preloader__image

Pozorište mladih Tuzle – sinonim za kvalitetne projekte

Mnogo je nevladinih omladinskih udruženja i neformalnih grupa koje su prošle kroz aplikacioni proces Fondacijinog programa za mlade. Nerijetko se i zabrojimo kada pokušamo nabrojati projekte i mlade ljude koje su članovi odbora naših omladinskih banaka jednom ili nekoliko puta podržali. Pravila su uvijek bila ista za sve. Odbori su od aplikanata očekivali kvalitetne ideje i jasne planove, koje su nagrađivali finansijskom i mentorskom podrškom.

Među podržanim aplikantima, sa jako kvalitetnim idejama, nekoliko puta do sada se našlo i Pozorište mladih Tuzle„Doček Plamena mira“ 2014. godine, projekat „Djeca za djecu“, te snimanje kratkog igranog filma „Ruža“ – samo su neke od ideja zbog kojih su mladi iz ovog udruženja dobijali podršku tuzlanskog odbora Omladinske banke.

Kako nam je kazao predsjednik Udruženja „Mladi Tuzle“ Adnan Mujkić, njihovom pozorištu mnogo znači podrška Fondacije tuzlanske zajednice. „Obzirom da je jedna od misija Pozorišta mladih Tuzle jačanje i osnaživanje pojedinaca, te izgradnja samopouzdanja kod djece i mladih, podrška Fondacije nam uvijek dođe kao posljenji čin u procesu jačanja mladih“ – kaže Adnan i dodaje kako oni mlade u procesu Dramskog studija uče i motivišu da prepoznaju probleme svojih vršnjaka u okruženju, te da o tome prave umjetničke projekte.

Iz želje da se ovim mladim ljudima, pored umjetničke, obezbijedi i edukacija na polju pisanja projekata, aplikacioni krugovi Omladinske banke im, ističe Mujkić, dođu kao idealna prilika za provjeru i potvrdu uspješnosti njihovog rada s ovom populacijom. „Sa druge strane, novčana podrška Fondacije po projektima je itekako vidljiva, prepoznatljiva i učinkovita, jer predstavlja vjetar u leđa za mlade koji su prepoznali problem u okruženju i žele doprinijeti promjenama u društvu“ – završava Adnan.

U ovom udruženju ističu kako su sretni što imaju priliku slušajući mlade, realizovati projekte od značaja za cijelo društvo i samu zajednicu.

„Mi trenutno imamo 250 djece i mladih i najmanje toliko roditelja. Naš san je da u gradu budemo prepoznati kao mjesto sigurnog odrastanja, gdje ćemo putem modela dramske edukacije doprinijeti odgoju i zdravom odrastanju djece i mladih, koji će sve svoje vještine primijeniti u zajednici, što je svakako jedan od ciljeva rada i Fondacije tuzlanske zajendice“ – govori nam Adnan, naglašivši kako upravo Omladinsku banku, odnosno samu Fondaciju vidi kao dugoročnog partnera svih njihovih polaznika...

Ko postavlja pitanja i dobija odgovore...

Danas, poslije nekoliko podržanih i uspješno implementiranih projekata, Adnan kaže kako su na samim počecima željeli odustati od apliciranja Omladinskoj banci. Izgovori su se ogledali u strahu od postavljanja dodatnih pitanja i poteškoćama pri popunjavanju aplikacijske forme. Međutim, znali su, kaže Adnan, da ne smiju odustati. Zato i savjetuje sve potencijalne aplikante da se bez problema jave na sve Fondacijine kontakte, mailove, telefone i to sa željom da postavljaju pitanja i traže savjete. Mišljenja je naš sagovornik da „ko postavlja pitanja i dobija odgovor“, ali da je prije svega potreban „iskren pristup projektu, jasni ciljevi i ispravne namjere“ što brzo dovodi do uspjeha!

Pozorište mladih Tuzle, Udruženje „Mladi Tuzle“ i njihovi aktivisti će nastaviti pisati dobre projekte za unapređenje života svih mladih u Tuzli i okolini. Time, govori nam Adnan za kraj, žele ne samo svoje udruženje, nego i cijelu zajednicu pretvoriti u mjesto sigurnog odrastanja za sve mlade ljude.