Pozitivna priča: Mi smo promjena-Interact Club Lukavac


Vodeći se motom ''Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu'' članovi Interact cluba su hrabri, odlučni i istrajni na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. 

Oni svoju promjenu žele vidjeti u Lukavcu i iako su zvanično osnovani tek u maju 2014. godine, Interact club Lukavac iza sebe ima mnoštvo inicijativa kojima su unaprijedili svoju zajednicu. Edukativne radionice, prozno-poetske večeri, kino pod zvijezdama, izložbe, humanitarne akcije, jesu samo neke od brojnih aktivnosti koje su za djecu i mlade u Lukavcu organizovali članovi ovog udruženja.

Njihove ideje su inovativne, kreativne i kvalitetne, a kada je realizacija u pitanju, Intecart uspješno prevazilazi sve prepreke. 

Ovi mladi ljudi koriste sve prilike koje im se nude, tako da su nerijetko bili i aplikanti Fondacijinog programa za mlade. Prošle godine su dobili podršku lukavačkog Odbora Omladinske banke za projekat ''Prepoznaj i promijeni!''. Realizacijom ovog projekta, članovi Interact cluba su stare nefunkcionalne klupe na trgu Bremena zamijenili novima. Osim što su postavili klupe koje građani mogu koristiti, ovim projektom su dodatno uljepšali trg Bremena. 

Međutim, to nije sve što su ovi junaci svoje zajednice uradili za svoj grad. Ne tako davno Interact je uz podršku svog ˝starijeg brata˝ Rotary Cluba Lukavac renovirao učionice i dvorište obdaništa u Lukavcu, uredio poligon za košarku ''Kod crvenih'' u Lukavcu i organizovao turnir u košarci, ali i kreirao i postavio turističku mapu Općine Lukavac na trgu Bremena.

Ove godine,  s željom da koliko toliko odgovori na ekološku potrebu u ovoj zajednici Interact radi na novoj inicijativi ''Jedno drvo-hiljadu života''  putem koje će nastojati Lukavac obogatiti za stotinu novih stabala. 

''Razvijanje filantropije i volonterizma kao i unaprijeđenje zajednice u kojoj živimo jedan je od naših ciljeva, te nije slučajno što smo " prijatelja " i partnera za saradnju prepoznali u Fondaciji tuzlanske zajednice. Shodno tome, nekoliko puta smo dobili podršku iz Fonda za mlade tj. Omladinske banke Lukavac, a mi smo svaki put nastojali da više nego dobro opravdamo povjerenje i nastavimo uspješnu saradnju.''-kaže Kanita Zaimović, predsjednica Interact cluba.

Biti dijelom ove organizacije znači biti filantrop u pravom smislu te riječi.

''Bila sam članica brojnih organizacija i udruženja ali moram priznati da vrijeme koje sam provela u Interactu najviše utjecalo na mene. Mnoge organizacije su se isticale u nečemu, ali Interact se za mene isticao u svemu. Tu sam spoznala vrijednosti malih stvari, tople riječi, druženje,  radost.''-kaže Zerina Karić, aktivna članica Interact cluba.

Članovi Interact cluba u Lukavcu dokaz su da se uz dobru volju, trud i motivaciju sve može unaprijediti. Njihov rad je sinonim za pozitivne promjene, a uspješno realizovani projekti su dokaz da Lukavac ima istinske junake svoje zajednice. Junake koji svoje vrijeme i energiju ulažu za dobrobit svih.