preloader__image

Novac za ovogodišnje stipendije osiguran je zahvaljujući donacijama prikupljenim na Donatorskoj večeri, koju je Fondacija tuzlanske zajednice organizovala u maju ove godine.

 

Osam studentica i studenata Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2022./2023. godini dobit će stipendije u godišnjem iznosu od 1.800 KM, koje je Fondacija tuzlanske zajednice obezbijedila kroz Fond za stipendiranje Prometej. Novac za ovogodišnje stipendije osiguran je zahvaljujući donacijama prikupljenim na Donatorskoj večeri, koju je Fondacija tuzlanske zajednice organizovala u maju ove godine.

Ove godine je na konkurs za stipendiranje apliciralo 28 studentica i studenata iz Tuzle, Brčkog, Srebrenice, Zavidovića, Blagaja i drugih bh. gradova. Iako je i iznos bio motivacija za prijavljivanje na stipendiju, to je ipak bilo u drugom planu kod većine stipendista.

Jedna od stipendistica je Vesna Divković, koja se i ranije prijavljivala za stipendiranje, ali do ove godine nije zadovoljila kriterije. To je nije spriječilo da bude uporna i da bude jedna od osam koji su ove godine stipendirani.

- Nije me demotivisalo to što prvi put nisam dobila stipendiju, nego me ohrabrilo da budem aktivnija, da dodatno poradim na sebi kako bih bila jedna od stipendistica. Vrijednosti koje promoviše Fond Prometej su uvijek bile i moje vrijednosti i zaista mi je privilegija što sam ove godine i ja stipendistica Prometeja, kazala je Vesna Divković, studentica primijenjene matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Upravo je aktivizam studenata jedan od ključnih kriterija prilikom izbora stipendista. Svojim aktivizmom se istakla i Nura Hamzić, studentica 3. godine Rehabilitacijsko-edukacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Kao jedna od izuzetno aktivnih studentica, Nura je članica Etičkog komiteta Univerziteta, čija je osnovna zadaća promovirati etičke vrijednosti u akademskom procesu, kao i štititi prava studenata.

- Želimo biti glas studenata i studentica Univerziteta, braniti naše interese i u suštini promovisati jednakost i studenata i profesora u akadamskom procesu studiranja. Za stipendiju sam se prijavila, jer je Fond Prometej totalno drugčiji od drugih, jer koristi druge kriterije prilikom stipendiranja i praktično nam poručuje da i mi moramo dati nešto zajednici, a ne samo očekivati da od zajednice dobijemo, kazala je Nura.

Tarik Baraković, menadžer za filantropiju u Fondaciji tuzlanske zajednice kaže kako je misao vodilja osnivača fonda bila to da upravo aktivizam prikažu kao alat za lično unaprjeđenje, građenje ličnosti, ali i za stvaranje boljeg društva.

- Imati stav o nečemu je biti aktivan. Ovi studenti znaju da se ne smije ništa podrazumijevati, zbog čega su i odlučili biti aktivni upustiti se stvaranje promjena. Stipendiranjem mi njih nagrađujemo za to. Ovaj fond jeste drugačiji, jer u vrijeme kad se broj studenata smanjuje mi povećavamo broj stipendija, što znači da su mladi aktivniji i da su svjesni da i oni moraju biti dio promjena, kazao je Tarik.

Fond za stipendiranje Prometej je osnovan u avgustu 2017. godine pri Fondaciji tuzlanske zajednice, a osnovala ga je grupa mladih osoba na početku karijere, koje vjeruju da svako od nas može i treba da doprinese razvoju bh društva.

Fondacija tuzlanske zajednice početkom svake akademske godine otvori konkurs za stipendiranje iz Fonda Prometej, te sve studente poziva da se prijave i iskoriste ovu priliku. Međutim, broj stipendija koje se isplate direktno zavisi od toga koliko se u toku godine prikupi donatorskih sredstava u Fondu, zbog čega je potreban angažman cijele zajednice kako bi najbolji od najboljih dobili vrijedne stipendije.

Više informacija o ovogodišnjem izboru stipendista, ali i o načinima doniranja za stipendije pogledajte OVDJE.