preloader__image

Najbolje organizovana zajednica Simin Han

Lokalna grupa za razvoj Simin Han dobila je priznanje za najorganizovaniju zajednicu u 2019. godini. Priznanje je dodijeljeno na 13. Konferenciji aktivnih građana, koju je organizovala Mreža aktivnih zajednica uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice. Ovo priznanje Mreža i Fondacija dodjeljuju unazad 3 godine zajednicama koje na najbolji mogući način provode model organizovanja zajednice i prave uspješne rezultate u svojim lokalnim grupama.

Lokalna grupa za razvoj Simin Han djeluje 15 godina, a čine je aktivisti, predstavnici formalnih i neformalnih grupa građana, te institucija iz lokalne zajednice. Ova lokalna grupa u prošloj godini bila je primjer zajedničke saradnje i djelovanja na rješavanju problema mještana ove zajednice. Pokrenula je niz inicijativa koje su učinile Simin Han boljim mjestom življenja, tako su:  uspješno izlobirali postavljanje pješačkih prelaza i semafora na magistralnom putu, sanirali most na rijeci Jali, sanirali oborinske vode i zaštitili prilaz lokalnoj ambulanti.  Jedna od najznačajnijih inicijativa koju su pokrenuli i koja se trenutno realizira jeste renoviranje O.Š. „Simin Han“.

Projekat vrijedan 150 000 KM

Stvaranje boljih sigurnosnih i higijenskih uslova u školi nametnulo se kao osnovna potreba u ovoj zajednici.  Tako su aktivisti iz Simin Hana krenuli u rješavanje ovog problema s ciljem da zamjene dotrajalu stolariju i renoviraju školske toalete.  U vrijeme pokretanja ove inicijative, Admir Hasanbašić, sadašnji nastavnik informatike, obnašao je poziciju direktora škole i prisjeća se kako se lokalna grupa tada obratila tražeći pomoć na više strana, znajući da je to veliki izazov, ali svakako ne i nemoguć: ˝U ovu inicijtavu smo krenuli s dobrom voljom i inicijalnom podrškom Fondacije od 5000 KM. Znali smo da neće biti lako, ali imali smo plan i vjerovali u njega. Sredstvima Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK uspjeli  smo  riješiti problem stolarije, dok smo udruženim sredstvima roditelja, pojedinaca i lokalnih biznisa obezbijedili i dio sredstava za renoviranje toaleta.˝

Ovo je jedan od boljih primjera kako aktivisti Lokalne grupe za razvoj sarađuju i iniciraju promjene u zajednici. Sa ovim se slaže i sadašnji direktor škole, Senad Osmanović koji nastavlja saradnju sa aktivistima i koji ovaj projekat želi privesti kraju: „Najvažnije je da djeca dočekaju zimu u toplom i sigurnom ambijentu. Sada nam slijedi druga faza obnove toaleta, ali još mnogo toga je tu što se može i treba unaprijediti. Čast mi je biti član lokalne grupe, jer evidentno pomažu školi, ali mi je i lična satisfakcija biti učesnik u dobru, dajući i svoj lični doprinos.“

Pored ove inicijative članovi lokalne grupe su u prošloj godini realizovali i niz društvenih aktivnosti i događaja.

Imamo rafting klub, iako nemamo rijeku

Jedna od zajedničkih aktivnosti ove grupe je organiziranje memorijalne regate u sjećanje na Angelinu Hodžić, kolegicu koja je od osnivanja do prerane smrti 2015. godine bila dio našeg tima u Fondaciji. Na regatu pozivaju i ljude koji nisu mještani Simin Hana, a o tome nam više kaže Salko Fejzić: „Iako nemamo rijeku, imamo rafting klub. Angelina je rado s nama išla na rafting i veselila se susretu sa članovima ostalih aktivnih zajednica. Danas to nastavljamo raditi u sjećanje na nju, gdje pozivamo i njenu porodicu, jer smo joj beskrajno zahvalni za sve što nas je naučila za vrijeme svog rada u Fondaciji“.

Treba napomenuti da je upravo Salko na Konferenciji dobio priznanje za svoj dugoročni volonterski angažman. Salko je aktivista koji je jako puno doprinio okupljanju penzionera kroz organizaciju sekcije šaha i šahovskog turnira, ali učestvuje i na svim drugim aktivnostima.

Da svi akteri u ovoj zajednici sarađuju primjer je i Agora centar koji je mjesto okupljanja lokalne grupe. Nudeći razne vidove neformalnog obrazovanja, Agora ipak sve radi u dosluhu sa građanima, pa kada nude programe npr. ženskoj populaciji, onda finalnom produktu prethodi istraživanje – šta žene žele. Jer bit je uključiti građane, komunicirati i međusobno se uvažavati.

Maida protiv Maide

Maida Babajić kordinatorica lokalne grupe Simin Han kaže da je učešće na projektima čini sretnom i emotivno ispunjenom, te kroz smijeh dodaje: „Volim kroz šalu reći da mi je motivacija da se borim protiv Maide Mehmedović, koja vodi lokalnu grupu za razvoj Gornja Tuzla i koja je zasluženo nagrađena kao najmentorica u 2019. godini. Mislim da  to pozitivno rivalstvo zdravo okruženje za rad, ali i prilika za šalu, koju nikad ne odbijam“.

Aktivisti  iz Simin Hana trude se da odgovore na potrebe svih kategorija, kako mladih tako i starih, ali i djece, žena i svih drugih. Unutar Lokalne grupe za razvoj tokom 2019. godine aktivno su djelovali predstavnici Savjeta MZ Simin Han, UG Agora, Raft eko klub „Accent“, Aktiv žena Simin Han, Udruženje penzionera Simin Han, Udruženje ratni vojni invalidi Simin Han, OŠ Simin Han, Vijeće roditelja, Klub tinejdžera, Lovačka sekcija Simin Han, Šahovska sekcija, te pojedinci i aktivisti iz MZ Simin Han.

Ova grupa nastavlja sa svojim radom i aktivnostima. Pred njima je svakako izazov završetka realizacije renoviranja O.Š. „Simin Han“ ali, vjerujemo i mnogih drugih inicijativa.