MZ Grabovica kao jedna od asocijacija na građanski aktivizam

Umrežavanje građana Tuzlanskog kantona nešto je čime se Fondacija tuzlanske zajednice kontinuirano bavi još od 2008. godine. Prvobitno u Tuzli, a potom i u Lukavcu, Kalesiji, Srebreniku i Živinicama, mjesne zajednice kao i različita građanska udruženja dobila su priliku djelovati zajedno. 

„Mi svakoj zajednici nudimo jednostavnu metodologiju – organizovanje zajednice, koju smo preuzeli od naših partnera iz inostranih YEPP i ECON programa. Zajednica je u fokusu svake od šest faza koliko teorijski ova metodologija ima dijelova.“ – kazala je Anita Šimić Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednica Fondacije tuzlanske zajednice.

X
by Daugava
 
 
 
 
 

Sve počinje od procjene zajednice. To znači da građani izlaze na teren i sa sugrađanima pričaju o problemima u njihovim zajednicama. „Naši aktivisti pitaju ljude šta su to njihovi problemi,  kako rješavati iste, mogu li sami ili im treba podrška.“ – nadovezuje se Šimić Kasumović.

Dobar primjer je lokalna zajednica u tuzlanskom naselju Grabovica, koja je zahvaljujući Fondaciji tuzlanske zajednice u posljednjih osam godina realizovala pet različitih projekata. U jednom od njih novcem koji su dobili, mještani su renovirali prostorije mjesne zajednice, koje osim Savjeta koriste i udruženje žena, lovačka i šahovska sekcija, izviđači, penzioneri i lokalni šahovski klub.

''Kada održavamo sastanke s građanima, uputimo ih u sva dešavanja u našoj mjesnoj zajednici što ih ohrabruje da i sami iniciraju određene prijedloge. Svaki prijedlog je dobar jer oni najbolje znaju šta nedostaje mjesnoj zajednici. Sam građanin ne može učiniti ništa, ali 50% građana nam itekako može pomoći.“ – istakao je Midhat Salihović, član Savjeta MZ Grabovica.

Grabovica je jedna od članica Mreže aktivnih zajednica koja promoviše organizovanje na lokalnom nivou. Ovu mrežu trenutno čini 18 aktivnih zajednica u pet općina, odnosno četiri općine i gradu Tuzla. Snaga građana i jeste u organizovanju, složni su u Fondaciji, koja je i osnivač Mreže.

„Trenutno se u našem društvu najviše traži saniranje infrastrukturnih problema. Negdje gdje su općinski budžeti zakazali, tu građani pokušavaju riješiti problem. Da li je to izgradnja nekog igrališta, uređenje prostora, organizacija manifestacija, nije ni bitno. Tu mi kao Fondacija reagujemo. Nekad je sasvim dovoljno biti podrška nekoj inicijativi i biti uključen. Bilo da su to udruženja žena, pčelara, izviđača, kulturno-umjetnička društva, svaki vid organizovanja je dobrodošao. Mi na ovaj način to podržavamo, te sistemski i finansijski pratimo, jer želimo izgraditi jako demokratsko društvo na još jačim temeljima.“ – ističe Anita Šimić Kasumović.

Kako najavljuju iz Fondacijine Mreže aktivnih zajednica, podrška lokalnom organizovanju u toku 2017. godine dobit će novu dimenziju. Planirano osnivanje Centra za demokratiju i aktivno građanstvo, sa sjedištem u Tuzli koje će biti na raspolaganju građanskim udruženjima, klubovima, društvima i drugim društveno – korisnim organizacijama, već u Novoj godini će ugledati i svjetlo dana. Biće to mjesto okupljanja lokalnih aktivista koji ulažu vlastiti novac, energiju i vrijeme u razvoj svojih zajednica, a Fondacija tuzlanske zajednice im se želi zahvaliti upravo na ovaj način – uspostavljanjem Centra za demokratiju i aktivno građanstvo.