Dodjeljena sredstva za četiri eko projekta u Srebreniku

U cilju očuvanje okoliša na području općine Srebrenik dodjeljena su sredstva za realizaciju četiri projekta koja će se finansirati iz prvog privatnog fonda sa područja ove općine pod nazivom „Eko fond –Butro“ osnivača Fahira Zukića Butre. Za projekte je iz ovog fonda obezbijeđena su sredstva od 1.822 KM.

„Uređenje zelene površine u Tinji Donjoj je pokrenulo Udruženje mladih ove srebreničke mjesne zajednice i naš cilj je nastaviti saradnju sa lokalnim stanovništvom i onima koji nas u tome podržavaju. Samo zajedničkim radom naši rezultati mogu biti dugotrajni“, kazali su predstavnici ovog udruženja građana prilikom potpisivanja ugovora.
Aktivnostima na čišćenju i uređenju centralnog mjesta u Seoni-lokaliteta koji je poznat pod nazivom „Guste kruške“ baviće se Ekološko udruženje „Seona-Ratiš“, dok je „Vratimo osmijeh na dječija lica“ naziv projekta koje je predložilo udruženje građana „Bosansko selo“ Babunovići.
„Osnovna škola Podorašje je najstarija obrazovna ustanova na području općine Srebrenik i okružena je sa dva zapuštena parka koja će se ovim projektom urediti kako bi pružila ugodan ambijent i za učenike i uposlenike, ali i sve građane“, kazao je Mensur Zukić, predstavnik neformalne grupe „Eko raja“.
Sva sredstva koja su dodjeljena u ovom krugu podrške obezbjedio je osnivač i donator fonda Fahir Zukić Butro.
„Vjerujem da će se svi ovi projekti uraditi na najbolji način kako bi naš Srebrenik bio što ljepši. Živimo u prelijepoj zemlji, ali je ne čuvamo na način kako bi trebali i zato nam je cilj usmjeriti energiju na uređenje naše sredine“, kazao je Butro.
Srebrenički filantrop i humanista osnovao je tematski nezaduženi fond pri Fondaciji tuzlanske zajednice na period od tri godine. Namjera osnivanja Fonda je da se vrši distribucija grantova neprofitnim organizacijama i neformalno udruženim grupama građana za realizaciju projekata za unapređenje okoliša i životne sredine na području općine Srebrenik.
Do kraja 2015. godine biće objavljen još jedan poziv za podršku projektima iz ovog Fonda.