preloader__image

Biznis kafa 4 – Razgovori sa poduzetnicima

Fondacija tuzlanske zajednice u petak je u bašti Hashtag Autor organizovala već tradicionalno druženje pod nazivom „Biznis kafa 4 – razgovori o poduzetništvu“. Tom prilikom potpisani su ugovori sa dobitnicima podrške iz Fonda za poduzetništvo. Preko 50 000 KM podrške distribuiraće se za najbolje start-up ideje i prihodovne aktivnosti domaćinstava.

Ove godine Fondacija tuzlanske zajednice podržala je razvoj šest start-up biznisa sa ukupnim iznosom od 30 000 KM, dok je 19 osoba dobilo podršku za razvoj svojih prihodovnih aktivnosti domaćinstava u oblasti poljoprivrede i stočarstva, u ukupnom iznosu od skoro 22 000 KM.

Pored finansijske podrške, pokretači start-up biznisa i prihodovnih aktivnosti za svoja domaćinstva su učestvovati u dvomjesečnom ciklusu besplatnih edukacija o poduzetništvu, nakon čega su dobili priliku da, uz podršku stručnih mentora, apliciraju za finansijsku podršku za svoj biznis plan.

Dženana Žilić osnivačica predškolske ustanove „Zubić vila“ tvrdi da će joj više of finansijske podrške značiti mentorstvo koje kroz ovaj program dobija: „Fantastično je što postoje ovakvi projekti. Nama koji pokušavamo ostati u BiH znače zaista mnogo, jer imamo veliku želju da napravimo nešto ovdje. Ja sam kroz karijeru radila mnogo s djecom, ali nisam znala mnogo o podutetništvu, tako da sam sada saznala šta treba da popravim i kako da se dalje usmjerim. U tom smislu će mi puno značiti mentorstvo koje ću imati da bi moj biznis dugoročno opstao.“

U neformalnom razgovoru o poduzetništvu učestvovali su mladi poduzetnici, stručni mentori, kao i uspješni poduzetnici sa višegodišnjim iskustvom i uspješnim karijerama u biznis sektoru.

Jedan od predavača i mentora na programu je Adem Azapagić, koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti: „Ovo je već četvrta generacija poduzetnika u ovom programu. Iz godine u godinu vidljiv je napredak, osim toga vidljiv je i povećan interes kandidata. Mi stavljamo fokus prevashodno na poduzetničke vještine kao osnov, a zatim i na vještine koje su potrebne da se posao održi, jer nije bitno samo pokrenuti posao, nego on treba da opstane. U tom smislu radićemo sa kandidatima dalje na mentorisanju, praćenju razvoja biznisa i uvođenja u svijet tržišta i realnog poslovanja.“

Ističući kako su društveni i ekonomski razvoj neodvojivi, te kakav je značaj kreiranja programa za podsticanje poduzetničkog duha, izvršna direktorica Fondacije Jasna Jašarević tom prilikom je istakla: „Inspiraciju za razvoj programa poduzetništva pronašli smo upravo u našim aktivnim građanima, posebno aktivnim mladima, sa kojima radimo već dugi niz godina.  Svojm društvenim, ali i ekonomskim angažmanom oni mijenjaju svoje zajednice, svoje porodice i cijelo društvo na bolje.  Ekonomski razvoj, isto kao i društveni razvoj se ne dešava slučajno i nema nikakve nevidljive snage koja kreira poslove ili bolje uslove življenja. To znaju naši aktivisti i poduzetnici. Poduzetnički duh koji se razvija kod učesnika naših edukativnih programa, njihova upornost i posvećenost, odgovornost prema sebi i porodici, spremnost na rizik u ovom nesigurnom ambijentu je upravo ono što smo željeli kroz ovaj program podstaknuti i podržati.“

Podrška se realizuje u okviru projekata „Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK“ i ˝Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma ˝,  koji Fondacija implementira uz partnersku saradnju sa Freudenberg fondacijom i finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ).