preloader__image

 Čarolija američkog fudbala u gradu na zrnu soli.

Kada je u maju mjesecu otvoren Javni poziv za podršku idejama mladih, članovi Odbora Omladinske banke Tuzla nisu ni sanjali da će na njihova "vrata" dospjeti i jedna, za naše prostore, posve drugačija ideja. Riječ je o promociji i razvoju za ove prostore potpuno novog sporta, američkog fudbala. Ideja koju su članovi Odbora  objeručke prihvatili i podržali rezultirala je organizacijom  prvog turnira američkog fudbala u gradu na zrnu soli, a glavni krivci za to su entuzijasti i pioniri ovog sporta iz KAF Tuzla Saltminers. 
Turnir je održan u subotu 02.septembra na pomoćnom terenu stadiona Tušanj, gdje su pored ''Solnih rudara'' učešće uzeli i ''Lavovi'' iz Bijeljine, ''Orlovi'' iz Mostara i ''Spartanci'' iz Sarajeva, odnosno četiri tima koja su trenutno aktivna na području Bosne i Hercegovine. 
Igrala se tzv. Flag verzija američkog fudbala (bezkontaktna verzija). Ekipe su podijeljene 5 na 5 (napad i odbrana) i igraju se dva poluvremena po 15 minuta. Turnir  se igrao po kup sistemu (dva polufinala, utakmica za treće i utakmica za prvo mjesto). 

 


Amar Kalajlić, član KAF Saltminers i vođa samog projekta, izjavio je: "Današnji dan je ostao zabilježen kao dan prve pobjede Saltminersa na drugoj utakmici i dan uspješno organizovanog prvog turnira naše ekipe. Ono još važnije, današnji dan je bio savršeno ispunjen odličnom igrom i druženjem sa kolegama iz Bijeljine i Sarajeva, te savršenom publikom. Zahvaljujemo se Fondaciji Tuzlanske Zajednice koja je finansirala i samim time omogućila razvoj sporta u našem gradu. Mi idemo dalje, nastavljamo sa radom, uskoro sa novim iznenađenjima. "

Na kraju, Klub Američkog Fudbala Tuzla „Saltminers“ nastao je kao rezultat suradnje nekoliko entuzijasta odnosno zaljubljenika u ovaj sport iz Tuzle te uz pomoć Kluba Američkog Fudbala Sarajevo „Spartans“ koji je osnovan 2011. godine. Ideja je postojala već nekoliko godina međutim nakon inicijative KAF Spartans te prijateljske utakmice koja je odigrana na stadionu Tušanj u mjesecu martu ove godine između Sarajevskog kluba i KAF „Celtis“ Sombor, konačno se krenulo i u realizaciju te ideje. Trenutno, klub je registrovan kao udruženje građana te je postao drugi oficijelni Klub Američkog Fudbala na prostoru BiH. Takođe, slične incijative za osnivanje klubova postoje i u Mostaru i Bijeljini te bi uskoro mogao biti osnovan i državni savez američkog fudbala.