Počeo proces registracije pasa u Tuzli

U subotu 25.og aprila započela je registracija vlasničkih pasa u Gradu Tuzla i velik odziv građana na ovu zakonsku obavezu pokazao je neophodnost formiranja jedinstvenog Registra čipovanih pasa na nivou grada. Brojni su benefiti koje donosi Registar, a sankcionisanje neodgovornog vlasništva i očuvanje javnog zdavlja svakako su najbitniji.

Od sada ćemo, na jednom mjestu, imati regulisanu bazu podataka svih pas u Tuzli čime će biti omogućeno identifikovanje životinje i njenog vlasnika. Odličan odziv vlasnika pasa na ovu akciju već od prvoga dana pokazatelj je neopohodnosti postojanja Registra“, kazao je direktor JP Veterinarske stanice doo Tuzla, prof. dr. sc. Jasmin Ferizbegović.

Registracija vlasničkih pasa u Gradu Tuzla, a koja se obavlja isključivo u JP Veterinarska stanica doo Tuzla, odvija se kontinuirano, svakog dana u sedmici tokom radnog vremena ustanove. Kompletan paket usluga umjesto 75 KM sada košta 20 KM zahvaljujući subvencijama Grada Tuzla sa 35 i JP Veterinarska stanica doo Tuzla sa 20 KM.

Za tu cijenu vlasnici će dobiti upis psa u jedinstveni Registar; izdavanje pasoša/putovnice; mikročipovanje; antirabičnu vakcinu i antiparazitni tretman. Cijena je ista i ukoliko je neku od ovih usluga pas već ranije obavio ili ju je obavio na nekom drugom mjestu. Važno je napomenuti da bezbolna procedura traje do 15 minuta i nije traumatična za životinju.

Registar u elektronskoj i fizički opipljivoj verziji sadrži podatke o vlasniku, podatke o fizičkom i genetskom izgledu psa, kao i identifikacijski broj čipa koji je pohranjen i u pasoš.

Postojanje Registra je neophodnost svakoga grada u Bosni i Hercegovini jer smo svjedoci da je problem pasa lutalica izražen u svakom dijelu zemlje. Cilj je da se Grad Tuzla definiše kao grad koji je prvi implementirao nešto što je obaveza svih vlasnika pasa čime se stvara mogućnost da na isti način i druge lokalne zajednice primjene tuzlanski princip rada.

To je ujedno i poziv za sve građane da svoje zakonom utemeljene obaveze obave pravovremeno i na profesionalan način. Budite odgovoran vlasnik, volite svog ljubimca u skladu sa zakonskom regulativom.

Registracija pasa je prvi korak u procesu kontrole populacije pasa i smanjenju broja napuštenih životinja u Gradu Tuzla. Na ovaj način se želi zadržati i visok stepen javnog zdravlja naročito kada su u pitanju bolesti koje se sa životinja prenose na ljude.

Problematikom zbrinjavanja pasa u gradu aktivno se bavi Radna grupa za kontrolu populacije pasa u Gradu Tuzla koju vodi Fondacija tuzlanske zajednice u saradnji sa gradskim vlastima, a čine je još predstavnici JP Veterinarska stanica Tuzla, Služba za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica, Služba civilne zaštite, JP Komunalac Tuzla, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline TK, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Zavod za javno zdravstvo TK, JU Mješovita srednja škola Tuzla i Udruženje za zaštitu životinja „Nirina“. Sve informacije o dosadašnjim aktivnostima i događajima koji slijede možete naći na: www.praviprijatelji.info.