preloader__image

Predstavnici dvadeset tri udruženja građana i udruženja mladih danas su sa predstavnicima Fondacije tuzlanske zajednice potpisali ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda Volim svoj grad i Fonda za mladfe u ukupnoj vrijednosti od oko 72.500 KM. Sredstva su dodijeljena udruženjima građana, lokalnim grupama za razvoj i udruženjima mladih koji će implementirati akcije i projekte u zajednicama i motivisati ih na aktivnije učešće u stvaranju boljih uslova za život.  

Ove godine je pristigao jako veliki broj aplikacija, te su stručne komisije oba fonda na kraju razmatrale 90 ideja za projekte i aktivnosti u zajednici. 

Među odobrenim aplikacijama je i projekat Neformalne grupe mladih sa invaliditetom iz Čelića, koji će u narednom periodu u ovoj gradiću raditi na inkluziji mladih sa invaliditetom, te omogućiti veće učešće mladih sa invaliditetom u svakodnevnom životu. 

- Mi ćemo u svom projektu Projekat imati niz aktivnosti s ciljem očuvanja prirode i okoliša u kojima će učestovati mladi sa invaliditetom, ali i ostali mladi kako bismo poboljšali inkluziju u našeoj općini. Organizovat ćemo i niz drugih aktivnosti, te edukacija kojima ćemo podići svijest o potrebama mladih sa invaliditetom, o njihovom učešću u saobraćaju, ali i u svakodnevnom životu, kazao je Ervin Ćosić, koordinator ove neformalne grupe. 

Šahovski klub iz Gradačca svojim projektom želi vratiti šah u škole, te će organizovati sekciju za dsve uzraste školske djece, ali i nabaviti šahovske table i opremu kako bi popularizirali šah među djecom i mladima. 

- Gradačac je nekada imao nekoliko šahovskih klubova, mnogo dobrih šahista, ali nemamo na koga prenijeti tu tradiciju i znanje, jer mladi ne znaju mnogo o šahu. Nastojat ćemo ovo popularizirati među đacima, jer poznavanje osnopva šaha i način razmišljanja koji se stekne ihgrajući šah može se itekako primijeniti u svakodnevnom životu, kazao je Nihad Sušić iz ovog šahovskog kluba. 

Među odobrenim projektima je i onaj Udruženja gluhih i nagluhih iz Banovića, koji će pripremiti priručnike, ali i organizovati edukaciju o osnovama znakovnog jezika za policajce i zdravstvene radnike, nastojeći time poboljšati komunikaciju sa gluhim i nagluhim osobama. 

Odobreni projekti dolaze iz većine lokalnih samouprava u Tuzlanskom kantonu, a neki od projekata podrazumijevaju i međuentitetsku saradnju. 

Fondacija tuzlanske zajednice čestita aplikantima na uspješno pripremljenim projektima i raduje se saradnji na njihovoj realizaciji.   

Rezimei podržanih projekata iz Fonda Volim svoj grad 

Rezimei podržanih projekata iz Fonda za mlade 

Javni pozivi su realizovani u okviru USAID Bosnia and Herzegovina programa "Snaga lokalnog" kroz aktivnost "Naša zajednica je naša odgovornost" koji implementira Fondacija tuzlanske zajednice.