Ronilački klub i Eko-zeleni: Jezero Vidara je veliko bogatstvo nadomak Gradačca

Udruženom akcijom kroz program Snaga lokalnog iz jezera Vidara izvađeno preko 200 kg otpada

Na samo dva kilometra od Gradačca, skriveno iza borove šume nalazi se vještačko jezero Vidara, nastalo pregrađivanjem istoimene rijeke 1971. godine. Kako mještani vole da kažu, jezero je nastalo kao spas grada od obilnih poplava koje su ga zadesile 60-ih godina, a ujedno donijelo gradu bogatstvo kojeg  se  danas ni za šta ne bi odrekli. Zbog svog izuzetno povoljnog položaja u potpuno prirodnom ambijentu predstavlja jedinstven primjer nedovoljno iskorištenog turističkog potencijala.

„Mislim da društveni život u gradu ne prati taj industrijsko privredni razvoj Gradačca. Drago nam je da imamo podršku USAID-a jer ovaj kraj ima veliki turistički potencijal. Program Snaga lokalnog zaslužan je za našu saradnju sa Udruženjem Eko zeleni Gradačac i mislim da je ovo samo početak promjena koje ćemo zajednički praviti“, kaže Enes Omerović, predsjednik i jedan od osnivača Ronilačkog kluba „Vidara“.

Ovaj Ronilački klub osnovan je davne 1982. godine i konstantno aktivno djeluje još od svog osnivanja. Trenutno broji dvadeset aktivnih članiva, od čega su tri žene. U klubu kažu da ih saradnja sa Udruženjem Eko zeleni Gradačac posebno raduje, jer konačno imaju priliku udruženim snagama djelovati i raditi na očuvanju jezera i njegove okoline.

Predsjednik Eko zelenih Gradačac, Aziz Hodžić objašnjava kako od ukupno stotinu članova udruženja, 80% čine mladi i djeca, te da je njihovo uključivanje u ovakve aktivnosti ključno za dugoročne promjene i uticaj na svijest građanstva: „Da bismo mogli uživati u ovoj ljepoti nadomak grada, moramo se svi zajedno brinuti za nju. Pošto ovdje građani i turisti dolaze zbog prelijepih pejzaža i zelenih površina, mi ćemo u narednom periodu obogatiti sadržaje da posjetioci imaju gdje da prošetaju, sjednu, odmore se, bace smeće i slično“.

Jezero Vidara 2013. godine je poribljeno, a njegova brana duga je oko 240 metara i visoka skoro 21 metar. Samo jezero prilično je razgranato, sastoji se od tri velika zaljeva i kao većina prirodnih bogatstava u BiH, nije ostalo imuno na zagađivanje. Članovi Ronilačkog kluba “Vidara” tradicionalno čiste dno i obalu jezera.   

„Godinama unazad čistimo dno jezera, pa iako je stanje iz godine u godinu bolje, svake godine s dna jezera izvadimo na stotine kilograma otpada. Svijest građana se polako mijenja, ali potrebno je još puno sistemskog rada da Vidara opet postane poznato kupalište“, smatra Sabina Skenderović, prva certificirana žena za ronjenje u klubu.

S nadom da će njihov angažman ukazati građanima, ali i vlastima na značaj očuvanja prirodnih bogatstava oko Gradačca, aktivisti su tokom ove udružene akcije očistili dno i zelene površine oko jezera Vidara. 200 kilograma smeća manje korak je bliže tome da ovo jezero ponovno postane mjesto mnogih sportskih aktivnosti, te ugodan krajolik za šetnju tokom cijele godine. USAID-ov program Snaga lokalnog, kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi Fondacija tuzlanske zajednice, kreiran je upravo s ciljem da se omogući brži razvoj lokalnih zajednica u BiH.