preloader__image

Dobrnja - mjesto građanskog aktivizma i ugodnog života

U potrazi za pozitivnim pričama koje svakodnevno kreiraju obični ljudi, put nas je naveo u Dobrnju – jednu od četrdeset mjesnih zajednica koliko ih broji Grad Tuzla. Mala je to sredina, ali bogata velikim aktivistima koji su u svakom trenutku spremni pomoći. Svojim komšijama, zajednici, gradu.

Na nekih dvadesetak minuta vožnje od centra Tuzle, ispred Područne škole „Dobrnja“ pozdravio nas je predsjednik ove mjesne zajednice. Srdačno i veselo, kao i obično gospodin Hazrudin Kišić nije krio zadovoljstvo što će s nama podijeliti sve uspjehe koje su njegovi mještani postigli zajedno. Odlazimo prvo do u potpunosti uređene čitaonice u Čanićima koja je uz veliku finansijsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice, ali i zalaganja brojnih mještana doživjela svoju transformaciju. Tu i započinje naša priča.

„U posljednje dvije godine mnogo toga smo uradili zahvaljujući povjerenju i podršci Fondacije koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj dio Tuzle. Iako se u Dobrnji život odvija skromno, mještani opet vrlo rado izdvajaju određena sredstva i doniraju svojoj zajednici. Marku na marku. Samo zato što vide pomake. Vide da njihovim parama rukovodimo savjesno i odgovorno, baš kao i sredstvima različitih fondova na koje smo do sada aplicirali.“ – ponosno ističe gospodin Kišić  i dodaje kako u tom povjerenju leži ljepota građanskog aktivizma. „Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo promjenu kojoj zajedno doprinosimo. Čitaonica Čanići je jedna od tih promjena u kojoj s nestrpljenjem čekamo proslaviti sve dosadašnje ali i buduće uspjehe. Svi stanovnici Dobrnje.“ – dodao je Hazrudin.

Projekat koji potpisuju Lokalna grupa za razvoj Dobrnja i istoimena mjesna zajednica najbolje je pokazao ljubav lokalnog stanovništva prema mjestu u kojem su nastanjeni. Na iznos nešto veći od 3.300,00 KM koliko je iznosila podrška Fondacije tuzlanske zajednice, građani su samoinicijativno, te uz podršku Čanićana iz dijaspore skupili 7.000,00 KM vlastitog učešća kako bi ubrzo poslije toga ugledali u potpunosti novu čitaonicu. Čitaonica u Čanićima će zasigurno, po okončanju radova uređenja enterijera ponovo okupljati mještane koji su i godinama ranije u unutrašnjosti iste provodili vrijeme opuštajući se uz šah i duge razgovore, ali i konstruktivne diskusije kojima su analizirali šta im je u zajednici potrebno. 

A potrebno je bilo mnogo toga. Od izgradnje infrastrukture u različitim dijelovima zajednice, preko jačanja povezanosti među mještanima pa sve do unaprjeđenja društvenog života, kulture i sporta. „Naši najmlađi su posebno sretni zbog izgradnje dječijeg igrališta u dvorištu Područne škole.“ – kaže Hazrudin i dodaje kako je veoma zahvalan gradskim vlastima na izgradnji i sportskog terena za one nešto starije. „Ni ovaj projekat nije mogao proći bez Fondacijine podrške. Itekako lijep i multifunkcionalan teren je uz novu podršku ubrzo unaprijeđen i izgradnjom, najveće otvorene betonske bine u Kantonu, a uskoro će biti podignuta i sigurnosna ograda koja bi spriječila sve eventualne nesreće uslijed zaigranosti djece i mladih na ovom terenu.“ – nastavlja dalje. Razlog jedne od posljednjih podrški i ulaganja u ovu tuzlansku zajednicu jeste činjenica da je izgrađeni teren pozicioniran uz itekako prometnu saobraćajnicu kojom svakog dana prođe na hiljade automobila.

„Da je lako, nije. Ali da je lijepo raditi za zajednicu koja itekako zna pokazati zahvalnost, apsolutno jeste!“ – kaže nam to Mirsada Baraković, jedna od učiteljica Područne škole „Dobrnja“„Kada znate da u nekim svojim zamislima imate podršku kompanije Bingo, pa zatim podršku Fondacije tuzlanske zajednice, pa podršku stanovništva, kao i gradskih vlasti – od ljepote vam je sanjati i stvarati. Svi ovi projekti koji su do sada realizovani u našoj Dobrnji nisu prošli a da ih sa učenicima nismo podržali, baš kako sada podržavamo i domaću proizvodnju.“ – u nastavku nam govori gospođa Mirsada.

Razlikuju se od drugih u gradu i po činjenici da su i prije samog kraja godine uspjeli realizovati sve isplanirane tačke i projekte iz Lokalnog akcionog plana za Dobrnju, čime se rijetko koja zajednica može pohvaliti. Stanovnici Dobrnje su osim po brojnim projektima i lokalnim aktivnostima, poznati i po solidarnosti kojom pomažu jedni drugima u stanju potrebe. To se više puta pokazalo na djelu i odjeknulo u javnosti kao priča o njegovanju pravih životnih vrijednosti. Onih od kojih se današnja društva i zajednice sve brže udaljavaju.

Odavno Dobrnjani znaju šta znači mir, ljubav i suživot i nerijetko to primjenjuju u svojim životima i odnosima jedni s drugima. Pravim porodičnim, familijarnim odnosima u kojima je važno da svi budu sretni i zadovoljni. A oni jesu. Što se može primijetiti samo jednom šetnjom kroz njihovu mjesnu zajednicu – svijetku tačku građanskog aktivizma u Gradu Tuzla.