preloader__image

Održan trodnevni trening “Razvoj i pisanje projektnog prijedloga”

Fondacija tuzlanske zajednice i ove godine je organizovala osnovni trening na temu “Razvoj i pisanje projektnog prijedloga. Ovaj trodnevni trening imao je za cilj da osposobi 20 polaznika, odnosno aktivista s područja Tuzlanskog kantona da znanje stečeno na treningu usmjere na poboljšanje rada svojih organizacija.

“Projekt menadžment je izuzetno bitan za rad organizacija civilnog društva ali i za rad subjekata iz drugih sektora. Zato smo u protekla tri dana realizovali trening na ovu temu kako bi osnažili kapacitete predstavnika organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava i akademske zajednice, unaprijedili saradnju i podstakli njihovo učešće u životu zajednice. Zbog toga ćemo i u budućnosti nastaviti sa ovom i sličnim edukacijama ”, rekao je Ismet Sokoljanin, menadžer za razvoj FTZ.

Trening je vodio certificirani EU TaC trener i konsultant Jasminko Arnautović, koji je učesnicima nastojao na praktičnim primjerima prenijeti osnovna znanja iz oblasti projektnog dizajna, te kroz interaktivan rad ukazati na značaj razumijevanja cjelokupnog procesa u razvoju projektne ideje.

Lejla Bajrami, psihologinja koja je na trening došla ispred JU “Naše dijete” smatra da jačanjem kapaciteta pojedinaca u ovoj instituciji benefit imaju svi, kako institucija i osoblje, tako i korisnici (roditelji i djeca predškolskog uzrasta). Ova ustanova već je nekoliko puta podržana kroz fondove FTZ, a dodatnu priliku za edukaciju iskoristili su kako bi unaprijedili svoje aplikacije za inovativnije projekte koje u budućnosti planiraju.

Senada Joldić, članica Udruženja za bolesti štitne žlijezde “Štit”, smatra da je potrebna mnogo veća podrška za ovaj nevidljivi problem s kojim se nose mnoge žene, a koji utiče na kvalitet njihovog života. Upravo zbog toga ovo udruženje odlučno je u namjeri da radi na izgradnji vještina svih svojih članova, kako bi lakše radili na edukaciji, informisanju i podršci ženama sa bolestima štitne: “Kontrole su veoma komplikovane, predugo se na njih čeka i prisutno je veliko nerazumijevanje doktora, porodice i generalno cijelog okruženja. Mi želimo da kroz sve ove edukacije naučimo nove stvari i ja ću se nakon ovog treninga uključiti i u pisanje projekata na nivou našeg udruženja”.

Ovaj trening jedna je od aktivnosti u sklopu projekta ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝ koji je finansiran od strane Ministarstva za ekonomski razvoj i vanjsku politiku SR Njemačke i Freudenberg fondacije.