preloader__image

Rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Jarići, MZ Dokanj

Naselje Jarići (MZ Dokanj-Grad Tuzla), ruralno naselje smješteno na obroncima planine Majevice, zbog svoje geografske pozicije i udaljenosti nije spojeno na centralni gradski vodovod te se zbog toga mještani ovog naselja vodom snadbijevaju sa lokalnog rezervoara.

Usljed ljetnih suša postojeći rezervoar nema kapacitet da vodom obezbijedi oko 40 domaćinstava i 200 stanovnika, koliko broji ovo naselje, jer se puni samo sa jednog izvora. Kako bi obezbijedili kontinuirano snadbijevanje vodom tokom cijele godine, mještani ovog naselja predvođeni lokalnim aktivistom Viktorom Marijanovićem odlučili su riješiti ovaj problem i povećati kapacitet rezervoara. 

Ideja je bila dobra a posao nimalo lak, jer je bilo potrebno dovesti vodu sa planinskih obronaka koji su 3km udaljeni od rezervoara. Bez uređene infrastrukture, kroz neprohodan šumski teren i bez obezbijeđenih finansija ova zamisao je bila samo san, koji kako kaže Marijanović-''sanjam već 15 godina.''

Uz finansijsku podršku Ambasade Savezne republike Njemačke u BiH i partnersku podršku Fondacije tuzlanske zajednice ovaj san se u ljeto 2017. ipak ostvario. Marijanović je zajedno sa grupom lokalnih volontera krenuo u ovaj nimalo lak poduhvat. Voda sa tri lokalna izvora je spojena u novoizgrađene kaptaže, a kroz prokopani kanal u šumi je spušteno crijevo koje vodu iz kaptaža dovodi do rezervoara.

˝Nije bilo lako. Najteže je bilo kopati kroz šumu i dovući materijal na nepristupačno područje jer mašine nisu mogle svuda proći. Al´sve je to sada manje važno i umor se lako zaboravi kada znamo da je rezervoar sada pun i da je mlaz vode na svakoj česmi u svakom domaćinstvu dobar u bilo koje doba godine i u bilo koje doba dana. Jako mi je drago da smo uspjeli u svojoj nakani. Sanjam ovo već 15 godina... Ovom prilikom bi se posebno zahvalo Ambasadi Savezne Republike Njemačke u BiH na finansijskoj podršci kao i Fondaciji tuzlanske zajednice na saradnji i administrativno savjetodavnoj podršci pri realizaciji˝- rekao je Viktor Marijanović po završetku projekta.