preloader__image

„Naš glas“: Snaga Bosanske žene

Udruženja za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu "Naš Glas" osnovano je 2012. godine. Danas okuplja 21 članicu i člana, žrtve seksualnog nasilja iz proteklog rata.

Kako nam kažu članice udruženja, imaju aktivne i pasivne članove. Prošlo je već dosta godina, dio članova ne živi u Tuzli, dio je već u godinama i ne može prisustvovati stalnim aktivnostima udruženja.  Ipak, jedna od najaktivnijih i najvedrijih je najstarija članica, gospođa je od 73. godine. Tokom današnje posjete zatekli smo ih u radnoj atmosferi.

Razlog naše posjete udruženju je projekt „Radnookupaciona terapija”. Članice udruženja organizirale su se i počele izrađivati unikatne ručne radove. U malom prostoru na tuzlanskom Korzu  okupljaju se svakog ponedjeljka, druže se, razgovaraju i – heklaju. Izrađuju ženske torbe, pape, šalove, razne vrste kapa, jastučiće od lavande i razne druge heklane proizvode od konca i vune. Proizvode i po narudžbi.

Fondacija tuzlanske zajednice podržala ih je sa 1141 KM iz Fonda „Volim Tuzlu“. Novac je iskorišten za nabavku vune, konca, igli za pletenje i drugog materijala. Rezultate gledamo danas u vidu prelijepih torbi, kapa i drugih rukotvorina.

Jedna od članica priča “Heklanje je bolje od svakog antidepresiva. Puno nam to znači, opušta nas.” Unikatne proizvode prodaju po jako povoljnim cijenama. Cijene ženskih torbi kreću se od 30 KM do 50 KM. Dio novca namijenjen je za kupovinu novog materijala, a ostatak kao naknada članicama za njihov rad.

Atmosfera u udruženju je pozitivna i pomalo neobična. Prostor je mali, neuslovan i tijesan. Iako se nalazi u centru Tuzle, nema struju ni grijanje. Međutim, to ne sprječava članice da svoj rad začine pričom, šalom i smijehom. Iako se trude biti pozitivne, razgovor ponekad ipak skrene i prema proživljenim traumama. “Ja sanjam…” bila je česta rečenica. 

Usprkos svemu, igle i dalje zvekeću, a ispod vrijednih i vještih ruku polako nastaju novi unikatni radovi. Jedna od gospođa hekla preko dvostrukih naočara, a najstarija članica danas je završavala novu torbu vedrih boja. U blizini se nalazi jedan od tuzlanskih kafića čija muzika se čuje i u prostorijama udruženja. Neobičan spoj novih trendova i starih zanata, a sve to sa korisnom i humanom misijom.

Rad ovih vrijednih i jakih žena možemo podržati svi, kupovinom njihovih proizvoda. Zaista prelijepe ručne radove možete naručiti na broj telefona: 061 411 148 ,Mirsada Tursunović, predsjednica udruženja. Prikupljeni novac pomoći će članicama udruženja da nastave svoju misiju pružanja podrške žrtvama seksualnog nasilja. A podrška je itekako potrebna.

Fond „Volim Tuzlu“ koji je pomogao da ručni radovi članica „Našeg glasa“ postanu stvarnost otvoren je za aplikacije do 9. oktobra. Pročitati više i prijaviti se možete na linku:

http://www.fondacijatz.org/page/39/1096

Pogledajte fotografije: