preloader__image

Mreža aktivnog starenja u Tuzli obilježila Međunarodni dan starijih osoba

Mreža aktivnog starenja jučer je u Tuzli na Trgu Slobode Sajmom proizvoda i usluga za starije osobe obilježila Međunarodni dan starijih osoba. Članovi_ce preko 45 inicijativnih grupa, koje okupljaju preko 1400 građana_ki starije životne dobi kroz aktivnosti Mreže vode aktivan život, konstantno promovirajući UN-ovu desetogodišnju strategiju pod nazivom “Dekada zdravog starenja 2021-2030”, kojom se žele ukazati na značaj poduzimanja zajedničkih akcija kako bi unaprijedili živote starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica u kojima žive.

„Mi muški najčešće igramo šah i učesnici smo 1.A lige, a žene imaju različitie kreativne radionice. Volonteri smo koji pomažemo i onima koji su teško pokretni u našoj zajednici, ali realizujemo i razne projekte. Treća dob je itekako zanimljiva ako se živi aktivno. Zadovoljavamo svoje potrebe, izašli smo iz kuće, a pomažemo i drugima. Čuvamo jedni druge i itekako imamo šta da damo društvu“, kaže Kasim Softić, predstavnik Inicijativne grupe Gnojnica.

Kako bi što više osoba treće životne dobi vidjelo sjajne prilike koje Mreža aktivnog starenja pruža svojim članovima_cama, uz podršku Vlade TK, Fondacija tuzlanske zajednice realizuje projekt kojim želimo istaknuti važnost brige o osobama treće životne dobi u TK. Problemi koje sa sobom nosi starenje, bili bi ublaženi stvaranjem poticajnog okruženja u lokalnim zajednicama, te podrškom starijim osobama za aktivno učešće u životu zajednice, kao i duži i kvalitetniji život naših sugrađana treće životne dobi.

Manifestaciji kojom je u Tuzli obilježen Međunarodni dan starijih osoba, održana je uz podršku Crvenog križa TK i Grada Tuzla, a nekoliko stotina prisutnih građana_ki pored prigodnog muzičkog programa imalo je priliku pogledati i kupiti proizvode Inicijativnih grupa.

Fatima Muharemagić iz Gradačca Inicijativnoj grupi aktivnog starenja pridružila se prije pet godina, nakon što je kao računovođa otišla u penziju: „Kad se skupimo pričamo, pravimo suvenire i mnoge druge proizvode. Pošto su moja djeca vani, onda kada nisam u posjeti njima, sama sam i Mreža mi dobro dođe. Pored svakodnevnih obaveza imam i druženje i aktivnosti i što je najvažnije nisam sama. To sve nas žene na neki način ispunjava, jer je to vrijeme koje posvećujemo isključivo sebi.“

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. kako bi se naglasila važnost osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. U FBiH, zaključno sa junom 2020. godine, bilo je 356.917 osoba starijih od 65 godina, dok u svijetu prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije živi približno jedna milijarda ljudi starijih od 60 godina. Predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine, pa budući da je udio osoba starije dobi u svijetu sve veći, to postaje globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi. Starenje populacije u 21. vijeku postaje javnozdravstveni prioritet jer je starijim osobama potrebno omogućiti što duži životni vijek u dobrom zdravlju.

Stoga Mreža aktivnog starenja radi upravo na osiguranju i zadovoljavanju potreba osoba treće životne dobi, omogućavajući im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.