Područna škola Dobrnja-škola po mjeri učenika

Područnu školu u Dobrnji, naselju udaljenom 20 km od centra Tuzle poznatom po Muhamedu Hevaji Uskufiju, folkloru, rudarima i dobrim ljudima,  danas pohađa nešto više od 90 učenika. Kako se radi o područnoj školi, nastavu u ovom objektu slušaju ˝mali đaci˝, učenici i učenice su to od prvog do petog razreda, dok oni stariji nastavu slušaju u centralnoj školi-JU OŠ Mramor. 

Ovaj podatak ne bi naročito bio važan za našu priču da nije lijep izuzetak koji proturiječi opštem trendu u BiH i okruženju, ali i koji opravdava naše ulaganje u objekat škole o čemu u stvari želimo govoriti. Naime, prije pet godina ovu školu je pohađalo 60 đaka, prije dvije godine nešto više od 70, dok ove godine školu pohađa 93 đaka. Lijepe su to vijesti i podaci koje su nam sa ushićenjem saopštile učiteljice Mirela Halilović i Nirvana Džambić dok smo obavljali monitoring i pregledali novu stolariju na objektu škole koja je postavljena uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, roditelja i mještana. 

Prije pet godina, roditelji i nastavno osoblje udruženim naporima, što vlastitim sredstvima što uz podršku donatora, krenuli su u renoviranje starog objekta škole te su uspjeli zamijeniti krov  i i uraditi novu fasadu kako bi uslove za nastavu u školi učinili boljim i sigurnijim. Međutim, veliki su to izdaci kako bi se uspjelo sve odjedanput riješiti. Za topliju i zvučno izolovanu školu bilo je potrebno zamjeniti i stolariju za šta su ove godine podršku i partnera našli u Fondacije tuzlanske zajednice.
Aktivisti iz ove zajednice na čelu sa predsjednikom MZ Dobrnja Hazrudinom Kišićem, učiteljicom Mirsadom Baraković, te  direktoricom Belmom Smajić složili su se da je ovo prioritetan problem za rješavanje, te su iskoristili pristup Fondu namjenjenom za projekte aktivnih zajednica.        

„U posljednje dvije godine mnogo toga smo uradili zahvaljujući povjerenju i podršci Fondacije koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj dio Tuzle. Iako se u Dobrnji život odvija skromno, mještani opet vrlo rado izdvajaju određena sredstva i doniraju svojoj zajednici. Marka na marku. Samo zato što vide pomake. Vide da se njihovim parama rukovodi savjesno i odgovorno, te da se sredstva ulažu u prioritete koje oni odrede.“ – ponosno ističe gospodin Kišić  i dodaje kako u tom povjerenju leži ljepota građanskog aktivizma.
Vrijednost projekta iznosila je 5250,00KM od čega je učešće mještana i roditelja bilo 2600,00KM.

˝Mi smo organizovali i donatorski bazar sa bogatim kulturno-zabavnim programom u kojem su učenici bili glavni akteri. Oni su prodavali svoje kreativne radove, kolače, sokove, a sva prikupljena sredstva bila su namijenjena za renoviranje škole˝-rekla je ponosno učiteljica Mirsada i dodala: ˝Izuzetno nam je drago što smo uključili đake, jer ovo nije važno samo iz razloga da se skupe sredstva i uredi škola, ovo je važno iz razloga što djecu učimo da brinu o svojoj zajednici, o svojoj školi, jedni o drugima˝.

˝Što se tiče uređenja objekta mi imamo još ideja i ovo sigurno neće biti kraj. Voljeli bi smo urediti i zapušteni dio objekta koji se nekada koristio kao nastavnički stan. U planu smo proširiti zbornicu i osposobiti još dvije učionice, te od starog objekta napraviti školu po mjeri učenika˝-rekla nam je direktorica Belma dok je u pratnji domara Nihada Mujkića  i učitelja Saliha Žigića pokazivala stanje u tim prostorijama.

Područna škola Dobrnja jedna je od nekoliko škola koje su u ovoj godini dobile podršku Fondacije tuzlanske zajednice. Tako je u objektu Područne škole Lisovići obezbjeđeno grijanje na pelet, u toku su radovi na zamjeni stolarije u Područnoj školi Seona, očekuju se radovi na zamjeni stolarije u Osnovnoj školi Prokosovići, te radovi na zamjeni krova i stolarije u OŠ Šerići. Početkom godine Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji sa MONKS TK i Zavodom javnog zdravstva obezbijedila filtere za prečišćavanje vode u 44 školska objekta, koja se istom snadbjevaju sa lokalnih izvora i bunara, a uskoro se očekuje i nastavak tog projekta.