Dino`s barbershop – prvi frizerski salon u Kiseljaku nakon 35 godina

Mladi poduzetnik Ajdin Beganović iz zajednice s procentualno najvećim brojem Romskog stanovništva u BiH

Poslije više od 35 godina po prvi put na Kiseljaku otvoren je frizerski salon. “Dino`s barbershop” oduvijek je bio neodsanjani san mladog Ajdina Beganovića kojeg je ove godine uz našu podršku pretvorio u stvarnost. Ovaj mladi čovjek nakon školovanja za frizera sticao je iskustvo u praksi, a onda kroz naš program podrške poduzetnicima dobio priliku da se i sam ostvari u biznisu.

Odrastajući u Kiseljaku, nadomak Tuzle, Ajdin je bio svjedokom sudbina u kojima su s jedne strane djeci bile pružene sve, a s druge skoro nikakve mogućnosti, ni osnovna prava. U ovoj zajednici, s velikim brojem romskog stanovništva, izražena je sva kompleksnost problema siromašnog društva u državi lošeg socio-ekonomskog stanja. Međutim, Ajdin je imao sreću.

Njegova porodica uvijek je bila jedna od rijetkih koja se isticala u okruženju po brizi o zajednici, vrijednom radu, slozi i susretljivosti. Ne ostavljajući nastavak školovanja kao alternativu, Ajdinovi roditelji velika su podrška školovanju sva tri sina. Dvojica studiraju, dok je Ajdin završio zanat, kako bi postao ono što je oduvijek želio – frizer.

"Otkako je Fondacija tuzlanske zajednice ovdje u Kiseljaku napravila Društveni centar, braća i ja učestvujemo u različitim aktivnostima, od predstava, neformalnih edukacija do zabave. Time je naše malo mjesto na neki način oživjelo. Tako sam i ja iskoristio priliku i prijavio se na edukaciju o poduzetništvu, naučio kako da napišem biznis plan i na kraju dobio novčanu podršku da pokrenem biznis koji sam oduvijek želio", priča Ajdin s  entuzijazmom objašnjavajući da je naporno radio da pokrene svoj biznis.

“Dino`s barbershop” tek je drugi omladinski biznis na području mjesne zajednice Kiseljak i podstrek drugim mladim ljudima, nada se Ajdin, da daju sve od sebe kako bi se ostvarili u svojoj sredini, umjesto da odmah napuste svoje male zajednice u potrazi za poslom.

*Kiseljak je mjesto sa procentualno najvećim brojem Romskog stanovništva u BiH i na ovom području FTZ od 2016. godine primjenjuje model Freudenberg fondacije „1km2 obrazovanja“, koji zagovara realizaciju velikog broja različitih intervencija na malom geografskom prostoru kako bi se postigla dugoročna promjena.