preloader__image

Poduzetnice kroje svoje sudbine: pokrenule biznise u vrijeme pandemije

Oko 60 posto radnih mjesta u FBiH i čak 70 posto radnih mjesta u RS-u koja su izgubljena tokom pandemije pripadalo je ženama, ustanovljeno je istraživanjem UN Women u BiH ( https://rb.gy/tjw5lb ). No, iako su tokom pandemije u BiH bez posla uglavnom ostajale žene, ima i onih koje su se upravo u tom periodu odvažile za nove poslovne poduhvate, prilagodile načine poslovanja, ali i nametnule si nove poslovne imperative. Od ukupno 6 podržanih start-up biznisa koje je Fondacija tuzlanske zajednice podržala kroz program poduzetništva u 2021. godini, 5 biznisa pokrenule su žene.

Ovaj program mi je bio vjetar u leđa i okidač da konačno napravim iskorak u poduzetničke vode, te samostalno pokrenem svoj vlastiti biznis- Eldina Kurtić, vlasnica kozmetičkog salona El Beauty.

Ovaj program usmjeren je na podršku realizaciji poduzetničkih inicijativa i biznis projekata koje imaju za cilj poboljšanje poduzetničkih kompetencija građana s ciljem povećanja zapošljivosti i samozapošljivosti, ali i razvoja mladih biznisa. Dvomjesečna edukacija tokom koje su polaznice izrađivale svoj biznis plan, mentorksa podrška u radu  i naposljetku finansijska podrška, bile su upravo ono što je trebalo da ove žene samouvjereno nastave realizirati svoje poslovne uspjehe.

Pretvorile strasti u biznise s potencijalom

“Edukacija me je podstaknula da razmišljam izvan okvira, usmjerila me u pravcu kojim treba da idem i uvela me u svijet poduzetništva osnaženu. Svoj biznis razvijam korak po korak, jer želim da budemo prepoznati u zajednici po kvalitetu. Dugo godina sam radila kao vaspitačica i onda sam odlučila da posao koji me je uvijek ispunjavao pokušam uraditi na svoj način. S obzirom na to da se radi o vrtiću i radu s najmlađima, kvalitet usluge je nešto što je meni najvažnije. Nama koji pokušavamo ostati u BiH ovakve prilike znače zaista mnogo, jer imamo veliku želju da napravimo nešto u svojoj domovini”, kaže Dženana Žilić, osnivačica privatne predškolske ustanove “Zubić Vila”, koja je podržana za razvoj mladog biznisa.

Eldini Bošnjaković edukacija je bila ohrabrenje i znak da je već na neki način bila na pravom putu. Iako je zatečena situacijom i promjenom načina života koji je donijela pandemija u jednom trenutku prestala da šije. Ubrzo je, na sreću, uvidjela da baš zahvaljujući radu u svom krojačkom salonu lakše prolazi kroz tada općenito težak period za sve ljude.

“Ja sam u cijelu priču, vođena prvenstveno velikom željom, ušla vrlo nespremna. Znala sam tačno šta želim, ali nisam znala na koji način to mogu postići. Tek sam kroz učešće u ovom programu, izrađujući svoj biznis plan ustvari stekla potrebne vještine, znanja i dobila neprocjenjivu mentorsku podršku koja me usmjerila na trasu kojom treba da idem”, objašnjava Bošnjaković, osnivačica krojačkog salona "Moda M.E.A.L.” čija je linija personaliziranih, ali i drugih odjevnih kreacija postala vrlo popularna u okruženju.

Ključ uspjeha je realan plan održivosti

Eldini Kurtić, vlasnici kozmetičkog salona “El Beauty”, Saneli Aleksić vlasnici cvjećare “Čarolija” i Selmi Dedajić koja je pokrenula biznis uzgoja uzgoja rijetkog bilja “Zen Garden” zajednička je bila želja da lokalnom tržištu ponude usluge koje su u ovim oblastima na lokalu nedostajale. Inovativan pristup radu, predanost i želja za učenjem, te hrabrost koja krasi ove žene, rezultuirale su činjenicom da su ovi biznisi danas prepoznati na tržištu i već imaju vjerne klijente. Budući da je, prema savjetima mentora, održivost biznisa ono čemu u narednom periodu trebaju posvetiti posebnu pažnju, ističu kako pored fleksibilnosti i autonomije koju im vođenje ličnog biznisa pruža, odgovornost prema sebi i svojim porodicama velika, tim više što je u njima neko prepoznao potencijal i odlučio ih podržati.

Naglašavajući kako su društveni i ekonomski razvoj neodvojivi, direktorica Fondacije Jasna Jašarević tvrdi da je poduzetnički duh koji se razvija kod učesnika ovih edukativnih programa te spremnost na rizik u ovom nesigurnom ambijentu upravo ono što Fondacija kroz ovaj program želi podstaknuti i podržati. Posebno je, kako kaže, raduje što je program imao veliki broj žena polaznica, te da su podržani biznisi koje pokreću žene.

*U 2021. godini Fondacija tuzlanske zajednice podržala je razvoj šest start-up biznisa sa ukupnim iznosom od 30 000 KM, dok je 19 osoba dobilo podršku za razvoj svojih prihodovnih aktivnosti domaćinstava u oblasti poljoprivrede i stočarstva, u ukupnom iznosu od skoro 22 000 KM.

*Podrška je realizovana u okviru projekata „Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK“ i ˝Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma˝,  koji Fondacija implementira uz partnersku saradnju sa Freudenberg fondacijom i finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ).