Mreža aktivnog starenja: Tuzla će biti prvi „age-friendly“ grad u BiH

U funkcionalnim i efikasnim mjesnim zajednicama, kao prvom mostu između građana i vlasti, leži šansa za uspjeh. Pa, iako one ponekad nemaju sluha za potrebe zajednice na mikro nivou, postoje i one mjesne zajednice koje su svoja vrata otvorile građanima i čije prostorije vrve životom. Grupe građana koje tu djeluju entuzijastično povezuju zajednicu, okupljajući ljude oko dobra.
 Jedna od takvih je Mjesna zajednica Batva, u kojoj je Inicijativna grupa za aktivno starenje spona svih generacija. Uprkos poodmaklim godinama, članovi ove grupe svojim radom slave zajedništvo, brigu o nemoćnima, brigu o samima sebi i svemu što su generacijama stvarali.
„Ja sa svojom grupom ovdje redovno kuham oko 20 obroka za naše komšije u stanju socijalne potrebe. Iako smo dobili zvaničnu informaciju da je takvih ljudi samo troje u našem naselju, na terenu se ispostavilo da mnogo više građana treba takvu pomoć. Navikla da radim, roditelji su me naučili da uvijek pomažem, pa mi nije teško, a uz sve to ovdje se i fino družimo. Svaku večer legnem umorna i sretna, prosto nemam vremena da razmišljam o lošim stvarima“, objašnjava Dragica Simić iz Inicijativne grupe aktivnog starenja Batva. Nastavljajući dalje ona objašnjava kako joj je jedna od dražih redovnih aktivnosti dan kada organizuju Međugeneracijske susrete sa Zavodom za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla: „Upravo danas smo imali taj susret. Pravili smo kolače i družili se. Ta djeca nemaju baš mnogo prilika da idu na izlete ili da posjećuju neke događaje. Zbog toga im mi ovo organizujemo i baš rado učestvuju. Pridruži nam se i poneki mladi volonter i onda sve odiše nadom za bolju budućnost.“
 
Dekada zdravog starenja
 
Inače, inicijativnih grupa na području našeg kantona ima preko 45, okupljaju negdje oko 1400 građanki i građana treće životne dobi, a zajednički čine Mrežu aktivnog starenja, udruženje koje radeći sa osobama treće životne dobi želi promovirati važnost aktivnog starenja, socijalizacije, socijalne inkluzije i povezivanja unutar zajednice.
Predsjednica ovog udruženja Amela Fočić kaže da je interes osoba treće životne dobi za priključivanje Mreži zabrinjavajuće mali: „Nove članove dobijamo zahvaljujući entuzijastima koji su već dio naše mreže. Nažalost, društveni život osoba treće životne dobi se po odlasku u penziju najčešće postepeno gasi. Smanjuje se krug prijatelja, zatvaraju se u kuću, što onda posljedično dovodi do depresije, posebno u ovako teškim uslovima u kojima žive penzioneri u našem društvu. Mreža je mjesto gdje se oni prvenstveno trebaju razonoditi i držati svoje psiho-fizičko zdravlje na jednom većem nivou. Često su inicijativne grupe jedini vid društvenog djelovanja za starije osobe.“
 
Strategija za osobe treće životne dobi 2020-2023

Uvidjevši ovaj model djelovanja kao određenu mogućnost unapređenja rada mjesnih zajednica, gradska uprava u Tuzli dala je podršku inicijativnim grupama, tako što im je ustupila prostorije oslobođene zakupa i režija u mjesnim zajednicama. Kako bi Tuzla u bližoj budućnosti bila proglašena prvim „age friendly“ gradom u BiH, Mreža aktivnog starenja bila je podrška gradskim vlastima u izradi „Strategije za osobe treće životne dobi  2020.-2023.“ Fočić ističe kako je izrada aplikacije u toku, te da očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija vrlo brzo našem gradu dodijeliti ovu titulu. Optimistična je, kaže i zbog činjenice da su sve ove aktivnosti u skladu sa UN-ovom desetogodišnjom strategijom pod nazivom “Dekada zdravog starenja 2021-2030”, kojom se želi ukazati na značaj poduzimanja zajedničkih akcija s ciljem unapređenja života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica u kojima žive. Ova globalna saradnja, usklađena sa UN Globalnim ciljevima održivog razvoja, okuplja različite sektore i aktere uključujući vlade, civilno društvo, međunarodne organizacije, stručnjake, akademske institucije, medije i privatni sektor radi poboljšanja života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica.

Shodno tome, Fondacija tuzlanske zajednice  pružila je podršku za 10 inicijativa Mreže aktivnog starenja u okviru projekta “Borba protiv pandemije Covid 19 kroz filantropiju i solidarnost”, čiji cilj je osnaživanje organizacija civilnog društva koje rade sa najugroženijim kategorijama u vrijeme pandemije Covid 19 – mladima, osobama treće životne dobi i ženama. Projekat je podržan od Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Njemačkog Maršalovog fonda SAD i USAID-a, kao i Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona.