Konferencijom „Youth Inspiration Academy“ obilježen Međunarodni dan volontera

Simbolično na Međunarodni dan volontera, svečanom dodjelom priznanja ˝Junak/junakinja svoje zajednice 2021˝ zatvorena je ovogodišnja ˝Youth Inspiration Academy“, koju je za mlade sa područja Tuzlanskog kantona organizovala Fondacija tuzlanske zajednice. I ove godine, u periodu od 01. do 05. decembra u prostorijama Centra za Kulturu Tuzla, mladi su imali priliku učestvovati u edukativnim radionicama usmjerenim na njihov lični razvoj, društveni i poduzetnički angažman.

Kao što sam naziv konferencije kaže cilj je bio okupiti mlade ljude iz Tuzlanskog kantona i inspirisati ih na jači lični i društveni angažman i kreirati ambijent u kojem mladi žele ostati i razvijati se. Koordinator programa Omladinske banke u Fondaciji tuzlanske zajednice Mirza Mujezinović smatra da je to vrlo izazovno: “Mladi su resurs i ne plašim se za pametne mlade ljude, oni će se snaći, ali se plašim da će se snaći negdje drugo, u ambijentu koji im daje mogućnost da se dalje razvijaju. Zato ovim i sličnim aktivnostima koje organizujemo želimo pružiti mladima mogućnost za dodatnu nadogradnju znanja, kako bi pored onog  stečenog  formalnim obrazovanjem bili svjesniji svoje uloge u društvu, ali i svojih mogućnosti i potreba na tržištu rada˝. 

Konferencija je završena svečanom dodjelom priznanja Junak/junakinja svoje zajednice 2021. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje pojedincima, udruženjima i preduzećima koji su kroz svoj  volonterski angažman u proteklom periodu dali izuzetan doprinos razvoju mladih. Ovogodišnji dobitnici nagrada, prema sljedećim kategorijama, bili su:

  • Udruženje mladih „Trik“ Kalesija, za izuzetan doprinos razvoju i osnaživanju mladih u Općini Kalesija;
  • Asja Dizdarević, za izuzetan doprinos razvoju mladih i omladinskog sektora;
  • Merima Dževdetbegović, za izuzetan doprinos razvoju djece i mladih u sistemu socijalne zaštite;
  • Udruženje građana „Kaskader produkcija“, za najbolje implementirani projekat u 2021. godini;
  • Amila Spahić, za izuzetan volonterski angažman u radu Omladinske banke u 2021. godini.

Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih Trik iz Kalesija smatra da je ova nagrada od izuzetne važnosti za svu djecu i mlade u ovoj zajednici: „Ovo priznanje nam je veliki vjetar u leđa. U malim zajednicama gdje djeca i mladi imaju manje prilika, velika je odgovornost motivirati ih pružiti šanse koje inače nemaju i upravo zbog toga ova nagrada dokaz je svim mladima u Kalesiji da sve oono što rade kao volonteri neko primijeti.“

Konferencija „Youth Inspiration Academy“ organizuje se u okviru projekta “Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK”, kojeg Fondacija tuzlanske zajednice provodi uz podršku Njemačog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).