preloader__image

Kemal Jašarević: Šah, aktivizam i antifašizam

Danas nas je u Fondaciji tuzlanske zajednice posjetio gospodin Kemal Jašarević, dugogodišnji aktivist i ljubitelj šaha. Bila je to prilika da porazgovaramo o šahovskom turniru „Matom protiv fašizma“ koji je Fondacija ove godine financijski podržala, ali i o dugogodišnjem „šahovskom aktivizmu“ gospodina Jašarevića.

Kemal Jašarević dugogodišnji je predsjednik Šahovskog kluba „Top“ iz naselja Slatina, osnovanog još 2000. godine. Na pitanje zašto šah, gospodin Jašarević kaže:

„Ja volim šah. Uvijek smo igrali šah, nas 5-6. To je najjeftinija zabava nama penzionerima i odlična prilika za druženje. Još 2000. smo formirali šahovski klub kao sekciju Udruženja penzionera.“

Iako Šahovski klub „Top“ postoji već 19 godina, početak nije bio lagan:

„Kada smo osnivali klub nismo imali ništa. Samo 2 stara drvena šaha „od Marije Terezije“. Sami smo sebi plaćali put na turnire.  Nismo bili ni registrovani“.

Prve projekte za nabavku šahovske opreme pokušali su prijaviti još 2002. godine, ali uglavnom su ih odbijali jer nisu bili registrovani. Tek će uz pomoć Agora centra biti moguća registracija kluba. O obuci za registrovanje kluba i suradnji s našom pokojnom kolegicom Angelinom Hodžić u Agora centru gospodin Jašarević se prisjeća:

„Imali smo obuku u Agora centru. Mnogo nam je pomogla pokojna Angelina Hodžić. Bila nam je „sretne ruke“. Prve pare koje smo dobili, dobili smo od Fondacije tuzlanske zajednice preko projekta koji nam je pomogla napraviti Angelina. S tih prvih 300 KM organizirali smo šahovski turnir povodom Dana Evrope. Turnir je bio jako dobro posjećen s više od 200 gledatelja.“

Još od osnivanja kluba šahisti sa Slatine nastavili su uz „mali šah“ igrati i veliki šah na otvorenom:

„Jedini smo u Tuzli sačuvali veliki šah. Od 20 velikih šahova samo je naš na Slatini još uvijek u upotrebi. Igramo čak i po zimi.“

Udruženje su službeno registrovali 2007. godine. Nakon toga suradnja sa Fondacijom tuzlanske zajednice nekako je prestala sve do ove godine. O na pitanje kako su ponovo došli na ideju da počnu suradnju s Fondacijom, gospodin Jašarević kaže da je presudan bio još jedan projekt koji je Fondacija podržala- Kotlićijada u Grabovici, gdje je tokom šahovskog turnira uz kotlićijadu došao na ideju da se obrati Fondaciji za podršku.

Budući da se približavao 9. maj, Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Šahovski klub „Top“ ponovo je pristupio organizaciji 14. po redu šahovskog turnira „Matom protiv fašizma“. Klub se obratio Fondaciji sa zahtjevom za podršku:

„Zahtjev za podršku Fondaciji smo podnijeli u aprilu ove godine“ kaže gospodin Jašarević.

Fondacija tuzlanske zajednice financijski je podržala ovaj turnir koji će se održati 10. maja u Domu penzionera Tuzla. Gospodin Jašarević očekuje oko 40 učesnika:

„Ove godine prvi put ekipu će prijaviti i Dom penzionera. Prijavljene su ekipe sa Slatine, Obodnice Donje, Pasaca, Simin Hana, Grabovice i Kreke.“

Svim učesnicima turnira želimo puno uspjeha i dobre partije šaha, a gospodinu Jašareviću još mnogo godina šahovskog aktivizma.