preloader__image

U okviru  programa filantropije Fondacija tuzlanske zajednice razvija i promoviše kulturu darivanja i podstiče uključivanje filantropa u organizovan razvoj zajednice. Aktivnosti u okviru ovog programa usmjerene su na povezivanje pojedinaca, preduzeća, porodica i drugih donatora kako bi zajednički organizovali dobrovoljno darivanje za podršku civilnom sektoru u cijeloj BiH.

Kroz razvoj udruženih i filantropskih fondova, on-line grupnog finansiranja, saradnju sa preduzećima, pojedincima i dijasporom, stvaramo okruženje i uslove za dugoročnu održivost civilnog sektora i kontinuiranu podršku građanskim inicijativama i projektima za opšte društvenu korist.

Javni poziv

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) poziva organizacije civilnog društva (OCD) i neformalne grupe građana (NGG) s područja Bosne i Hercegovine (BiH) da se prijave za partnersku saradnju i učešće u realizaciji promotivne kampanje i organizaciji događaja usmjerenih na povećanje vidljivosti filantropije u BiH u 2024.

Poziv se realizuje u okviru USAID-ovog programa Snaga lokalnog i FTZ projekta “Naša zajednica je naša odgovornost”.

Svjesni činjenice da je filantropija podcijenjena snaga u našem društvu to joj ovim putem, želimo posvetiti posebnu pažnju i dati priliku da postane vidljiva.  Zajedno sa OCD-ima i/ili NGG iz BiH, želimo  predstaviti i približiti javnosti mnogobrojne inspirativne primjere i priče o filantropiji i kulturi darivanja koju njeguju pojedinci i organizacije širom BiH. Stoga pozivamo OCD i/ili NGG širom BiH da se prijave i predlože  aktivnosti i događaje promotivnog  karaktera kako bismo se ujedinili i zajednički predstavili velike i male filantropske priče iz naših lokalnih zajednica!

Ukupna finansijska vrijednost za podršku realizaciji kampanja za namicanje sredstava u ovom pozivu iznosi 58.000,00 KM.  

 

CILJEVI POZIVA 

  • Povećanje vidljivosti filantropije i razvoj kulture darivanja;    
  • Povećanje povjerenja građana u rad OCD; 
  • Jačanje kapaciteta OCD i/ili NGG za uspješnu realizaciju promotivnih kampanja i događaja;
  • Unapređenje saradnje OCD i NGG sa lokalnim filantropima (pojedincima i biznisima) iz BiH. 

Cijeli tekst javnog poziva možete pogledati OVDJE. 

Ko može aplicirati?

KO MOŽE APLICIRATI?
Aplicirati mogu OCD i NGG iz BiH, koje zadovoljavaju sljedeće osnovne kriterije:

  • Žele s drugim OCD u BiH promovisati vrijednosti filantropije kao važnog segmenta za razvoj društva u BiH;
  • Imaju već izgrađene odnose sa ljudima u lokalnoj zajednici i značajan krug potencijalnih lokalnih donatora i žele graditi povjerenje s drugim lokalnim donatorima u svojoj zajednici;
  • Žele ojačati svoje kapacitete za uspješno i transparentno provođenje kampanja i organizaciju promotivnih događaja;
  • Spremni su na saradnju u smislu unapređenja transparentnog i odgovornog upravljanja finansijskim sredstvima dobivenim od FTZ i drugih donatora.

Rok za prijavu:

Poziv za prijem aplikacija otvoren je od 1. aprila do 22. aprila 2024.