preloader__image

Počeo Ljetni kamp Omladinske banke

U susret Međunarodnom danu mladih kojeg ćemo obilježiti 12.8.2021. godine, donosimo niz razgovora i priča o mladima i omladinskim radnicima. Danas je skoro 90 mladih volontera i volonterki Omladinske banke (OB) otputovalo na Ljetni kamp, koji se ove sedmice održava u Bosanskoj Otoci. Članovi i članice organizacionog odbora užurbano su radili na pripremama, sretni da shodno epidemiološkim mjerama, nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije i mnogo neizvijesnosti, kamp ovog ljeta ipak mogu organizovati! Sa asistenticom na projektu OB-a i jednom od organizatorica Kampa, Jasminom Paočić razgovarali smo po dolasku u Kamp. 

Izlazak iz zone komfora

Organizovan s ciljem da mladim aktivistima pruži priliku za druženje, ali i dalju edukaciju kako bi uspješno obavljali svoje dužnosti u odborima, ovo je jedan od najzanimljivijih događaja OB-a. Ovaj program utemeljen je na principu “mladi za mlade”, zahvaljujući čemu je lični napredak, sticanje mnogobrojnih vještina i učenje o važnosti podizanja ekološke svijesti i razvoja filantropije, zagarantovano.

Na tom fonu, ne gubeći vrijeme i živeći život punim plućima, Jasmina posljednjih pet godina aktivno učestvuje u programu OB-a. Pandana mladalačkoj odlučnosti i pozitivnoj energiji koja prevazilazi sve prepreke nema. Opipljivo je to i u načinu na koji naša sagovornica priča o svom volonterskom poslu: „Mladima u OB-u kamp je neka vrsta nagrade za dosadašnji angažman i ujedno je odlična prilika za nas da motiviramo mlade ljude da nastave svoj angažman u OB-u. To je nezboravno iskustvo, koje svi priželjkuju. Uvijek se među prethodnim generacijama kamp prepričava kao četiri magična dana u prirodi, tako da mladi o njemu čuju mnogo i prije nego sami dođu u kamp. Druga okolina, drugi ljudi s kojima se zbližite, učenje novih stvari, istraživanje novih tema, sve je to hrabri veliki  izlazak iz zone komfora i zbog toga ostaje s vama kao nezaboravno iskustvo. Iako su sve generacije mladih uvijek rado čekale kamp, mislim da je ova generacija mladih utoliko uzbuđenija jer su od početka pandemije bili uskraćeni za mnoge društvene aktivnosti.“

Edukacija i zabava

Tokom naredna 4 dana mladi će prisustvovati edukaciji iz različitih tema i oblasti, međusobno se bolje upoznati, družiti i razmjenjivati iskustva u radu 5 odbora OB-a iz kojih dolaze. Između ostalog, ovu avanturu nezaboravnom čini i kampersko iskustvo i ambijent u prirodi, daleko od „ekrana“.

„Mladi se iz Kampa najradije sjećaju „noći igara“ koje organizujemo prvu noć kampa. Kroz razne zanimljive igrice probijemo led, opustimo se svi i bolje upoznamo. Takmičimo se, borimo za svoj tim i jako dobro zabavimo. Drugi, meni možda i najdraži događaj je „noć filma“, gdje svi na velikom kino platnu gledamo film pod zvjezdanim nebom. Donesemo kokice, dekice, sjedimo u krugu i uživamo, jer rijetko imamo priliku za kino na otvorenom u našim zajednicama. Film je uvijek izenađenje i to uvijek bude igrani film povezan s temama koje obrađujemo u kampu i poukama koje su bitne za naš program“, priča Jasmina.

Filantropija i ekologija kao okosnica kampa

Budući da je razvoj filantropije na lokalu jako važan za FTZ, ali i OB koja nje njen dio, dio kampa fokusiran je na tu temu. Važno je da mladi shvate suštinu i da spoznaju da filantropija nije samo darivanje novca, nego da su oni ustvari već filantropi, jer daruju svoje vrijeme za zajednicu, pojašnjava naša sagovornica: „To učimo kroz vježbe, kroz iskustva, ne kroz samu teoriju. Na vježbama gledamo kratke video sadržaje, ogolimo emocije i analizama pristupamo svi otvorenog srca, pa tu bude i smijeha i suza. Mladi se osjećaju dovoljno sigurno i komforno u našem okruženju da slobodno pokazuju emocije. Svi se u takvom ambijentu mnogo dublje posvetimo zadacima i temama, ne razmišljamo ni o čemu drugom, ne žurimo nigdje, pa je i sam doživljaj svega što zajedno radimo mnogo jači.“

Pored važnosti filantropije, važnost podizanja ekološke svijesti kod mladih zadnjih godina je također u fokusu u OB-u. S obzirom na stanje na Zemlji, potreba za isticanjem važnosti ekologije trebala bi svima biti u fokusu, smatraju ovi mladi ljudi. Po povratku s kampa mladi će stečena znanja sa sobom odnijeti kući, a uspjeh je postignut onda kada se jave nakon kampova i kažu da su promijenili svoje ponašanje, svoje rutine i da se ponose time. To su male stvari, ali od njih treba krenuti.