preloader__image

Sadika Kahrimanović: Realizovali smo prvi Festival dječijeg teatra u Kalesiji

Ovogodišnja kampanja „Budi junak/junakinja svoje zajednice“ koju već 6 godina provodi Fondacija tuzlanske zajednice s ciljem povezivanja ideja mladih ljudi sa društveno odgovornim biznisima bila je prilika za razgovor sa Sadikom Kahrimanović, mladom glumicom i jednom od osnivačica Art centra Ankata koji se bavi pozorišnom umjetnošću na teritoriji općina Kalesija, Čelić i Sapna te donosi čari pozorišta i u ove zajednice. Tokom prošlogodišnje kampanje Ankata je bila jedan od podržanih projekata u sklopu kampanje. Danas, nakon godinu dana djelovanja, razgovarali smo sa Sadikom o Ankati i onome što Ankata znači za zajednicu.

Odmah na početku, pitali smo Sadiku kako je sve počelo sa Ankatom:

Svoj rad na Dramskom studiju u Sapni, Kalesiji I Čeliću smo započeli još kao neformalna grupa u 2018. godini. Nakon što smo odradili ciklus dramskih radionica u trajanju od tri mjeseca sa djecom osnovnoškolskog uzrasta, napravili smo prezentacije rada koje su rezultirale premijerom dviju predstava za djecu. Nakon postizanja dobrih rezultata I stvaranja povjerenja kod roditelja i u zajednici, odlučili smo osnujemo udruženje Art Centar Ankata.

Koja je misija Ankate?

Misija našeg udruženja je stvaranje prostora za umjetnički izražaj, posebno u rubnim općinama u kojima je ulaganje u kulturu na jako niskom nivou. Pošto smo svoj rad bazirali uglavnom na djecu, mi danas u Dramskom studiju brojimo oko 50 aktivnih članova. Još jedan razlog da se osnuje udruženje bila je podrška koju nam je pružila Fondacija tuzlanske zajednice. Prvi put smo aplicirali prema Fondaciji preko Omladinske banke, još dok smo djelovali kao neformalna grupa. Zahvaljujući njima dobili smo sredstva za printanje plakata I promociju predstava naših članova. Nakon uspješno odrađenog projekta, naš rad je prepoznat i u drugim organizacijama. Ubrzo smo ostvarili saradnju sa World Visionom te s njima sprovodili kampanju “Vrijedni pažnje” u Sapni I Kalesiji, a koja za cilj ima ukazati na problem zanemarivanja djece kroz umjetnički izražaj. Takođe, u Sapni smo održali ciklus radionica razvijanja životnih vještina kod djece, a koje smo često primjenjivali u radu sa djecom na Dramskom studiju.

Prošle godine učestovali ste i u projektu „Budi junak/junakinja svoje zajednice“. Kako ste došli na ideju da se prijavite i kakvi su rezultati podrške koju ste dobili?

Sve ove aktivnosi su nas ohrabrile da se prijavimo i na poziv kampanje “Budi junak/junakinja svoje zajednice” od strane Fondacije tuzlanske zajednice. Željeli smo da osiguramo svoje djelovanje u Kalesiji u 2019. Godini. U sklopu projekta “Osnaživanje pozorišne umjetnosti u Kalesiji” realizovali smo prvi Festival dječijeg teatra u Kalesiji koji je omogućio da preko 1000 osnovaca sa područja općine Kalesija pogleda pozorišne predstave svojih vršnjaka iz Viteza, Orašja, Kaknja I Kalesije, a oko 200 osnovaca iz Kalesije, Čelića, Sapne I gostujućih gradova prošli su kroz dramske radionice vođene od strane profesionalnih glumaca.

Osim predstava, radili ste i na obnovi Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji?

Projektom smo takođe predvidjeli i pozorišnu adaptaciju kino sale u JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija. Ovaj dio aktivnosti je već počeo i očekujemo da ćemo do kraja godine imati tri premijere predstava na kojima su naši mališani radili i oni će ih izvesti u pravoj pozorišnoj atmosferi, kao što smo I predvidjeli projektom.

Kampanja “Budi junak/junakinja svoje zajednice omogućila nam je da povećamo broj članova dramskog studija ali i da u rad Udruženja uključimo veći broj kolega mladih profesionalaca, umjetnika. Tako smo stvorili prilike da se u budućnosti pored rada sa djecom usmjerimo i u rad sa mladim profesionalncima u umjetnosti.

Preporučujete li i drugim mladim ljudima učestvuju u ovogodišnjoj kampanji „Budi junak/junakinja svoje zajednice“.

Podrška Fondacije tuzlanske zajednice omladinskim projektima daje priliku mladima da budu ključ za donošenje promjena u zajednicama i u profesijama. Nama je dala priliku da radimo posao za koji smo se školovali, osnažila nas je da sami sebi stvaramo prilike I prostor za rad I profesionalno unaprijeđivanje.

Art centru Ankata želimo puno uspjeha u radu i još mnogo, mnogo kvalitetnih radionica i predstava za mališane, a Sadiki puno uspjeha na "daskama koje život znače".