preloader__image

Fond za Aktivne zajednice je namjenski fond za unaprjeđenje naselja i mjesnih zajednica u TK, koje su uključene u Mrežu aktivnih zajednica. Putem ovog Fonda, podstičemo saradnju i partnerstvo na nivou odabranih naselja u kojima se lokalne grupe za razvoj zajednica redovno sastaju kako bi aktivno radili na rješavanju problema u svojoj zajednici. Svi projekti koji se predlože za podršku kroz ovaj Fond moraju biti usklađeni sa potrebama zajednice, te uvršteni u godišnji akcioni plan te zajednice. Veoma je važno da se u cijeli proces uključe sva tri sektora, te predstavnici svih građana, posebno onih iz ranjivih kategorija, kao što su mladi, stari, Romi, osobe sa invaliditetom i drugi.

Projekti koji budu finansirani iz ovog Fonda treba da pomognu izgradnji povjerenja u zajednici, da potaknu redovnu komunikaciju i saradnju javnog, civilnog i poslovnog sektora, te da zagovaraju pozitivne promjene na nivou naselja i lokalne zajednice.     

Javni poziv

PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU ZAJEDNICE
Fond aktivne zajednice

Javni poziv za podršku projektima lokalnih grupa za razvoj zajednice
Fondacija tuzlanske zajednice (u daljnjem tekstu: Fondacija) poziva organizacije i neformalne grupe građana da predlože projekte koji će omogućiti građanima da se aktivno uključe u aktivnosti i kreiranje sadržaja za dobrobit zajednice i rješavanje zajedničkih problema u Tuzlanskom kantonu. U partnerstvu sa Freudenberg fondacijom i Njemačkim saveznim ministarstvom za vanjski razvoj(BMZ), Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima sa područja Tuzlanskog kantona.

Podrška se realizuje kroz projekat “Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u Tuzlanskom kantonu” koji ima cilj doprinijeti unaprijeđenju okruženja za podršku aktivnom civilnom društvu i društvenim inovacijama koje su usmjerene održivom, ekološkom i inkluzivnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Projekat realizuje Fondacija tuzlanske zajednice u partnerstvu sa Mrežom aktivnih zajednica, a uz finansijsku podršku Freudenberg fondacije i Njemačkim saveznim ministarstvom za vanjski razvoj (BMZ).

Ukupna finansijska vrijednost izdvojena za podršku projektima u ovom javnom pozivu iznosi 20.000,00 KM.


CILJEVI FONDA

Osnovni cilj Fonda je unapređenje i razvoj aktivnih zajednica na području Tuzlanskog kantona, kroz sufinansiranje projekata i inicijativa aktivnih građana za rješavanje zajedničkih problema, uz maksimalno korištenje svih raspoloživih lokalnih resursa i promociju suradnje između javnog, civilnog i poslovnog sektora.

Saznaj više

Ko može aplicirati?

Aplicirati mogu Lokalne grupe za razvoj zajednice, aktivne članice Mreže aktivnih zajednica, i to s područja:

  • Grada Tuzla: Dobrnja, Gornja Tuzla, Par Selo, Simin Han, Solina, Brčanska Malta, Tušanj, Dragunja, Lipnica, Kreka
  • Grada Srebrenik: Tinja
  • Općine Kalesija: Seljublje, Kalesija
  • Grada Živinice: Donje Dubrave
  • Grada Lukavac: Turija, Hrvati
  • Općine Gračanica: Škahovica
  • Općine Čelić: Čelić, Šibošnica, Nahvioci
  • Općine Banovići: Banovići Centar
  • Općina Doboj Istok: Klokotnica

Rok za prijavu

Poziv za prijem aplikacija otvoren je od 05. maja do 04. juna 2023. godine.