preloader__image

U organizaciji Fondacije tuzlanske zajednice održan trodnevni trening na temu "Projekt menadžment - pisanje projektnog prijedloga" 

 

Dvadeset i pet aktivista iz lokalnih zajednica i predstavnika lokalnih samouprava sa područja Tuzlanskog kantona uspješno je okončalo trodnevni trening na temu "Projekt menadžment - pisanje projektnog prijedloga", koji je Fondacija tuzlanske zajednice realizirala kroz projekat "Naša zajednica je naša odgovornost" u saradnji sa USAID BiH u okviru programa Snaga lokalnog. Cilj programa je bio osposobiti 25 predstavnika lokalnih zajednica i samouprava kako bi što efikasnije radili na poboljšanju rada svojih organizacija i ustanova, a sve u cilju jačanja kapaciteta lidera civilnog sektora na putu ka stvaranju samoodržive BiH.

- Projekt menadžment je izuzetno važan za rad i održivost organizacija civilnog društva, ali i za rad subjekata iz drugih sektora. Zato smo i ove godine realizovali trening na ovu temu kako bi osnažili kapacitete predstavnika organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i javnih ustanova, unaprijedili saradnju i podstakli njihovo učešće u životu zajednice. Nakon treninga predstavnicima organizacija civilnog društva ćemo dati i savjetodavnu podršku vezanu za finansijsku održivost organizacija, ali i mogućnost da sa svojim inicijativama apliciraju na sredstva Fonda volim svoj grad i Fonda za mlade pri Fondaciji tuzlanske zajednice, kazao je Ismet Sokoljanin, direktor Odjela za marketing i filantropiju Fondacije tuzlanske zajednice. 

Trening je održao certificirani EU TaC trener i konsultant Jasminko Arnautović, pružajući učesnicima osnovna znanja za pripremu i pisanje projektnog prijedloga. Ova znanja učesnici mogu iskoristiti u kasnijem pisanju projekata svojih organizacija i institucija prema domaćim i stranim donatorima. 

Među učesnicima su i predstavnici ŠEST organizacija, koje su ušle u mentorski program Fondacije tuzlanske zajednice, kroz koji će dodatno ojačati svoje kapacitete. Jedna od organizacija je i Udruženje mladih žena GirlThing iz Tuzle, čija je misija povećati broj žena i djevojaka u IT sektoru realizacijom projekata i kampanja. 

- Edukacija u oblasti pisanja projekata je nešto što nam može itekako pomoći da pravimo bolje edukacije, da pravimo kvalitetnije projekte za buduće korisnike i da kvalitetnije doprinesemo našem cilju. Do sad smo imali nekoliko projekata koji su bili poprilično uspješni, ali ovakve edukacije mogu samo doprinijeti tome da imamo i projekte većeg obima i projekte bolje kvalitete, kazala je Belma Babović, iz udruženja Girl Thing. 

 

Na treningu je učestovala i predstavnica Udruženja mladih Baum iz Banovića, koji su također jedna od organizacija u mentorskom programu Fondacije. Kao nova članica udruženja, Lejla Mahmudbegović se nada da će nakon ovog treninga moći kvalitetnije doprinijeti radu udruženja. 

- Nadamo se da ćemo na ovaj način moći pisati bolje projekte, a u konačnici i da će nam se otvoriti vrata ka novim i jačim donatorima, kazala je ova aktivistica. 

Na treningu su učestvovali i predstavnici lokalnih samouprava, sa kojima je Fondacija tuzlanske zajednice ove godine potpisala sporazume o saradnji. Jasmina Mujkić Ćatić iz Gradske uprave Lukavac se nada da će ovaj trening pomoći gradu čije je strateško opredjeljenje okrenuti se prema Eu fondovima. 

- Grad Lukavac ima viziju razvoja lokalne zajednice kroz pisanje projekata i apliciranje prema EU fondovima. Ova edukacija će nam biti od velike koristi, jer smo od trenera, koji inače ocjenjuje projekte EU, naučili nove metodologije i kako unaprijediti svoje projektne ciljeve, da bismo mogli bolje da filtriramo ono za šta inače apliciramo. Kvalitetniji projekti garantuju kvalitetniji pristup EU fondovima, a to će poboljšati uslove života unutar zajednice, kazala je Jasmina Mujkić Ćatić. 

Trening se realizuje u okviru projekta "Naša zajednica je naša odgovornost" koji Fondacija tuzlanske zajednice implementira u okviru USAID BiH (Američka agencija za međunarodni razvoj u BiH) programa "Snaga lokalnog". 

Više informacija o javnom pozivu za Fond Volim svoj grad možete pronaći OVDJE, a za Fond za mlade OVDJE.