preloader__image

Primjer aktivizma - Ekološko udruženje "Sastavci"

Brojne inicijative i pozitivne priče koje su u protekle dvije godine pokrenute i realizovane u Gornjim Živinicama  zasluge su i jednog omladinskog udruženja koje se bavi zaštitom i očuvanjem okoliša, a to je Ekološko udruženje „Sastavci“ .

Uređenje prostora za sport i rekreaciju,  uređenje korita riječice Jablanice na području vikend naselja u ovoj maloj zajednici, bile su prve inicijative  koje je udruženje uspješno realizovalo.  Vođeni potrebom vršnjaka u ovoj maloj i udaljenoj zajednici, članovi i članice udruženja ujedinili su snage i uz finansijsku podršku Omladinske banke Živinice poravnali teren i izgradili poligon za fudbal i  odbojku.

Ohrabreni uspjehom i rezultatima koje su postigli, članovi i članice Udruženja su nastavili sa  aktivnostima uređenja ovog prostora.  Ubrzo je na adresu Omladinske banke Živinice stigla inicijativa za izgradnju, kako kažu,  „Drvenog kutka˝ prvenstveno za sportiste ali i sve one koji koriste ovaj poligon i vole uživati u prirodi. U duhu vrsnih neimara, ovi mladići i djevojke uz podršku nešto starijih mještana, su  na mjestu gdje je nekada bila šupa izgradili lijepu brvnaricu sa verandom i pogledom na igralište.

No, tu nije bio kraj!
Nisu „Sastavci“ zaboravili ni na svoje najmlađe, pa su pokrenuli još jednu inicijativu i adaptaciju terena kako bi i mališanima iz svoje zajednice uredili prostor za igru i razonodu. Ubrzo je pored ˝Drvenog kutka˝, kao gljiva poslije kiše, niknula igraonica sa ljuljaškama i klackalicama koja je najprije izmamila osmijeh djeci a onda i njihovim roditeljima.

Ekološko udruženje ´Sastavci ´su primjer da se sa malo sredstava i puno volje od ničega može napraviti nešto. Od napuštene sjeline uredili su rekreativni park u korist cijele zajednice, a ono što je još bitnije uspjeli su ujediniti mlađe i starije generacije u naselju, uključiti lokalne biznise, ojačati sopstvene kapacitete i kapacitete svoje zajednice.