sva druga djeca, kao svi drugi sportisti. Zato mu nije bitno da li pada snijeg, kiša ili je pretoplo, uvijek jedva čeka svoje treninge.“

Dok traju treninzi, roditelji, mahom majke, druže se i strpljivo čekaju svoju djecu. Rezultati i promjene koje vide na njima su ogromni, složno poručuju. Bečić objašnjava kako je Edin imao jako povijenu kičmu i bio vrlo nestabilan kada bi pokušao trčati. Danas on s osmijehom na licu juri i preskače prepreke. Ovakvih primjera je mnogo, no promjene nisu došle preko noći.

Sport kao model inkluzivnog djelovanja

Važnost inkluzije kroz sport u Atletskom klubu Tehnograd Sloboda uvidjeli su još davno. Projekti koje realizuju dokaz su da uz malo dobre volje svijet može biti bolje mjesto i za one koji nemaju dovoljno prilika.

„U ovogodišnjem projektu koji smo realizovali uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice, učestvovalo je preko stotinu djece. Od toga su njih 30 djeca sa poteškoćama u razvoju. Kroz zajedničke treninge smo, nadam se doprinijeli tome da se osjećaju prihvaćeno, da nauče i zavole pomjerati svoje granice, izgrade samopouzdanje, ali smo s druge strane nastavili podsticati naše atletičare da prihvate različitosti, budu emaptični i solidarni. Ovdje se o inkluziji ne priča, ovdje se inkluzija živi“, kaže Jasmin Gavranović, jedan od trenera u Klubu. On dalje objašnjava kako rad jeste izazovan, ali da to kao sastavni dio posla nije nikakva prepreka ako se djeca istinski vole.

Budući da su društvena stigmatizacija i diskriminacija glavne prepreke u BiH koju utiče na sposobnost djece sa poteškoćama u razvoju da dobiju adekvatne usluge, važnost ovakvih inicijativa od velikog je značaja. Sport kao važan dio života svakog čovjeka utiče na poboljšanje kvalitete života i zdravlja, a kada su osobe s različitim oblicima invaliditeta u pitanju, benefiti bavljenja sportom su mnogo veći.

Aktivisti utabali put boljoj zakonskoj regulativi u oblasti sporta

Direktorica Atletskog kluba Sloboda Tehnograd, Kada Delić Selimović kaže da podrška lokalnih vlasti kad je riječ o organizaciji aktivnosti, nikada ne manjka: „Problema kad je riječ o sportu u BiH i inkluziji ima puno, ali mi radimo ono što možemo. Jako nas raduje činjenica da je Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK promjenom Zakona o sportu, usaglasilo pravila i propozicije ostvarenih rezultata osoba sa poteškoćama u razvoju u ravnopravan status sa osobama bez invaliditeta. Ovo će omogućiti vrednovanje sportista na jednak način. Čvrsto vjerujemo da je naš doprinos ovome veliki i da su sve naše inkluzivne aktivnosti utabale put pozitivnim promjenama koje se polako dešavaju.“

Edin Bečić, atletičar s početka naše priče jedan je od mladih lidera inkluzije u sportu u BiH. Uz veliku podršku svog mentora, trenera Jasmina Gavranovića, u narednom će periodu nastaviti sigurno koračati naprijed rušeći predrasude i uvijek iznova istinski uživati u druženju sa svakim ko mu pruži priliku da pokaže ko je, kakav je i šta sve može. Biti lider inkluzije upravo je to. Pokazivanje svijetu da su osobe s poteškoćama u razvoju ravnopravne u mnogim stvarima i da fokus s onoga šta ne mogu treba biti na onome šta sve mogu. Jer mogu mnogo više nego što znamo.