6. juni 2023.

 

Fond je osnovan u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice, a u naredne tri godine će podržavati projekte i inicijative kojima građani žele poboljšati uslove življenja i ponovo stvoriti osjećaj zajedništva u naseljima

 

Fondacija tuzlanske zajednice i Mensur Alić potpisali su danas ugovor na osnovu kojeg je osnovan fond pod nazivom „Dobrovoljni Fond Mensur i Jasmina Alić“ iz kojeg će se u naredne tri godine za društveno korisne projekte i inicijative u zajednici izdvojiti 90 hiljada KM. Fond su osnovali supružnici Mensur i Jasmina Alić, koji su osnivači i vlasnici i mesne industrije Menprom iz Tuzle i prepoznati su kao veliki filantropi, koji redovno podržavaju rad aktivnih građanskih udruženja u ovom dijelu BiH. Fondacija tuzlanske zajednice daje pravni okvir za vođenje fonda i osigurava transparentan i odgovoran način upravljanja sredstvima.

Osnivanjem fonda supružnici Alić žele svoje finansijske i druge resurse, putem ovog Fonda, udružiti sa naporima aktivista i građana iz zajednice, koji svojim volonterskim radom i drugim resursima doprinose razvoju društva i lokalne zajednice u kojoj žive.

Mensur Alić kaže kako im je želja da pomognu tamo gdje je pomoć najpotrebnija i da se oduže zajednici koja je godinama njihovoj porodici poklanjala svoje povjerenje.

„Ako si stvorio nešto za sebe i za svoju porodicu, ako od tvojih najbližih nikome ništa ne nedostaje, tu prestaje potreba za materijalnim, nego treba pomoći tamo gdje se može i tamo gdje je najpotrebnije. Mi to želimo, ali želimo da inspirišemo i druge da urade isto. Kad bismo svi pomogli onolliko koliko možemo, ne bi bilo granica našem blagostanju. Jer uspjeh je ono što jesmo, a ne ono što imamo“, kazao je Alić.

U Fondaciji su ponosni što njihov dvadesetogodišnji predan rad stvara preduslove za razvoj ekosistema filantropije i transparentnog djelovanja u ovoj oblasti. Jasna Jašarević, direktorica Fondacija tuzlanske zajednice, se zahvalila Mensuru i Jasmini Alić što su se odlučili za osnivanje trogodišnjeg dobrovoljnog fonda pri fondaciji.

„Mi ćemo su truditi da opravdamo povjerenje i da filantropske želje osnivača uskladimo sa potrebama ljudi u našim zajednicama. U proteklih 20 godina, Fondacija je predano radila na promociji lokalne filantropije i razvijala različite filantropske fondove za podršku civilnom sektoru u TK.  Potrebe u zajednici su velike, a sredstva uvijek nedovoljna da se podrže sve važne društveno korisne inicijative koje predlažu naši aktivisti. Upravo zbog toga nam je prijeko potrebna pomoć lokalnih filantropa! Putem ovog filantropskog fonda, porodica Alić će doprinijeti značajnim promjenama u zajednici i pomoći lokalnom stanovništvu da stvara okruženje u kojem ćemo svi ljepše živjeti“, kazala je direktorica Jašarević.

Fond ima za cilj da promoviše pozitivne vrijednosti u lokalnoj zajednici u kojima građani djeluju solidarno i koji zajednički ulažu napore da se poštuju demokratske vrijednosti, kultura dijaloga, različitosti i prava svih. Sredstva iz fonda će se dodjeljivati u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM za projekte usmjerene na očuvanje okoliša, očuvanje zdravlja i zdravog okruženja, te za kulturne i umjetničke aktivnosti i manifestacije na području Tuzlanskog kantona.

Prva sredstva bi trebala biti dodijeljena već u septembru, do kada će biti i raspisan javni poziv za apliciranje na bespovratna sredstva iz fonda.