preloader__image

Šest 'dječaka'=Šest junaka

Dok većina srednjoškolaca čeka zvuk školskog zvona kako bi uživali u slobodnom vremenu, za tim tuzlanskih inovatora kraj školskog časa predstavlja početak njihovog sopstvenog časa, učenja i napretka. Svakog dana poslije školskih obaveza, šest srednjoškolaca Elektrotehničke škole u Tuzli odlazi u Kulturno-sportsko-privredni centar Mejdan u prostoriju veličine veće dječije sobe u kojoj želje i ideje postaju stvarnost.

Ova grupa mladića zahvaljujući svojim inovacijama i velikom broju nagrada sa različitih takmičenja iz oblasti IT-a je široj javnosti poznata pod nazivom  ˝tuzlanski genijalci˝, a mi ih želimo predstaviti kao jedne od brojnih junaka svoje zajednice koji aktivno rade na stvaranju bolje sadašnjosti i još bolje budućnosti Tuzle  i Bosne i Hercegovine i koji su za realizaciju svojih ideja dobili podršku od Fondacije tuzlanske zajednice.

''Kao i svaka priča, tako i naša ima jedan tmuran početak iz kojeg se nazire neki tračak svjetlosti koji se ogleda u glavnom junaku, odnosno u našem slučaju, junacima. Svakodnevno slušati kako vaši drugari odlaze ili planiraju otići, a ništa poduzeti po tom pitanju samo mogu oni koje je „sistem dotukao“. Međutim, mojih 5 najboljih drugara iz razreda i ja odlučili smo se da ne idemo iz države sve dok se ne uvjerimo da zaista ništa nije moguće promjeniti.''- Ovako priču o svojim drugarima i sebi započinje Almedin Beganović koji kaže da kada sastavite različite osobe sa različitim znanjima, a istim ciljem dobijete fantastične rezultate.

Tim genijalaca čine Ajdin Ahmetović, Sead Smailagić, Almir Subašić, Tarik Džambić, Samir Sadiković i Almedin Beganović, a svako od njih tačno zna u čemu je najbolji i aktivno radi na tom polju.

''Lične osobine svakog od nas su ono što nas definiše i daje nam snagu, jer kada u timu imate osobu koja ukazuje na problem, zatim motivatora, logičara, lidera… onda tek možete reći da ste jaki kao tim.''-kažu tuzlanski srednjoškolci.
Cilj im je praviti pozitivne društvene promjene koristeći tehnologiju,  a sve je počelo jednog novembarskog dana, prošle godine, kada su se prijavili na  poziv UN Women BiH za ˝ideathon˝ i ˝hackathon˝, dva povezana takmičarska događaja u inovacijama.

''Čitajući opis ideathona i hackathona „Isključimo nasilje“, ostali smo zadivljeni, jer je takmičenje nalagalo da se kreira tehnološko rješenje za sprečavanje nasilja nad ženama i djecom. Uzimajući u obzir naša iskustva i vještine došli smo na ideju da napravimo nešto što zaista isključuje nasilje. To 'nešto' poprimilo je formu narukvice, koju smo mi nazvali TraceBrace. Nakon ideathona, slijedio je hackathon, koji je zapravo taamičenje gdje imate 24 sata da svoju ideju pretvorite u funkcionalan prototip, te prezentujete to žiriju. Obzirom da smo mi već imali jasnu, i najvažnije, jedinstvenu viziju, kao i dobro definisane uloge u timu na tom takmičenju smo prevazišli zadani cilj, jer smo pored funkcionalnog prototipa i prateće android aplikacije razvili i komunikacione servise (Facebook, Instagram, Web stranicu) koje i danas koristimo.'' -kazao je Almedin dodavši da su ih  iskrena želja za pobjedom, timski duh i nadasve  znanje doveli do prvog mjesta na tom takmičenju.

