preloader__image

Škola kao žila kucavica svakog mjesta

Razvojni tim OŠ Husino kampanjom „Odmrzni srce, zagrij učionicu“ riješio dugogodišnji problem

U Osnovnoj školi Husino zvono koje označava kraj zadnjeg časa tog dana, učenici i nastavno osoblje proteklih su zima dočekivali u kapama i jaknama. Školski dani prolazili su u hladnoći, što je nerijetko dovodilo do izostanaka zbog narušenog zdravlja, ali i odlaska djece iz ove zajednice u druge, toplije škole. 50 godina staru i dotrajalu stolariju hitno je trebalo zamijeniti novom, no do sada se niko nije bio odvažio na taj korak. 

Budući da je škola članica Lokalne grupe za razvoj Husino, koja djeluje pri Mreži aktivnih zajednica, Danijel Barišić, direktor OŠ Husino i Vildana Brkić, pedagogica OŠ Husino odlučili su uz pomoć koordinatora LGZR Husino, Davora Marjanovića pokušati to neprihvatljivo stanje za učenike promijeniti.

Kako bi napravili plan, kao Razvojni tim OŠ Husino prijavili su se na naš trening  „Zagovaranje, lobiranje i upravljanje kampanjama za namicanje sredstava“ ne sluteći da će se iz njega izroditi kampanja, zahvaljujući kojoj su zamijenili dotrajalu stolariju u školi:

Izvijesna pomoć vlasti u narednoj fazi adaptacije škole

„Trening ne da nam je malo pomogao, nego sve što smo tamo čuli i saznali, kada smo primijenili u praksi pomoglo nam je da prikupimo neophodna sredstva iz lokalne zajednice i u novom krilu škole zamijenimo stolariju. Dakle, konkretni koraci koji su proizašli iz treninga bila je osmišljena kampanja i isplaniran način promocije. Stoga je naklonost NVO sektora školstvu od velike važnosti.“

Ističući kako je saradnja s lokalnom zajednicom bila sjajna, te kako su posebnu podršku imali od Lokalne grupe za razvoj Husino, čiji je škola član, Barišić se, kako kaže, nada još tješnjoj saradnji s obzirom na to da je škola žila kucavica svakog mjesta, pa i Husina: „Nastojali smo povezati sve sektore i sve relevantne subjekte, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK nam je obećalo podršku sa oko 15 000 KM u doglednom periodu za nastavak radova, a ja se nadam da će za nas sluha imati Ministarstvo obrazovanja i nauke TK , jer je ovo škola u čiju infrastrukturu nije ulagano jako mnogo godina. No, mi se trenutno najviše ponosimo pojedincima i našim kolektivom koji su prepoznali značaj tople učionice za naše učenike i srcem se uključili u našu kampanju.“

Vođeni velikom, željom i jasnom vizijom, razvojni tim OŠ Husino pokrenuo je pravi zagovarački projekt, sa svim elementima zagovaranja, lobiranja i fandrejzinga. Udružene snage lokalnih aktera iznjedrile su veliku inicijativu, a u OŠ Husino se nadaju da je ovo samo inicijalni pokret koji će svima dati do znanja da ono što je potrebno u budućnosti je konstantna borba, jer školi je potrebna nova fasada, krov, dvorište i sl.

Snaga pojedinca ogleda se u njegovoj želji da napravi promjenu

„Moja namjera je bila pomoći djeci i to je moja odgovornost sa aspekta funkcije koju obavljam u  školi, ali bez obzira na to kao pedagoški radnik koji odgaja i obrazuje djecu i želi im da imaju najbolje moguće uslove, osjećam i moralnu odgovornost. Zato sam zajedno sa svojim kolegama i aktivistima iz zajednice odlučio na ovaj korak, kako bi napravili lijepu priču i riješili dugogodišnji problem. Zasluge za ovo idu timu sjajnih ljudi˝, objašnjava Barišić.

U fokusu sretna i zadovoljna djeca

Pedagogicu OŠ Husino Vildanu Brkić, svi znaju po njenoj neiscrpnoj energiji, a ona tvrdi da je to tako jer svoj posao radi sljubavlju prema djeci i da se ipak primarno fokusira na sretno i zadovoljno dijete: „Odatle crpim energiju. Sretna djeca i zadovoljni roditelji, je recept za kasniji uspjeh u životu. Pokušavam prenijeti tu pozitivnu energiju na djecu i kolege i uvijek želim pokušati nešto novo. Tako mi ustvari pokrećemo jedni druge i radimo timski. O neuspjehu ne razmišljam previše, jer ako dam sve od sebe i ako provedemo zajedničko vrijeme radeći na nečemu to je već na neki način uspjeh samo po sebi. Trening koji je prethodio kampanji samo me dodatno pokrenuo. Dao mi je priliku da iskoristim svoju kreativnost i raširio je moje vidike“.

70 ljudi podržalo kampanju

Pored finansijske podrške Fondacije tuzlanske zajednice u iznosu od 15 000 KM kampanju je svojim donacijama podržalo 70 ljudi, uglavnom mještana Husina čime je obezbijeđeno dodatnih 5000KM.

˝Ovo je osma uspješna kampanja koju smo  realizovali u okviru projekta ´Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u Tuzlanskom kantonu˝ kojom smo zajedno sa aktivnim građanima riješili neke od važnijih problema u rubnim zajednicama. U večini slučajeva je to bila intervencija na školama što dovoljno govori u kakvom su stanju školski objekti.  Pristup u kojem udružujemo sredstva iz različitih izvora i tražimo aktivno sudjelovanje nadležnih institucija pokazao se veoma uspješnim u rješavanju ovakvih i sličnih problema˝, kaže Ismet Sokoljanin, programski direktor Fondacije tuzlanske zajednice.  

Projekat ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝provodi Fondacija tuzlanske zajednice uz finansijsku podršku Njemačkog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) i Freudenberg Fondacije.