preloader__image

Ivana Milosavljević: Nagrađivana predstava „Orkestar Titanik“ progovorila o problemu ovisnosti

Dramska sekcija Katoličkog školskog centra Tuzla aplicirala je prošle godine na Fond za Otvorene škole Fondacije tuzlanske zajednice. Projekt „Umjetnošću do zdrave zajednice“ je prihvaćen, a rezultat njihovog vrijednog rada nagrađivana je predstava „Orkestar Titanik“. Razgovarali smo s režiserkom predstave, Ivanom Milosavljević. 

Pitali smo Ivanu oko dosadašnjih i budućih gostovanja „Orkestra Titanik“ koji je već izašao daleko izvan granica Tuzle:

Predstava je do sada sudjelovala na dva srednjoškolska dramska Festivala od kojih se ističe 17. Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koji je održan u Konjicu u periodu od 20-27.04.2019. Stručni žiri jednoglasno je donio odluku da se predstavi dodijeli ukupno 5 nagrada na festivalu i ukupno PRVO MJESTO na festivalu.

Predstava se izvela revijalno u okviru teatarskog festivala 5. Međunarodni kazališni dani u Žepču, a nedavno se vratila s internacionalnog teatarskog Festivala 62. Majske igre u Bečeju (Srbija).Bilo nam je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu, rad škole i dobiti pozitivne kritike od strane stručnog žirija.

Osim što je izašla iz okvira Tuzle predstava je izašla iz okvira pozornice.  Radi se o predstavi sa daleko širim društvenim značajem o borbi protiv ovisnosti, zbog čega je i dobila podršku Fondacije tuzlanske zajednice. Namjera predstave bila je osvijestiti mlade o štetnosti korištenja negativnih supstanci i preventivno ih upozoriti da se time gube veze i s obitelji i prijateljima.

Ipak, radilo se o zahtjevnim likovima, kaže nam Ivana:

Rad na likovima nije bio lagan, naročito jer mladi glumci nisu nikada iskusili tu vrstu životnog iskustva kakvo je raspisano u tekstu. Razumijevanjem položaja tih ljudi, oni su zapravo i gradili svoje odnose prema datim situacijama.

Međutim mlada ekipa vrlo brzo je prihvatila likove:

Sudionicima dramske sekcije se mnogo svidjela cijela zamisao te su uživali dolaziti na probe i davati svoje prijedloge na način kako oni vide i doživljavaju datu situaciju na sceni.

Naime, predstava „Orkestar Titanik“ autora Hriste Bojčeva govori o problemu ovisnosti kod mladih ljudi. Prikazane su štetne posljedice drogiranja, pušenja i posebno alkoholizma. Naglasak predstave je upravo na alkoholizmu gdje takav odabrani put ne vodi nigdje, a vlak koji se čeka na jednom željezničkom kolodvoru neće nikad otputovati s takvim putnicima.

U našoj lokalnoj zajednici ali i okruženju sve je veća pojavnost konzumiranja nargile, alkohola, cigareta i opojnih droga gdje je taj vid ponašanja obilježen među mladima kao nešto drugačije, kao nešto in. Upravo zbog toga još je značajnija poruka koju šalje „Orkestar Titanik“.  Rad na predstavi nije kraj angažmana. Planirane su i dalje aktivnosti:

U planu je realizacija pet forum predstava nastalih s učenicima trećih razreda Opće gimnazije na temu nasilja među mladima dogovorenih sa školama u našem gradu.

U sljedećem periodu planirana su nova gostovanja Orkestra Titanik:

Predstavom smo aplicirali na još par pozorišnih Festivala od kojih čekamo rezultate, a sljedeće školske godine nastavljamo s radom dramske sekcije i primamo nove sudionike.

U predstavi igraju: Doris Kovačević, Zijada Pirić, Mirna Hodžić, Anabela Božić, Amar Bajraktarević, Nerma Haračić. Svjetlo, ton: Sandro Dostica / Izrada plakata, promotivnog letka, voditelj likovne sekcije OŠ ''Sv. Franjo''– Boris Pejić / Izbor muzike – Doris Kovačević / Šminka - Nerma Haračić / Scenografija i maska: Produkt likovne i dramske sekcije KŠC-a ''Sv. Franjo'' / Fotografije: Maja Bogdanović, Boris Pejić / Izrada fraka, plašta i kulisa: Mješovita srednja škola Tuzla / Donacija željezničke uniforme i kapa: Željeznički kolodvor Tuzla (Željeznica FBiH) / Donacija kuferi i putne torbe: Izeta Ikanović i Helena Kovačević / Suradnik u radu na predstavi: Enver Hasić / Direktorica: Žana Altumbabić / Ravnatelj: Marko Zubak / http://portal.ksc-tuzla.edu.ba / školska 2018/19.

Još jednom čestitamo vrijednoj ekipi koja je na čelu sa režiserkom Ivanom Milosavljević radila na predstavi „Orkestar Titanik“.