preloader__image

U Tuzli održan prvi Sajam nevladinih organizacija kojeg su u potpunosti realizovali mladi

Pozorište mladih Tuzle i Savremeno-umjetnička srednja škola danas su u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ organizovali prvi Sajam nevladinih organizacija koje imaju programe za mlade. Tim povodom tokom dana Sajam će posjetiti preko tri stotine mladih iz različitih osnovnih, srednjih škola, ali fakulteta Univerziteta u Tuzli.  

„Mladi žele postati aktivni, ali ne znaju način i put kako uspostaviti dijalog. Mi sve ideje crpimo upravo iz potreba mladih ljudi. Njihova slabost je nama najveći izazov, jer mi težimo te slabosti pretvoriti u prilike, a onda u snagu. Tako je ovaj Sajam u potpunosti samostalno organizovao tim volonterskog pokreta Mladi i renesansa, koji su se prema svojim afinitetima i interesima podijelili u timove, pa su jedni radili administraciju, a drugi su bili zaduženi za promociju i vizelna rješenja. Budući da je riječ o mladima koji su završni razredi osnovnih škola, srednoškolci i nekoliko studenata, mi smo ponosni na njihov uspjeh. Pozorište mladih uvijek želi s mladima raditi praktično i dati im slobodu da rade sve vrste poslova, a mi smo tu da pružimo podršku kad je potrebno“, kaže Adnan Mujić predjesnik Udruženja Pozorište mladih Tuzle i osnivač srednje Savremeno-umjetničke škole Tuzla.

Omladinski sektor u krizi

Ističući kako je omladinski sektor u Tuzli u svojevrsnoj krizi nakon pandemije, Mujkić smatra da postoji potreba da ovaj model koji promovišu hitno treba da zaživi u glavama drugih. Rad s mladima je, kako kaže, veliki izazov i pustolovina, jer danas imamo mlade koji nisu strpljivi i nemaju razumijevanja za procese. No, treba ih naučiti dijalogu, treba ih znati slušati, jer, kako kaže ovaj dugogodišnji omladinski radnik i vizionar, mladi imaju sjajne ideje.

Predan rad uvijek sa vizijom dugoročne promjene, prepoznalo je i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, koje se u projekt uključilo kao partner. Pomoćnica ministra za sport i mlade u Ministarstvu za kulturu sport i mlade TK Lejla Elezović, tom prilikom istaknula je važnost zajedničkog djelovanja: „Ove godine smo prvi put imali implementaciju nekih projekata iz Strategije prema mladima i Strategije razvoja TK, a prvi Sajam nevladinih organizacija je kruna, ali i početak onoga što slijedi. Velika je odgovornost na svima nama da pokrenemo taj omladinski sektor, zbog čega Ministarstvo dugi niz godina sarađuje sa Fondacijom tuzlanske zajednice, ali i Pozorištem mladih. Samo zajedničkim djelovanjem možemo raditi na tome da osvijestimo mlade ljude, kako bi shvatili da i ovdje ima sjajnih prilika, ukoliko ih uhvate i angažuju se dodatno.“

Mjesto sigurnog odrastanja

Mladi su na realizaciji ovog projekta mjesecima vrijedno radili, okupljali se, istraživali potrebe mladih, osnovali svoj volonterski pokret, koji će nadaju se i dalje trajati i aktivno djelovati. Sajam su organizovali s ciljem privlačenja svojih vršnjaka, kojima nedostaje motivacije ili informacija o širokom spektru prilika koje nude nevladine organizacije u Tuzli. Iz Pozorišta mladih kažu da im nije preostalo ništa drugo do podržati ove mlade aktiviste i u stvarnosti im pokazati da rad pod sloganom Mjesto sigurnog odrastanja za njih znači da su važni, vidljivi i da sluha za njihove ideje uvijek ima.  

Azur Demirović, učenik Srednje savremeno-umjetničke škole vodio je pojedine aktivnosti na projektu i radostan je što je imao priliku da uči i stiče iskustvo, jer je njihov cilj, kako kaže, bio ostvariti dijalog da bi mladi znali da i oni mogu postati aktivni članovi svoje zajednice.

Kad je tihu muziku zamijenio DJ, formalne govore elokventni mladi, a protokolarnu organizaciju događaja inovativnost na djelu, Atelje „Ismet Mujezinović“ ispunili su osmijesi, nova poznanstva, ideje u nastanku i nada. Prijeko potrebna nada, koju su našem društvu danas poklonili mladi volonterskog pokreta Mladi i renesansa.

Projekt „Mladi i renesansa“ podržala je Fondacija tuzlanske zajednice kroz program Snaga lokalnog, koji se na području BiH realizuje uz podršku USAID-a.