Predstavnici devet građanskih inicijativa i Fondacije potpisali su jučer ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda aktivnih zajednica u ukupnoj vrijednosti od oko 20.000 KM. Sredstva su dodijeljena udruženjima građana i lokalnim grupama za razvoj koje će implementirati akcije u zajednici i motivisati zajednicu na aktivnije učešće u stvaranju boljih uslova za život. 

Jedan od projekata koji je podržan je i projekat “Vesela učionica” koji implementira Lokalna grupa za razvoj Lipnica. Kroz analizu potreba zajednice grupa je ustanovila da osim kapitalnih infrastrukturnih projekata nedostaju i edukativni i kreativni programi za djecu. Pošto ova zajednica nema obdanište, niti bilo kakvih edukativnih sadržaja za djecu, lokalni aktivisti su odlučili sami učniti nešto za svoju djecu. 

- Svrha projekta je poboljšati život djece u zajednici kroz pedagoško-edukativni sadržaj za djecu i mlade. Mi imamo “Kuću solidarnosti”, koja je poklon švedske vlade, ali ni ona nije u potpunosti uslovna za rad, te ovim projektom želimo urediti i obezbjediti siguran i motivirajući prostor za održavanje radionica za djecu i mlade. Mi smo već počeli sa nekim radionicama i djeca su jako zainteresovana, ali da bi sve učinili i zanimljivijim za djecu, prostor moramo prikladno urediti i oslikati zidove crtežima, u čemu će učestvovati i sama djeca. Na ovaj ćemo način pokazati i ljudima u zajednici, ali i djeci, da vrijedi raditi za zajednicu, jer na taj način smo svi na dobitku, kazala je Suzana Ostojić iz Lokalne grupe za razvoj Lipnica. 

Kroz Fond aktivnih zajednica podržan je i projekat kojim će Lokalna grupa za razvoj Kreka urediti dječije svlačionice u Osnovnoj školi “Miladije” i konačno postaviti vrata na svlačionice. LGZR Kreka je nova grupa u Mreži aktivnih zajednica i ovo joj je prvi odobreni projekat u okviru Fonda aktivnih zajednica. 

- Mi smo se uključili u Mrežu aktivnih zajedncia kako bismo poboljšali uslove u lokalnoj zajednici, gdje imamo dosta infrastrukturnih problema. Sad nam je fokus dobrobit naše djece, koja već duže vrijeme koriste školske svlačionice na kojima nema vrata, nego djeca moraju dežurati dok se ostali presvlače. Mi ćemo kroz svoj projekat nabaviti vrata za svlačionice, a škola će obezbijediti sredstva za krečenje i uređenje unutrašnjosti. Osim toga, imat ćemo i druženje u školskoj sali sa djecom i članovima lokalne zajednice kako bismo ih pokušali motivisati da se uključe i da zajedno napravimo i veće stvari, kazao je Husein Odobašić, koordinatror LGZR Kreka. 

Direktorica Osnovne škole Miladije Alma Spahić kazala je da je uključenje lokalne zajednice u rješavanje problema u školi vrlo značajano i da je škola otvorena za svaki oblik saradnje sa zajednicom. 

- Uključenje lokalne zajednice je možda najbitniji aspekt ovog projekta. Sad nam je želja da zajednicu angažujemo i na projektu uređenja školske sale, koja je jako dotrajala zbog dugogodišnjeg neulaganja, kazala je direktorica Spahić. 

Osim ove dvije grupe, podršku su dobili i projekti lokalnih grupa za razvoj Solina, Dubrave, Lipnica, Dobrnja, Dragunja i Tinja, te udruženje Behar i Mjesna zajednica Šibošnica. 

Fondacija tuzlanske zajednice čestita aplikantima na uspješno pripremljenim projektima i raduje se saradnji na njihovoj realizaciji.