Kao krajnji proizvod dobili su  narukvicu koja ima modularno kućište, što znači da lako može da bude ogrlica ili privjesak za ključeve. Ta narukvica na sebi sadrži jedan taster (dugme), kojeg osoba u opasnosti pritišće, te tim pritiskom šalje SOS poruke. One su prethodno unijete na prateću aplikaciju, a njihov broj je neograničen, kao i broj primaoca istih. Uz tekst koji je unešen u aplikaciju pri pritisku tastera dodat će se i trenutna lokacija napadnute osobe. Za svoj izum tim mladih inovatora nagrađen ie IT opremom po vlastitom izboru u iznosima od 1200 KM, a njihova narukvica izašla je na tržište 10.decembra 2018.godine.

Junaštvo na djelu!

Iako su dok su bili manji, kao i svi dječaci, uživali gledajući TV junake sa plaštom i supermoćima uz koje mijenjaju svijet, ovih šest 'dječaka' nisu mogli ni zamisliti da će jednog dana postati junaci svoje zajednice, svoga grada i svoje države. Oni još uvijek ne mijenjaju svijet, ali mijenjajući sebe i ambijent oko sebe idu ka tome. U mnoštvu projekata, tim tuzlanskih inovatora odlučio je učestvovati i kampanji ''Budi junak/junakinja svoje zajednice'' koju organizuje Fondacija tuzlanske zajednice. Aplicirali su sa projektnim prijedlogom pod nazivom ''Make IT'', a predstavljanjem tima i projekta, očarali su i mlade u Odboru Omladinske banke, ali i predstavnike društveno odgovornih preduzeća-donatora kampanje.

''Cilj projekta je osnovati prvu omladinsku organizaciju koja će se baviti promocijom IT sektora među mladima˝.Pored toga želimo osnažiti mlade da se ne boje ostati u BiH, jer im IT sektor nudi mogućnosti za to i više nego lagodan život ovdje. Cilj je i relizovati EIII unutar Makerspace-a, koji će, nadamo se, osnažiti mlade da riješe probleme koje su uvidjeli u praksi.''-kazao je Almedin Beganović.

Cilj ovih junaka je motivisati svoje vršnjake i pomoći im pri realizaciji njihovih ideja, a kako kažu zainteresovanost mladih je ogromna.

''Već kroz projekat „MakerspaceTUZLA“ smo imali aktivnost gdje smo edukovali preko 60 mladih, te smo prilikom evaluacije istraživali i njihovu zainteresiranost za članstvo u jednoj organizaciji koja se bavi promocijom IT sektora među mladima, kao i edukacijom mladih o IT sektoru. Rezultati istraživanja su nam dali 100% pozitivan odziv na upravo to pitanje. Ali, jedno je statistika, a drugo je praksa. Mada i u praksi smo uvijedli da je dosta mladih zaintesirano za IT sektor i opće promjene.''- kažu tuzlanski srednjoškolci.

Kampanja ''Budi junak/junakinja svoje zajednice'' kao jedan od ciljeva ima stvaranje pogodnog ambijenta za mlade u kojem će moći napredovati, učiti i primjenjivati znanja u Bosni i Hercegovini, bez pakovanja kofera i odlaska.  Isti cilj imaju i mladi inovatori.  

''Zaista  nećemo otići dok stvarno ne vidimo da promjena u BiH nije moguća, a već se  može vidjeti koliko promjena smo napravili, tako da bi bilo licemjerno željeti otići iz Bosne i Hercegovine. Nisu ključni faktori patriotska osjećanja, kolika je želja za promjenom i čistom željom da svakom građaninu BiH bez obzira na spol, nacionalnost i religiju bude bolje.'-ističe Almedin.

Za kraj, Almedin je rekao na čemu njegovi drugari i on trenutno rade.

''Ono što nam u nekoj bližoj budućnosti predstoji je: izlazak na tržište sa TraceBrace-om, BURCH Start me UP! takmičenje, za koje se već spremamo, a pored toga uporedo ćemo raditi na osnivanju organizacije i kompanije (TraceBrace), ali prvenstveno na potencijalnom rješavanju problema u BiH i svijetu.  Od nas, kao i uvijek, možete očekivati, neočekivano!''-rekao je Almedin.

Živjeti uz činjenicu da šest srednjoškolaca radi izvanredne stvari i da će svoja znanja rado prenositi na druge, uliva nadu i daje vjetar u leđa. Junaci i junakinje su među nama, preostaje nam samo da učimo od njih i sebi stavimo ''plašt'' na leđa.