preloader__image

Mladi u Tuzli dobili svoje Vijeće, a uskoro dobijaju i Strategiju za mlade

Mladi u Tuzli još jednom su pokazali koliko je važno dati im priliku i vjetar u leđa, kako bi, uz nekoliko savjeta, uspjeli ostvariti ono što mnogi prije njih nisu mogli. Aktivisti iz četrnaest omladinskih udruženja iz Tuzle, proteklog su petka i zvanično osnovali Vijeće mladih ovog grada.

Proces naziva „Mladi u akciji“ trajao je od januara do maja ove godine, da bi 2. juna svečano završio uspostavljanjem predstavničkog tijela kojem će se svi mladi u narednom periodu moći obratiti. Pored mladih iz četrnaest udruženja/organizacija koje su osnovale Vijeće, Osnivačkoj skupštini prisustvovala je delegacija Grada Tuzla, delegacija Fondacije tuzlanske zajednice, kao i brojni građani.

Gradonačelnik Jasmin Imamović ovom je prilikom pozdravio osnivanje jednog ovakvog tijela koje će biti na raspolaganju mladima u Tuzli, te pohvalio istrajnost organizacija koje su učestvovale u procesu.

Gradska uprava je u ovom procesu mlade finansijski podržala, dok je Fondacija tuzlanske zajednice pružila savjetodavnu i mentorsku podršku koja se pokazala i kao izuzetno važna u cjelokupnom radu. To je naglasio i menadžer za razvoj programa Fondacije tuzlanske zajednice Emir Bašić: „Ovo je veoma značajan događaj zato što privodimo kraju dva procesa, značajna za mlade na području Grada Tuzla. Jedan od njih je Strategija za mlade Grada Tuzla za period 2017.-2026. godina koja je u nacrtu i čekamo narednu sjednicu Gradskog vijeća da bude usvojena.“ – kaže Bašić i dodaje kako je „drugi proces upravo formiranje Vijeća mladih Grada Tuzla. U oba ova slučaja Fondacija tuzlanske zajednice, kao organizacija civilnog društva je uzela aktivnu ulogu u podršci mladim ljudima, u okupljanju organizacija civilnog društva, ustanova i institucija koje se bave pitanjima mladih osoba“, zaključio je Bašić čestitajući svim mladima Grada Tuzla što sada i zvanično imaju kome da se obrate.

Ukupno 42 delegata sa pravom glasa sačinjavaju Skupštinu Vijeća mladih Grada Tuzla kojom je predsjedavala predsjednica Skupštine Dajana Bakić (TOC). Odlukom većine glasova, u prvom krugu izbora za predsjednicu Vijeća mladih izabrana je Asja Dizdarević, iz Organizacije za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“, dok je za potpredsjednika izabran Amar Kalajlić iz Odreda izviđača „Krin“ Tuzla.

Vijeće mladih Grada Tuzla pored predsjednice i potpredsjednika ima i 14 članova Upravnog odboraMerima Bećirović (UG Multi), Benjamin Avdić (PMT), Dženana Pačariz (UMT), Elmira Begić (OP Revolt), Damira Mujabašić (KUD Pasci), Amar Kalajlić (OI Krin), Vedran Savić (AkustikUm), Benjamin Huseinefendić (UG Ekosol), Nina Saračević (USMFT Medicus), Dina Bajrektarević (TOC), Admir Isanović (CET Platforma), Slobodan Blagovčanin (ORC), Adi Selman (KBS Tuzla-Sinbra), Asja Dizdarević (Osmijeh za Osmijeh).

Izabrana predsjednica Vijeća mladih Asja Dizdarević kazala je kako će se ovo tijelo truditi raditi „na jačanju uključenja mladih u društveni život zajednice i njihovom boljem informisanju“. Dizdarević još dodaje kako će „Vijeće mladih biti direktno uključeno u proces izrade i provođenja Strategije prema mladima na odgovarajućim nivoima, a sve s ciljem donošenja i usvajanja kvalitetnijih politika prema mladima. Pored toga, Vijeće mladih Grada Tuzla bavit će se i provođenjem zajedničkih projekata svih mladih u Federaciji BiH“.

Na Skupštini je usvojen Poslovnik o radu Skupštine kao i Statut Vijeća mladih, te drugi zvanični dokumenti ovog novonastalog tijela. Prisutnima je predstavljen i zvanični logotip Vijeća mladih Grada Tuzla. Logo, između ostalog na slikovit način predstavlja otvorenu knjigu koja ukazuje na neprestanu želju za učenjem mladih ljudi koji žive i djeluju u ovom gradu.

Mladi u Tuzli su dobili svoje predstavničko tijelo zahvaljujući Udruženjima "Mladi Tuzle“; „Multi“; „Ekosol“;  „Medicus“; „akustikUM“; Omladinskom pokretu „Revolt“; Civilnoj, edukativnoj i transparentnoj platformi; KUD-u „Pasci“; Odredu izviđača „Krin“; Pozorištu mladih Tuzla; Tuzlanskom otvorenom centru; Omladinskom resursnom centru, Klubu borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ i Organizaciji za djecu i mlade "Osmijeh za Osmijeh", a u narednom periodu žele da im se i druge omladinske organizacije priključe u radu.

Ranijim obezbjeđivanjem adekvatnog prostora za mlade, osiguranjem budžetskih stavki za njihove aktivnosti, uspostavljanjem gradske službe za pitanja mladih – Grad Tuzla je uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice ispunio neke od ključnih tačaka Člana 14. Zakona o mladima Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon što je osnovano Vijeće mladih Grada Tuzla, koje će vrlo brzo biti i registrovano, mladi će uskoro dobiti i Strategiju za mlade na kojoj Fondacija radi već izvjesni period. 

Strategijom će se, uvjereni su u Vijeću mladih, ali i Fondaciji tuzlanske zajednice, zaokružiti priča o mladima u Tuzli koji će u svakom trenutku, u svojim aktivnostima, moći očekivati podršku grada.