preloader__image

Odred izviđača CROA posadio 500 sadnica bora

Jedni od mladih junaka i junakinja naše zajednice iz prošlogodišnje kampanje „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ su i mladi iz Odreda izviđača CROA iz Živinica. Najmlađi odred izviđača u Živinicama je uz podršku donatora i Fondacije tuzlanske zajednice „stao na noge“, oformio se i obučio za izviđačke aktivnosti.

Ovi mladi ljudi su jutros pokazali da je osnivanje odreda itekako imalo smisla. Okupili su se u maglovito i neobično toplo oktobarsko jutro te uputili na poznato izletište Rudine u Gornjim Živinicama, na Konjuh planini.

Uz pomoć Šuma Tuzlanskog kantona obezbijedili su 500 mladih sadnica bora. Bor je jedna od rijetkih vrsta drveća koja uspijeva u našoj klimi na većoj nadmorskoj visini u kamenoj podlozi, kakve su Rudine. Upravo zbog toga je bor, koji i prirodno raste na Rudinama, bio savršen izbor za pošumljavanje ove lokacije. 

Pošumljavanje je danas naš najveći saveznik u borbi protiv globalnog zatopljenja jer je drveće najefikasniji način za uklanjanje stakleničkog plina CO2 iz atmosfere. Značaj sadnje još je i veći kada se posadi drveće poput bora koji se sam jako sporo širi, pogotovo na podlozi punoj kamenja.

Vedra ekipa se okupila na Rudinama odakle se dalje uputila pješke na samu lokaciju sadnje. Zajedno sa šumarima ponijeli su sadnice, alate, vodu i hranu za okrepu. Putem su ih pratili pejzaži Konjuha sa kojih se pružao pogled na Živinice. Uz šalu i razgovor u prelijepoj prirodi i atmosferi borove šume ubrzo su se začuli i udarci alata. Jedna od strmih padina na Rudinama postala je lokacija sadnje. a samu akciju sadnje pratili su i novinari RTV Živinica. 

Vrijedni CROA izviđači iskopali su rupe u koje je odmah zatim pod budnim okom šumara posađeno 500 borova iz rasadnika Šuma TK. Zaista prelijepo izletište Rudine dobilo je još jednu pošumljenu površinu, šumske životinje novi dom, a planeta Zemlja još jednog saveznika u borbi protiv globalnog zatopljenja. Odred izviđača CROA pružio je svojim članovima priliku za korisnu akciju pošumljavanja, druženje i uživanje u prirodi, što mu i jeste svrha.