Hollywood u svakom selu: filmske projekcije za djecu i mlade

Mladi u Banovićima predano rade na prikupljanju sredstava za realizaciju svoje kampanje „Hollywood u svakom selu“, kojom djeci i mladima u zapostavljenim zajednicama žele približiti filmsku umjetnost. Kako bi što prije dostigli postavljeni cilj, već dva puta su organizovali Bazar na kojem su mještani mogli kupiti palačinke, krofne, vafle, te slikarske i dekupaž radove članova udruženja. Svi prikupljeni prilozi usmjereni su na kampanju, za čije ostvarenje im, kako kažu iz Udruženja mladih “Baum” Banovići, nedostaje nešto više od 5.500 KM.

“Nedostatak društvenih i kulturnih sadržaja u manjim sredinama, kao što su Banovići, s jedne strane nam garantira odličnu uključenost djece i mladih u naše aktivnosti, ali s druge strane moramo ulagati velike napore da osiguramo sredstva za njihovu realizaciju. Ovaj put smo se odlučili potražiti pomoć od kompletne lokalne zajednice i ja ovim putem pozivam sve predstavnike civilnog, biznis i javnog sektora da se pridruže našoj kampanji i daju svoj doprinos”, objašnjava Ademir Sarić, volonter Udruženja.

Sva djeca zaslužuju iste prilike

Kako bi svoj rad podigli na viši nivo, volonteri ovog udruženja prošli su edukaciju o filantropiji i fundraising-u, kojeg u cilju osnaživanja organizacija civilnog društva koje rade sa najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije Covid 19 Fondacija tuzlanske zajednice provodi uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Njemačkog Maršalovog fonda SAD i USAID-a, kao i Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona.

Iako imaju iskustva u implementaciji različitih inicijativa Sarić ističe da su upravo nakon ove edukacije odlučili oživjeti projekt “Hollywood u svakom selu”: “Ovaj projekt smo realizovali i u prethodnim godinama i neopisivo je kakvu energiju među djecu i mlade donose projekcije u malim sredinama. Negdje je to doslovno jedini društveni događaj prikladan za mlađe uzraste, tako da sva djeca iz sela rado iskoriste priliku za druženje i zabavu. Žalosno je da o filmskim projekcijama pričamo kao o nekim raritetima, kada je to u današnje vrijeme na dohvat ruke djeci koja žive u gradovima, ali upravo zbog toga smo stavili u fokus i jako se trudimo da to pružimo i djeci iz ruralnih područja udaljenim od velikih centara. U tom smislu, edukacija nam je jako pomogla da istražimo i shvatimo filantropska davanja u našoj zajednici, dok nam je platforma za online doniranje www.doniraj.ba otvorila sasvim nova vrata kad je riječ o online doniranju. Rado smo iskoristili ovu mogućnost jer nam obezbjeđuje transparentnost, sigurnost i ruši sve granice. Zbog toga što sada imamo online crowdfunding kampanju velika podrška došla i od naših građana iz dijaspore, ali i lokalnih biznisa.”

Udruženje mladih BaUM spremno dočekuje nove generacije

Sve ono što djeca i mladi nauče tokom aktivnosti u ovom udruženju ponosno dalje nose kroz život. Radionice na kojima stiču nove vještine, te znanje o specifičnim temama od interesa za mlade, kao što su nasilje nad djecom, međuvršnjačko nasilje, cyberbulling, sigurnost na internetu ili neke umjetničke vještine poput crtanja i slikanja ili dekupaža, samo su neke od stvari čije benefite mladi osjete i dugo nakon što napuste udruženje. Konstantne smjene generacija koje spremno dočekuju, dokaz je kvalitetnom radu, jer volontera, kako kaže Sarić, nikada ne nedostaje: “Naši volonteri se stalno smijenjuju jer se u naš rad uglavnom uključuju tokom srednjoškolskog uzrasta, a polaskom na fakultete i dobijanjem posla smanje svoje prisustvo i tu su samo povremeno. Međutim, uvijek stiže nova grupa volontera. Veliki broj njih prvi put se okuša u volontiranju i jako im se svidi. Naše aktivnosti su raznolike, od pisanja projekata i implementacije istih, do druženja za mlade i upoznavanje drugih ljudi. To je, također, jedan presudan faktor za uključivanje mladih.”

Volonteri Udruženja Baum predano rade na rješavanju problema u svojoj zajednici i predlažu načine za njihovo rješenje. Tamo gdje zapuštene površine može zamijeniti uređen park, tmurne zimske dane veseli bazar i na posljetku isprazne ljetne noći bez kulturnog sadržaja ni manje ni više nego Hollywood – tu su volonteri Baum-a sa već spremnom idejom kako sve zamisli sprovesti u djelo.