Novi vjetar u leđa za deset građana i građanki Kiseljaka

 

Danas je u prostorijama Društvenog centra na Kiseljaku, Fondacija tuzlanske zajednice potpisala ugovore o pružanju finansijske podrške za deset građana i građanki ove mjesne zajednice. Time su građani i građanke Kiseljaka, koji su u proteklom periodu pohađali edukativni program iz oblasti poduzetništva i strukovna predavanja iz oblasti poljoprivrede, dobili podršku u ukupnom iznosu od skoro 16.000 KM. Oni će u narednom periodu pokrenuti vlastite prihodovne aktivnosti domaćinstva i start-up biznise.

„Bavim se proizvodnjom bobičastog voća i plasteničkom proizvodnjom, pa sam zbog toga došla na ideju apliciranja na ovaj projekat i vjerujte da sam jako mnogo naučila. Odobrena mi je podrška za nabavku plastenika veličine 30m², što će mi pomoći da zaštitim i proširim plastenik i da sadnice bobičastog voća pripremim za zimski period“, kaže Fazila Mujkić, polaznica edukacije i jedna od dobitnica ove podrške.

Na ovaj javni poziv na adresu Fondacije stigle su 22 prijave za pokretanje ili unaprijeđenje prihodovnih aktivnosti, koje će u narednom periodu, prema riječima korisnika, znantno pomoći kućnim budžetima ovih porodica.

Narcisa Imširović bavi se uzgojem životinja i ova mlada majka troje djece smatra da je prilika da se nastavi baviti uzgojem ovaca ogromna pomoć: „Ovo nama mnogo znači jer moj muž radi na prikupljanju sirovina i smatram da će nam dodatni uzgoj ovaca olakšati život na neki način.“

S druge strane, Mevlida Ferhatović, još jedna korisnica podrške, objašnjava kako joj edukacija i finansijska pomoć otvaraju nove mogućnosti: “Muž mi je ratni vojni invalid i život nije lak, ali ovo će biti veliko olakšanje u domaćinstvu i školovanju naše kćerke. Odavno mi je želja bila da dobijem plastenik i konačno sam ga dobila, tako da sad krećem od početka i nadam se da ću uspjeti uzgojiti voće i povrće, te dodatno zaraditi.“

Kako bi se povećao stepen zaposlenosti u ovoj mjesnoj zajednici, program ekonomskog osnaživanja osoba sa područja MZ Kiseljak, Fondacija tuzlanske zajednice realizira u okviru projekta "Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma".