preloader__image

Intervju sa Maidom Sukanovićem

Većina uspješnih plivača svoje je prve plivačke „korake“ napravila na inicijativu roditelja koji su u tom sportu vidjeli priliku za zdrav i pravilan razvoj, dok su treneri bili ti koji su u zamasima dječijih ruku vidjeli sportski talanat koji radom treba nadograditi. Identičan početak u svojoj uspješnoj karijeri ima i Maid Sukanović, tuzlanski sportista, član Plivačkog kluba „Zmaj-Alpamm“ i reprezentativac BiH u plivanju.  Maid je državni juniorski prvak i vlasnik državnog rekorda u kraul i delfin stilu na 50 i 100 metara, a nedavno je branio boje Bosne i Hercegovine na Evropskim igrama u Baku, u Azerbejdžanu gdje je ostvario svoj najbolji rezultat.

„Plivati sam počeo sa šest, a prve medalje osvajati već sa sedam godina. Moji treneri su uočili da imam talenat te sam sve više vremena provodio na bazenu plivajući sa starijim plivačima. Na putu uspjeha bilo je i zdravstvenih prepreka, ali je ljubav prema plivanju sve to nadjačala i zahvalan sam roditeljima koji su oduvijek vjerovali u mene“, prisjeća se Maid svojih početaka.

Iako uslovi za plivačku karijeru nisu ideali, Maid je prije ličnog rekorda na Evropskim igrama postao državni juniorski prvak u disciplini 200 metara delfin, trostruki državni viceprvak u juniorskoj kategoriji u disciplinama 50 i 100 metara delfin i 100 metara mješovito, a u seniorskoj kategoriji državni viceprvak sa osvojenom srebrnom medaljom u disciplini 200 metara delfin stilom.

Kontinuiran rad dao je rezultate iako Tuzla ne posjeduje olimpijski bazen, nego se vježba u dvostruko manjem, jedinom koji grad posjeduje. Primjera radi, u Sarajevu ili Banja Luci plivači treniraju u olimpijskom bazenu što uveliko olakšava trenažni proces i postizanje boljih rezultata. Odlasci na velika takmičenja, poput posljednjeg u Azerbejdžanu, Maidu su pokazatelj koliko adekvatna infrastruktura, sistemska podrška i tim stručnjaka utiču na vrhunske plivačke rezultate.

„Zbog napornih treninga koji se odvijaju u nekoliko termina tokom dana, moje inostrane kolege imaju poseban režim školovanja prilagođen sportskim obavezama. U mom slučaju to nije tako iako u školi imam veliko razumjevanje svojih profesora“, navodi ovaj skromni osamnaestogodišnji gimnazijalac i ističe važnost podrške za izgradnju karijere svakog sportiste.

Uz to, plivači vani su okruženi ličnim maserima, psihologom, nutricionistom i cijelim timom stručnjaka o čemu domaći plivači mogu samo sanjati. Stoga ne čudi da se prekretnica u karijeri vrhunskih bh. plivača dešava oko 18. godine kada bi sistemska podrška države trebala da im omogući intenzivnije treninge. Kako toga nema, plivači se odlučuju ili za odlazak u inostranstvo ili, najčešće, na prekid karijere.

„Veliki problem je što nemam sa kim da vježbam jer su starije kolege uglavnom napustile aktivno bavljenje plivanjem, a najbliži takmičari su oko pet godina mlađi od mene što je prevelik jaz za takmičarski duh na treningu“, konstatuje Maid.

Njegove pripreme sada se odvijaju bez stalnog ličnog trenera, posebne prehrane, teretane i materijalne podrške koja bi trebala da prati reprezentativnog sportistu radi kojeg se himna BiH čuje na prestižnim takmičenjima.

„Stipendija Vitalis fonda je došla u pravi čas jer sve troškove koji se tiču takmičenja, od odlaska, kotizacije i smještaja, snosim samostalno. Danas su rijetke situacije kada pojedinac, poput Nermina Čolića, ulaže u perspektivne mlade ljude, sportiste, a nama je ta podrška jako bitna. U mom sportu sekunda zaostatka je ogromna i teško je možete sustići ukoliko ste opterećeni nekim drugim stvarima. Velika je sreća kada uz sebe imate osobe koje osim materijalne podrške daju i moralnu potporu svakom vašem cilju“, kaže Maid kome je želja u narednom periodu poboljšati svoj najbolji rezultat, ispuniti normu za jača evropska takmičenja i onda odmjeriti snage sa plivačima svjetskog kalibra.

Čuti himnu svoje zemlje i biti na pobjedničkom tronu svakako je ono za šta živi svaki sportista, a da bi se njihovi snovi ostvarili i naša očekivanja od domaćeg sporta realizovala, potrebno je biti podrška u momentima kada se sportski dijamant brusi.

Vitalis fond pri Fondaciji tuzlanske zajednice je prvi korporativni fond koji stipendira najbolje sportiste do 19 godina. Osnovao ga je Nermin Čolić, vlasnik i direktor Tvornice bezalkoholnih pića i voćnih sokova „BONY“ doo Tuzla sa ciljem da podrži mlade sportiste i motiviše i druge pojedince da ulažu u razvoj domaćeg sporta i lokalne zajednice uopšte.